Veiligheid is altijd een belangrijk thema en zeker ook binnen vrijwilligersorganisaties. Als vrijwilligers(organisatie) krijg je op steeds meer gebieden te maken met veiligheid. Veiligheid is een breed begrip; mag een vrijwilliger bijverdienen door te klussen in het huis van de inwoner waar hij of zij vrijwilligerswerk doet? Mag een taalvrijwilliger vrienden worden op Facebook met de kinderen uit de taalgroep? Maar ook als je een e-mail verstuurd, heb je te maken met veiligheid. Mag ik persoonsgegevens en casuïstiek in dezelfde mail zetten en (een veel voorkomende kwestie) alle geadresseerden zichtbaar in de cc zetten? Het is niet altijd duidelijk waar de grens ligt en de verschillende meningen op bepaalde thema’s maken het er waarschijnlijk niet makkelijker op. Het is belangrijk dat binnen je organisatie/initiatief duidelijkheid bestaat op het gebied van veiligheid zodat je elkaar kan aanspreken en grensoverschrijdend gedrag kan voorkomen. En, als er dan toch iets gebeurt, dat er adequaat op gereageerd kan worden.

Sociale veiligheid

Het kan zomaar voorkomen dat jullie organisatie of initiatief te maken krijgt met een vorm van grensoverschrijdend gedrag. Vrijwilligers onderling kunnen opmerkingen maken die voor een ander aanstootgevend zijn, er kunnen bezoekers zijn die verbaal intimiderend zijn en vrijwilligers of staf uitschelden of mogelijk zelfs tot dreigen en fysieke agressie overgaan. Om als organisatie of vrijwilliger preventief op te treden tegen vormen van ongewenst gedrag en te weten hoe je moet handelen als je er mee te maken krijgt, heeft het NOV het platform "In Veilig Handen" gelanceerd. Een platform om jullie te ondersteunen de veiligheid van vrijwilligers binnen jullie organisatie bespreekbaar te maken en de middelen te bieden om een gedegen beleid hierop te maken.

Veilig vrijwilligerswerk

AVG

Voor een gepland overleg stuur je nog even snel een mail eruit naar alle partijen die deelnemen, makkelijk om iedereen in de cc te zetten toch? Als ik alle persoonsgegevens van de cliënt en de casusbespreking in één bericht zet, heeft de ontvanger alles bij elkaar, handig. Mag dat eigenlijk zomaar? Zelfs een simpel telefoongesprek kan onbedoeld gegevens van anderen aan de orde brengen die helemaal niet besproken mogen worden volgens de AVG. Hoe voorkom je fouten en zorg je dat er zorgvuldig met persoonsgegevens om wordt gegaan? Het NOV helpt jullie hierbij met een stappenplan AVG.

Bekijk hier het stappenplan

VOG: Ja of nee?

Het is belangrijk dat vrijwilligers die met kwetsbare mensen werken een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Dit is een verklaring waaruit blijkt dat iemand geen strafblad heeft of dat het strafblad geen bezwaar vormt voor het uitoefenen van een bepaalde functie. Daarnaast is de VOG ook een goede manier om veiligheid binnen de organisatie te bespreken tijdens het kennismakingsgesprek met een vrijwilliger die graag bij jullie aan de slag gaat. Meer informatie en hoe aan te vragen, lees je hier.

VOG aanvragen

Veiligheid op de werkvloer

Het is een gevleugelde uitspraak, een ongeluk zit in een klein hoekje. Een lelijke val tijdens de wekelijkse tocht van de wandelgroep, vlam in de pan bij een eetinitiatief in de wijk of het ondenkbare, iemand krijgt een hartstilstand tijdens het vrijwilligerswerk. Zaken waar je liever niet mee bezig bent en hoopt dat het jullie organisatie of vrijwilligers niet overkomt. Toch is het handig om na te denken hoe je preventief de veiligheid kan waarborgen en dat je de juiste kennis en vaardigheden in huis hebt om te handelen als het toch mis gaat. Heeft jullie organisatie een RI&E? Is daarin een agressie protocol opgenomen? Is jullie locatie wel eens ontruimd of weet jij wat te doen bij een hartstilstand? Wij kunnen jullie op deze punten adviseren. Je kan hier het beste een afspraak voor maken dan kijken wij waar jullie behoefte ligt. Daarnaast kun je bij ons BHV, EHBO en reanimatietrainingen volgen om je te laten beschikken over de kennis en vaardigheden om te kunnen handelen. Bekijk het actuele aanbod op onze academie.

Training zoeken

Meer weten?

Staat je vraag er niet tussen of heb je de informatie waar je naar op zoek bent niet kunnen vinden? Wij helpen je graag bij het vinden van de antwoorden. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 10:00 en 15:00 via info@vrijwilligershuis-nieuwegein.nl of 06 53 97 26 85
Of maak direct een afspraak.

Nu een afspraak maken