Veelgestelde vragen

Over de organisatie

Mag ik vrijwilligerswerk doen naast mijn uitkering? En veel meer antwoorden vind je op deze pagina. Niet gevonden wat je zocht? Gebruik het contactformulier en stuur ons een mail.

Heb ik een VOG nodig?

Veelgestelde
vragen
 • Wie zijn jullie?

  Het Vrijwilligershuis is ontstaan vanuit vrijwilligers met als doel om alle (vrijwilligers)organisaties en mogelijkheden te laten zien. Het gaat om het complete veld aan vrijwillige inzet, zoals zorg & welzijn, natuur & duurzaamheid, kunst & cultuur, onderwijs & educatie en sport. We willen ook de inwoners van Nieuwegein, die nog niet actief zijn, enthousiast maken om in beweging te komen als vrijwilliger of in de vorm van een inwonersinitiatief. Met onze vacaturebank is die van MOvactor in Nieuwegein vervallen.

 • Hoe vraag ik een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan?

  Meestal is het zo dat de organisatie waar je als vrijwilliger aan de slag gaat, de aanvraag voor de VOG regelt.
  De organisatie geeft op het formulier het doel van de aanvraag aan en op welke functieaspecten hij de betreffende medewerker wil laten screenen. Voor bepaalde sectoren zijn specifieke screeningsprofielen gemaakt, bijvoorbeeld voor de taxibranche. Daarnaast is er een algemeen screeningsprofiel.

 • Voor wie is het VrijwilligersHuis Nieuwegein?

  Het VrijwilligersHuis is er voor alle inwoners van Nieuwegein. Of je nu al vrijwilliger bent of niet. Vind je het leuk om een klus te doen? Dan kun je je aanmelden. Zoek je als organisatie mensen die je kunnen helpen? Dan kun je jezelf laten zien op onze website. Wil je opgeleid worden of meer weten van een onderwerp? Kijk dan binnenkort op onze workshopkalender. We geven workshops voor sociale media, persrelaties bouwen, de taken van een penningmeester, etc.

 • VOG digitaal aanvragen?

  Het is alleen mogelijk een VOG digitaal aan te vragen als de aanvraag digitaal is klaargezet door de organisatie die de VOG van jou verlangt. Vraag jouw organisatie of dit het geval is.
  Lees meer

 • VOG aanvragen via de gemeente?

  Je vraagt een VOG via de gemeente aan door een volledig ingevuld aanvraagformulier in te dienen bij de afdeling Burger-/Publiekszaken van de gemeente waar je staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Je ontvangt dit formulier van degene die jou vraagt een VOG te overleggen. Dat is meestal de organisatie waar je aan de slag wilt.

  Lees meer

 • VOG aanvragen via Justitie wanneer u niet staat ingeschreven in de BRP

  Als u niet voorkomt in de Basisregistratie Personen (BRP), of als u geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, moet u de VOG rechtstreeks bij Justitie aanvragen.

  Als u de VOG via de gemeente aanvraagt, zijn hier kosten aan verbonden. Vaak vergoedt de organisatie deze kosten aan jou. Zie voor de tarieven en andere informatie de website van de gemeente Nieuwegein:

  https://www.nieuwegein.nl/inwoner/uittreksel/verklaring-omtrent-gedrag-vog/

  Vrijwilligersorganisaties kunnen in veel gevallen een gratis VOG aanvragen voor hun vrijwilligers. Op de volgende link kunt u alle informatie vinden: https://www.gratisvog.nl/.

 • Hoeveel vergoeding kan ik als vrijwilliger ontvangen?

  Een vaste vrijwilligersvergoeding is niet verplicht. Iedere vrijwilligersorganisatie bepaalt dat zelf, maar als er een vergoeding wordt gegeven, dan is deze aan wettelijke bepaling onderhevig.

  Als een organisatie ervoor kiest om vrijwilligers een vast bedrag te geven als tegemoetkoming in de kosten, geldt er een maximale vergoeding van € 150,- per maand en € 1.500,- per jaar. Met een vaste vrijwilligersvergoeding hoeven vrijwilligers niet te bewijzen dat er kosten zijn gemaakt en voorkomt de organisatie veel rompslomp met bonnetjes.

  Let daarbij wel op het maximale uurtarief:
  – voor vrijwilligers van 23 jaar en ouder is de vergoeding per uur maximaal € 4,50
  – voor vrijwilligers onder de 23 jaar is de vergoeding per uur maximaal € 2,50

  De Belastingdienst heeft deze maximale uurtarieven ingesteld om een duidelijke afgrenzing met beroepsmatige arbeid te geven. Voldoet men aan de maximale normbedragen per uur, maand en jaar dan spreekt de Belastingdienst van geen marktconforme beloning en is er geen loon- en inkomstenbelasting verschuldigd.

  Als je alleen deze vrijwilligersvergoedingen krijgt, dan zijn deze onbelast. De organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet, hoeft deze vergoedingen niet aan de belastingdienst door te geven.

  Zie ook belastingdienst

 • Wat is voordeliger, onder loonbelasting vallen of minder vrijwilligersvergoeding ontvangen.

  Op het moment dat je loonbelasting moet betalen, ontvang je inkomen. Een vrijwilligersvergoeding van maximaal € 125,- per maand en maximaal € 1500,- per jaar moet te maken hebben met vrijwilligerswerk en mag je naast de inkomsten uit loondienst onbelast ontvangen. De uitkerende organisatie hoeft dat verder niet op te geven en er vinden geen inhoudingen plaats.

  Het is voordeliger om onder de loonbelasting te vallen, de vrijwilligersvergoeding is een extra op de inkomsten uit loondienst en een beloning voor de inzet als vrijwilliger.

 • Hoe kan ik subsidie aanvragen voor mijn activiteit?

  Op de volgende websites kun je meer lezen over het aanvragen van subsidie voor jouw activiteit:

  https://www.nieuwegein.nl/subsidies/
  https://nieuwegeinfonds.nl/
  https://www.rabobank.nl/particulieren/stimulering
  https://www.oranjefonds.nl/
  https://www.voorjebuurt.nl/special/vsbfonds/?gclid=EAIaIQobChMIzO3E-f6r1gIVh4KyCh2rLA8vEAAYASAAEgJKDvD_BwE
  http://www.kfhein.nl/
  https://www.voorjebuurt.nl/

  https://www.nieuwegein.nl/geinsgeluk/

  Voor kleine initiatieven in de buurt, kun je een bijdrage vragen vanuit het wijkbudget van de wijkplatforms. De aanvragen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. De wijkplatforms beslissen of zij een bijdrage geven. Kijk per wijk op www.nieuwegeinsewijken.nl

 • Waar kan ik mijn activiteit aanmelden om er bekendheid aan te geven?

  Als je vrijwilligers zoekt bij een activiteit, dan ben je bij ons aan het goede adres. Kijk op de pagina eendagsactiviteitenkalender en meld je activiteit aan, wanneer het plaatsvindt en hoeveel vrijwilligers je nodig hebt.

  Wil je gewoon een activiteit melden om meer bezoekers te krijgen? Dan kun je via onderstaande sites  je activiteit aanmelden:
  www.eigenwijks.nu
  nieuwegein.allesvan.nl/agenda
  nieuwegein.straatinfo.nl/agenda/
  www.demolenkruier.nl

  Een eigen Facebookpagina of website helpt natuurlijk ook. Wil je daar meer over leren? Kijk dan bij onze workshopkalender.

 • Hoe kom ik aan vrijwilligers die bij mijn activiteit willen helpen?

  Voor het vinden van vrijwilligers kun je jouw organisatie inschrijven op deze website. Je kunt als vrijwilligersorganisatie vacatures aanmaken. Ook vrijwilligers kunnen zelf een profiel aanmaken en aangeven wat hun talenten zijn en in welke organisatie of functie ze aan de slag zouden willen.

  Ook kun je een project aanmelden op de eendagsactiviteiten-kalender. Hierop kun je zien welke activiteit op welke dag plaatsvindt en hoeveel vrijwilligers ze daarvoor nodig hebben. Dan kun je met je vrienden, vriendinnen, het hele gezin, een maatschappelijke organisatie helpen een speciaal doel te verwezenlijken.

  Houd deze website in de gaten voor alle nieuwe mogelijkheden die erop komen. Ook voor inwonersinitiatieven, het delen van ruimte, het uitlenen van materialen (spellen en apparatuur) maken we binnenkort speciale mogelijkheden op deze website.

 • Waar/hoe vind ik vrijwilligerswerk?

  Als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen, zijn er diverse mogelijkheden Je kunt zoeken via de vrijwilligersvacaturebank op deze website. Je kunt meerdere zoektermen opgeven, zoals in welk domein je zoekt, voor hoeveel uur, etc. Naast deze website kun je natuurlijk altijd binnenlopen bij een Buurtplein in jouw wijk en daar informatie vragen. Ook het wijkplatform in jouw wijk is vaak op de hoogte van de activiteiten in de wijk. En natuurlijk kun je direct bij de locatie van het Vrijwilligershuis binnenlopen, dat is de Huiskamer op Boogstede 2. De openingstijden zijn nog niet bekend, maar houd deze website of Facebook in de gaten. Vanaf februari zitten we daar regelmatig om je te helpen.

 • Wanneer moet ik een vergunning aanvragen voor een evenement/activiteit?

  Wil je een evenement organiseren voor een groot publiek? Dan heb je in de meeste gevallen een evenementenvergunning nodig. Dit is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Voor kleine evenementen zoals buurtfeesten heb je geen vergunning nodig. Je moet dit alleen wel melden bij de gemeente. Op de website van de gemeente Nieuwegein vind je alle informatie: https://www.nieuwegein.nl/ondernemen/praktische-informatie/evenementen/evenementenvergunning/

 • Mag ik vrijwilligerswerk doen als ik een bijstandsuitkering heb?

  Op de volgende website vind je informatie over vrijwilligerswerk doen als u een uitkering heeft:  Op de volgende website vind je informatie over vrijwilligerswerk doen als u een uitkering heeft: WIL

   

 • Heb je diploma's nodig voor vrijwilligerswerk?

  Dit is afhankelijk van het soort vrijwilligerswerk dat je wilt gaan doen. Er is veel vrijwilligerswerk waar geen specifiek diploma voor nodig is. Belangrijk is dat je vrijwilligerswerk kiest dat bij je past en dat je leuk vindt. Soms is het mogelijk om als vrijwilliger een cursus te volgen via de organisatie waar je als vrijwilliger voor werkt of wilt gaan werken. Binnenkort komen ook op deze website aanbiedingen voor workshops en opleidingen voor vrijwilligers.

 • Ben ik als vrijwilliger verzekerd?


  De gemeente Nieuwegein heeft sinds maart 2009 een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten met een uitgebreide dekking. De volgende verzekeringen zijn erin opgenomen:
  – Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor vrijwilligers
  – Aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers
  – Aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen
  – Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers
  – Verkeersaansprakelijkheid voor rechtspersonen
  – Rechtsbijstandverzekering voor vrijwilligers

  Alle vrijwilligers in georganiseerd verband zijn hierdoor automatisch verzekerd. Mantelzorgers zijn alleen verzekerd voor de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering. Schademeldingen lopen via de afdeling juridische zaken van de gemeente Nieuwegein.

  https://www.centraalbeheer.nl/zakelijk/bedrijfsverzekeringen/Vrijwilligersverzekering/Paginas/voorwaarden-en-meer.aspx

  Meer informatie:
  Folder
  Verzekeringscheck
  Meest gestelde vragen
  Schadeformulier

 • Onkostenvergoeding voor vrijwilligers

  De organisatie mag een vrijwilliger een onkostenvergoeding geven. Dit kan bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding zijn voor kilometers die worden afgelegd met eigen vervoer om het vrijwilligerswerk voor die organisatie te doen. Ook aangekochte materialen kunnen worden vergoed. Een vaste vergoeding kan ook, mits daarbij wordt voldaan aan de voorwaarden van de belastingdienst.
  Zie ook het antwoord: Hoeveel vergoeding mag ik een vrijwilliger geven.

 • ANBI / SBBI

  ANBI = tot Algemeen Nut Beoogde Instelling
  Als een organisatie een ANBI-status heeft, kun je de kosten die jij als vrijwilliger voor deze organisatie maakt, als vergoeding terugkrijgen van de organisatie of het bedrag aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.
  Kosten die vergoed kunnen worden zijn: reiskosten en portokosten.
  Voor autokosten tel je een vast bedrag van 0,19 euro per km. Voor taxi en openbaar vervoer de werkelijke kosten.
  Check bij de organisatie hoe zij hiermee omgaan.

  SBBI = Sociaal belang behartigende instellingen
  Is de organisatie een sociaal belang behartigende instelling (SBBI)? Dan kan de organisatie gebruikmaken van een belastingvoordeel. Het hoeft geen schenk- of erfbelasting te betalen over schenkingen of erfenissen die zij ontvangt.

 • Wat betekent voor mij de nieuwe Europese privacy wetgeving?

  Hieronder volgt een aantal tips voor de nieuwe privacywet:

  1. Maak een (beleids)plan waarin je vastlegt wat je aan persoonsgegevens bewaart en hoe je die gegevens beschermt. Bijvoorbeeld: als je altijd per mail communiceert, heb je dan die adresgegevens van iemand wel nodig, of zijn/haar telefoonnummer, of verjaardag?

  2. Zorg voor toestemming van de vrijwilliger dat je zijn/haar gegevens bewaart; en leg vast waarvoor je zijn/haar gegevens mag gebruiken (informatiemail; nieuwsbrief; etc.).

  3. Wie mag in jouw organisatie die persoonsgegevens inzien en gebruiken? Leg dat vast. Als een externe partij die gegevens (ook) gebruikt, bijvoorbeeld omdat daar de nieuwsbrief wordt gedrukt of verspreid, maak dan de afspraak dat die derde partij na gebruik het bestand vernietigt.

  4. Is er een lek ontstaan en liggen de persoonsgegevens onbedoeld op straat? Dan moet je het direct melden bij de AP (Autorititeit Persoonsgegevens). Neem in je (beleids)plan mee wie in dat geval bij jullie de contactpersoon is met de AP en hoe je de vrijwilligers hierover informeert als het gebeurt.

  Voor meer informatie en evt. workshops:

  https://nov.nl/netwerken/wet-en-regelgeving/de-nieuwe-europese-privacywetgeving

 • Grensoverschrijdend gedrag

  Het kan voorkomen dat je getuige bent van ongewenst gedrag. Belangrijk is dit in jouw organisatie bespreekbaar te maken. Het liefst op voorhand, dus bij het maken van het beleidsplan. Wil je meer informatie hierover? Kijk dan op de website van NOV:https://www.inveiligehanden.nl/