Tijdens je vrijwilligerswerk ben je verzekerd door de gemeente!
Als vrijwilliger doe je belangrijk werk. Daarom zorgt onze gemeente er voor dat je vrijwilligerswerk goed en veilig kunt doen. En dat je goed verzekerd bent, mocht er toch iets gebeuren.
De vrijwilligersverzekering is voor alle vrijwilligers én mantelzorgers binnen Europa die werken in of vanuit Nederland. Je bent uitgebreid verzekerd tegen de meest voorkomende schade óók als je af en toe vrijwilligerswerk doet, bijvoorbeeld tijdens Vreeswijk bij Kaarslicht, de kleedjesmarkt in noord of één van de vele andere evenementen.

Wie is nu precies vrijwilliger?
Voor deze verzekering ben je vrijwilliger als je aan de volgende voorwaarden voldoet.
Je verricht voor anderen of de samenleving werkzaamheden bij:

  • een sociaal belang behartigende instelling of
  • een (coöperatieve) vereniging of stichting, of
  • een algemeen nut beogende instelling.

Let op: de (coöperatieve) vereniging, stichting of instelling moet een sociaal maatschappelijk belang dienen.

Daarnaast is het belangrijk dat:

  • je geen persoonlijk, financieel of commercieel belang of gewin hebt bij de werkzaamheden
  • je doet de werkzaamheden niet voor je beroep
  • je bent niet in loondienst bij de (coöperatieve) vereniging, stichting of instelling
  • de vergoeding die je voor het werk krijgt, is een vrijwilligersvergoeding volgens de regeling van de Belastingdienst
  • je vrijwilligerswerk mag niet in de plaats van een betaalde baan op de arbeidsmarkt komen

Let op: de verzekering biedt geen dekking voor vrijwilligers bij de brandweer en de politie.

Niet alleen voor vrijwilligers
De gemeentelijke vrijwilligersverzekering verzekert naast vrijwilligers ook mantelzorgers, maatschappelijke stagiairs en jongeren die meedoen aan projecten in het kader van de maatschappelijke diensttijd (MDT).
In Nieuwegein doe je samen met bijna de helft van de stad belangeloos werk. Dit kan zijn als vrijwilliger bij een sportvereniging, voorleesmoeder op de basisschool, collectant voor het goede doel of je schenkt wekelijks koffie in het verpleeghuis.

Je hebt nog zo goed opgelet, preventief gehandeld maar alsnog is het mis gegaan en je hebt schade. Wat nu?
Je vult het schadeformulier van Centraal Beheer in en stuurt dit op naar de gemeente, ter attentie van de afdeling verzekeringen. Het VrijwilligersHuis kan je hierbij helpen indien je er zelf niet uitkomt. Het schadeformulier vind je door deze link te volgen.

Na ontvangst van het schadeformulier meldt de gemeente de schade bij Centraal Beheer. De schadebehandelaar van Centraal Beheer neemt direct contact op met de vrijwilliger of de organisatie. Als de schade is afgehandeld wordt er door Centraal Beheer zowel melding gemaakt aan de vrijwilliger(s)(organisatie) als de gemeente.

Let op: de vrijwilligersverzekering is een vangnet verzekering. Dit betekent dat je altijd eerst nagaat of je de schade kan melden op een eigen verzekering of een verzekering van de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet.


Disclaimer

Het VrijwilligersHuis mag en kan geen advies geven over de vrijwilligersverzekering die de Gemeente Nieuwegein met Centraal Beheer heeft afgesloten.
Wij informeren vrijwilligers en organisaties over de verzekering en ontsluiten informatie. Voor advisering over dit verzekeringsproduct verwijzen wij je graag door naar de gemeente. Als je behoefte hebt aan een gesprek met de gemeente brengen wij je graag in contact met de juiste personen.

Let op: deze informatie is aan veranderingen onderhevig. Voor dekking en voorwaarden is de actuele polis en de website van Centraal Beheer leidend.
Ook vind je hier de meeste gestelde vragen over de vrijwilligersverzekering.