Waardering voor vrijwilligers en een goed gesprek!

  • 07 december 2022

Het is dinsdagavond 6 december, in buurtplein de Componist worden de spullen voor de volgende dag naar binnen gesjouwd en klaargezet. 750 pakketjes moeten in elkaar gezet worden. Lekkers, een bedankbrief van de wethouder en een lofbetuiging van het VrijwilligersHuis verdwijnen alvast in het pakketje. “Hoeveel pakketjes hebben we gedaan?” klinkt het. “Honderd” is dan niet het antwoord dat je hoopt te krijgen. Maar gelukkig wordt er op het buurtplein goed voor ons gezorgd, na een lekker drankje gaan we wij weer verder. We zijn een eind als we afronden “dan hoeft morgen alleen nog de thermosbeker in de pakketjes”. Alsof het niet is.

Ik ben wat eerder 
Vanaf 13:00 uur kunnen vrijwilligers een pakketje komen halen en als ze willen een kop koffie of thee nuttigen met andere vrijwilligers. Voor die tijd leggen wij de laatste hand aan de pakketjes en dan komen de eerste mensen binnen. “Ik ben wat eerder” klinkt het, “is niet erg hopelijk?”.  Nee, dat vinden wij niet erg. Sommige vrijwilligers komen alleen een pakketje ophalen en andere blijven hangen. “Zou graag een kopje koffie doen hoor, maar ja, ik ga zo aan de slag als vrijwilliger.” Klinkt het als één van de vrijwilligers de ruimte in kijkt en veel mensen aan de tafels ziet met een lach op het gezicht. “Maar volgende keer blijf ik echt hoor, ziet er gezellig uit”. En dat is het ook, gezellig. De middag vliegt voorbij, waarbij mensen af en aan komen. Rond etenstijd neemt de stroom mensen af, maar het is nooit helemaal rustig op het buurtplein.

De diversiteit is groot
Buurtkamers, vrijwilligersvervoer, kantines, bouwspeeltuinen, de vrijwilligers komen van allerlei organisaties en initiatieven. Het is mooi om te zien dat Nieuwegeinse inwoners breed georiënteerd vrijwilligerswerk doen. Velen van hen zijn ook op meerdere plekken actief; “vandaag zat ik achter het stuur om iemand naar het ziekenhuis te brengen en morgen heb ik bardienst”. Lekker afwisselend. De jongste vrijwilliger die van ons een pakketje kreeg, was 12 jaar oud en vond het eigenlijk niet nodig om iets te krijgen voor zijn inzet. Zijn trotse ouder dacht daar net zoals ons anders over. De beste knul heeft niet half in de gaten hoe belangrijk zijn inzet is, nu en in de toekomst. Wij worden er blij van.

Willen jullie dit vaker doen?
De vrijwilligers die een kopje koffie doen, blijven vrijwel allemaal langer zitten dan gepland; “ik had gezegd dat ik één bakkie zou doen, we zijn nu twee uur verder”.  Naast de mensen die samen zijn gekomen zien wij ook veel weerzien van mensen. Natuurlijk heeft corona een deuk(je) bezorgt in een hoop sociale contacten en is het aanhalen van de banden daardoor wat lastiger, maar op de buurtpleinvloer lijkt het allemaal makkelijk te gaan. Vrijwilligers die ergens anders actief zijn geworden, komen hun oude werkmaatjes tegen. “Dit is echt iets wat vaker mag gebeuren hoor, willen jullie dat organiseren?” Wij hebben op de Dag van de Vrijwilligers genoten van de sfeer, de gemoedelijkheid en de vele gesprekken. Na een mooie dag doen wij de lichten van de Componist om 23.00 uur uit, om er dan achter te komen dat de schoonmakers in het donker kwamen te staan. Tja, voor ons is het ook een lange dag geweest.