Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze samenleving. In Nieuwegein zet de helft van de inwoners zich vrijwillig in voor een ander. Super veel! Maar toch kampen organisaties en initiatieven vaak met een tekort aan vrijwilligers. Maar hoe doe je dat vrijwilligers werven? Met alleen het plaatsen van een vacature op onze vacaturebank ben je er helaas nog niet. Het binnenhalen van vrijwilligers is veel méér dan een simpele actie. Wie (meer) actieve vrijwilligers wil, moet hiervoor tijd en energie vrijmaken. Hieronder volgen 5 vragen om het werven een boost te geven.

Vraag 1: Waar ben ik naar op zoek?
Voordat je actief op pad gaat om nieuwe mensen te vinden, is het belangrijk om te weten waar je nou echt naar op zoek bent (het maken van een vrijwilligersbeleid kan hier een goede bijdrage in leveren). Op deze manier kom je tot een specifieke wervingsboodschap;

  • Wat worden de taken/activiteiten? Wat moet iemand daarvoor kunnen?
    Om te weten naar wie je op zoek bent, is het van belang om goed duidelijk te hebben wat de nieuwe vrijwilliger voor takenpakket krijgt. Maak de taak voor nieuwe vrijwilligers niet te groot, beperk je tot de belangrijkste kerntaken. Uitbreiden kan misschien later nog of je zoekt op dat moment een nieuwe, extra vrijwilliger.
  • Welke kwaliteiten vraag ik? Waar moet iemand aan voldoen?
    Maak een profiel waar iemand aan moet voldoen; denk hierbij bijvoorbeeld aan leeftijd, beschikbaarheid, affiniteit en ervaring, motivatie, teamspeler, betrouwbaar, etc. Dit profiel kan meteen ook houvast geven tijdens intakegesprekken.

Vraag 2: Waarom zou iemand vrijwilliger bij ons willen worden?
Oftewel; wat heb jij vrijwilligers eigenlijk te bieden? Waarom zou een nieuwe vrijwilliger nou juist voor jouw organisatie moeten kiezen? Wat is er zo leuk en interessant? Wanneer je deze antwoorden goed weet te beantwoorden, dan kan je dat vast ook overbrengen op de mensen die je wilt binnenhalen. Deel dit antwoord op zoveel mogelijk plekken; online op sociale media, maar ook in gesprekken op bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten. Zorg ervoor dat men bekend wordt met jouw organisatie!

Vraag 3: Op welke manier(en) gaan we zoeken?
Belangrijkste tip: Zet zoveel mogelijk verschillende wervingsmiddelen in. Maar bedenk vooraf wel goed waar je jouw vrijwilliger het beste kan vinden. Een jongere vrijwilliger tref je waarschijnlijk sneller online dan in Het Kontakt (De Molenkruier). Natuurlijk plaats je een vacature op onze website, maar gebruik ook je eigen kanalen. Je kan flyers maken en deze verspreiden, een artikel of advertentie laten plaatsen in schriftelijke media, gebruik maken van sociale media en vergeet vooral het persoonlijk vragen niet! Dit blijkt nog altijd de meest effectieve manier om iemand enthousiast te maken. Werken er al actieve vrijwilligers? Zet ze dan in om hun enthousiasme over te brengen aan anderen!

Vraag 4: Is het een match?
Yes! Een of meerdere reacties! Plan altijd een intake-/kennismakingsgesprek en neem hier ook even goed de tijd voor. Hierin vertel je natuurlijk over de organisatie en het takenpakket. Samen bekijk je of het werk past bij de wensen, vaardigheden en mogelijkheden van de vrijwilliger. Wees in dit gesprek enthousiast, realistisch en vooral ook eerlijk. Wanneer je onverhoopt merkt dat er geen match is, spreek dit dan ook eerlijk uit.

Vraag 5: Hoe zorg ik voor een fijn welkom?
Is er een match?! Zet die positieve energie dan ook direct voort! Een warm welkom, rustige kennismaking, een (eventuele) inwerkperiode, een contactpersoon waar de vrijwilliger altijd terecht kan voor vragen, maar die ook de vrijwilliger kan sturen wat betreft het takenpakket, etc. Het kan handig zijn om hiervoor één persoon aan te stellen zodat de nieuwe persoon niet door iedereen van de organisatie wordt gevraagd om bepaalde werkzaamheden op te pakken. Op die manier wordt hij/zij niet direct in het diepe gegooid. Geef ook ruimte om nieuwe ideeën en inzichten te delen, zodat hij zich betrokken voelt bij de organisatie.
Succes!

Niet gevonden wat je zoekt?

Misschien is dit interessant voor jou

Vergroot je kansen

Om de kansen op een match voor jullie vacature te vergroten is het belangrijk dat je de juiste informatie overbrengt aan de mogelijke vrijwilligers. Daarnaast is het van belang op welke manier je dit vervolgens overbrengt. Je wil vaak veel vertellen over de functie maar is dit ook echt nodig?

Meer informatie

Vrijwilligersvergoeding

De vrijwilligersvergoeding is geen betaling voor het doen van vrijwilligerswerk. Het kan voorkomen dat een organisatie een regeling biedt als vergoeding van alle door de vrijwilliger gemaakte onkosten. Deze onkostenvergoeding wordt niet als beloning gezien, maar als compensatie van de kosten die ze maken voor het vrijwilligerswerk.

Meer informatie

Een goed kennismakingsgesprek

Hoe voer je een goed kennismakingsgesprek? We hebben wat tips voor je op een rij gezet. Deze checklist biedt handvatten tijdens het eerste kennismakingsgesprek met een nieuwe vrijwilliger.

Verder lezen

Geen reacties op je vacature

Als je een vacature plaatst op onze vacaturebank wil je natuurlijk dat er mensen op reageren. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature eruit springt en dat er ook nog een vrijwilliger op klikt? We hebben een aantal tips en tricks verzameld om jou een goede vacature te laten schrijven.

Hoe schrijf je een goede vacature?

Vrijwilligersbeleid

Vrijwilligers vinden is één ding, maar als je ze dan gevonden hebt, wil je ze ook behouden. Een goed vrijwilligersbeleid is daar essentieel bij, maar hoe maak je dat? Dit is een handreiking voor vrijwilligersorganisaties bij het formuleren van zo’n beleid. Of om te checken of het bij jouw organisatie allemaal goed geregeld is.

Verder lezen

Aan de slag met social media

Social media is bij uitstek een geschikt middel om nieuwe vrijwilligers mee te werven. Bijna iedereen maakt dagelijks gebruik van social media en als jij de juiste doelgroep weet te benaderen, kunnen er succesvolle matches ontstaan. Maak daarom je eigen social media plan.

Naar de training

Meer weten?

Staat je vraag er niet tussen of heb je de informatie waar je naar op zoek bent niet kunnen vinden? Wij helpen je graag bij het vinden van de antwoorden. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 10:00 en 15:00 via info@vrijwilligershuis-nieuwegein.nl of 06 53 97 26 85 Of maak direct een afspraak.

Nu een afspraak maken