Winkel voor vluchtelingen uit de Oekraïne geopend

  • 12 mei 2022

Na een succesvolle inzamelingactie zijn we samen met Stichting de Ruilfabriek aan de gang gegaan om in het voormalig Esprit pand een uitgifte winkel neer te zetten waar mensen die zijn gevlucht uit Oekraïne hun basisbenodigdheden konden halen. Van kleding tot shampoo, je kon het vinden in de Nieuwegein samen voor Oekraïne winkel. Voordat de deuren open konden gaan, hebben we de winkel ingericht en gevuld met gedoneerde goederen. Met de Ruilfabriek die met hun oog voor style er een echte winkel van hebben gemaakt en vrijwilligers en medewerkers van de gemeente om de winkel te vullen, konden de deuren open voor een proefdraaidag. We begrepen vanuit Steunpunt Vluchtelingen dat mensen heel graag naar de winkel wilden komen en dat hebben we geweten.

De deuren zijn geopend
Aangezien het VrijwilligersHuis en een aantal vrijwilligers een winkel runnen (en zeker van dit formaat) niet op hun CV hadden staan, leek het ons een goed idee om een proef opening te doen. Gewoon om te kijken wat er allemaal bij komt kijken. Een tolk van handhaving om de moeilijkere gesprekken te doen en voor de rest, lang leve de digitale taalapps. Wij waren er klaar voor! Of… Even voor de openingstijd begon het druk te worden voor de deur van de winkel. Zo druk dat wij gingen kijken wat er gaande was. Het bleken zo’n beetje alle mensen die gehuisvest waren aan de Luifelstede bij Steunpunt Vluchtelingen te zijn. Die waren gezamenlijk naar het winkelcentrum gelopen. Prachtig om te zien, dat zeker, maar dat hadden we niet helemaal verwacht.

Een helpende hand
Met meer dan 75 mensen tegelijkertijd binnen was het direct druk en waren wij een beetje bang dat we overlopen zouden worden. Niets was minder waar, de mensen zelf boden de hulp die wij soms nodig hadden; Oekraïners die Engels spraken hielpen vertalen, veel van hen hielpen ons met het aanvullen van goederen en ook het maken van koffie werd lekker uit onze handen genomen.

Wij zijn geen echte winkel, of toch wel?
Bij het openen van een nieuwe winkel ontstaat er altijd interesse bij de voorbijgangers, zeker als het binnen druk is. Sommige mensen kwamen vragen wat dit voor een winkel was, anderen kwamen vragen of wij nog wat konden gebruiken voor in de rekken. Dat het er in alle opzichten uit zag als een echte winkel bemerkte we al gauw toen de eerste inwoners van de stad bij de balie stonden met een paar leuke kledingstukken om af te rekenen. “Waar is de kassa of waar staan de prijzen?” “Sorry mevrouw, maar dit is geen echte winkel. Het is een weggeefwinkel voor mensen die Oekraïne zijn ontvlucht.” “Oh, het ziet er zo winkelachtig uit”, dat vatten wij dan maar als een compliment op voor alle partijen die hieraan hebben bijgedragen. “Als ik niks kan kopen, kan ik dan wel wat komen brengen?” Het was het begin van mensen die spullen kwamen brengen bij de winkel.

Een muzikant zonder instrument
Vooraf waren wij door Wouter van Steunpunt Vluchteling geïnformeerd dat één van de mensen in de haast van het vluchten zijn gitaar had moeten achterlaten dus met een grappige ondertoon, “als er eentje wordt gedoneerd, wil je hem dan achterhouden?”.  “Tuurlijk” zeiden wij, de kans dat het zou gebeuren is toch vrij klein. Totdat het verhaal wat begon te leven. Een paar telefoontjes en wat inwoners met een passie voor muziek en deze muzikant zonder instrument kreeg tijdens de opening een mooie verrassing. Een elektrische gitaar met al het toebehoren om muziek te maken. Onder begeleiding van gitaarmuziek werkten wij toe naar het einde van de eerste dag.