Organisaties die werken met kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking en/of andere andere (kwetsbare) doelgroepen kunnen van jou als vrijwilliger een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vragen. Het is een verklaring die aangeeft dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je vrijwilligerswerk of stage.
Je kunt een VOG aanvragen via je organisatie, via internet of via de gemeente. Sta je niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)? Dan moet je altijd direct naar Justis. Zij beslissen in alle gevallen of je wel of geen VOG krijgt.

VOG aanvragen
Er zijn verschillende manieren om aan een VOG te komen.
Organisaties kunnen de VOG gratis voor je aanvragen. Soms vraagt een organisatie je om zelf een VOG aan te vragen. De gemaakte kosten krijg je dan later vaak vergoed.

Aanvragen via de gemeente
VOG nodig voor je vrijwilligerswerk? Dat loopt meestal via je (toekomstige) werkgever. De werkgever heeft al een gedeelte ingevuld en ondertekend.
Bij de gemeente moet u zich identificeren. De VOG is gratis voor sommige vrijwilligers.

Aanvragen via het internet
Je kunt alleen via internet een VOG aanvragen als de aanvraag wordt gestart door de (toekomstige) werkgever.
Hoe de VOG-aanvraag via internet precies in zijn werk gaat, kun je en ook jouw (toekomstige) werkgever lezen op de website van Justis.

Via Justis aanvragen
Iedereen die niet staat ingeschreven in de BRP moet bij Justis zijn. Bijvoorbeeld als je tijdelijk in Nederland werkt of in het buitenland woont.
Vul het aanvraagformulier in en stuur het op naar Justis. Bij Justis kunnen ook ondernemingen (rechtspersonen) terecht als zij een VOG nodig hebben.
Bijvoorbeeld om een contract af te sluiten of lid te worden van een brancheorganisatie. Voor rechtspersonen bestaat een apart VOG – aanvraagformulier.

Er is ook een Engelstalig aanvraagformulier VOG beschikbaar. De VOG die je ontvangt is in het Nederlands geschreven, maar heeft een Engelse toevoeging.