Taalhuis Vianen zoekt taalvrijwilligers! door Bibliotheek Vianen

Over de organisatie
Bibliotheek Vianen bruist! Je vindt er uiteraard boeken voor heel veel leesplezier. Daarnaast zijn er tal van (lokale) activiteiten op het gebied van ontmoeting, taalontwikkeling, mediawijsheid en cultuur. Loop eens binnen en ontdek de bibliotheek!
Praktische informatie
Vacature

Wat ga je allemaal doen?

Wie dit leest, kan het zich misschien nauwelijks voorstellen. In Vianen heeft 11% van de inwoners zoveel moeite met lezen en schrijven dat de aankoop van een treinkaartje een belemmering vormt, een e-mail onbegonnen werk is en een veiligheidsvoorschrift eruitziet als abracadabra. Lezen, schrijven en omgaan met de computer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het Taalhuis is er voor iedereen die daar wel wat hulp bij kan gebruiken. Elke woensdag- en zaterdagochtend (10.00 – 12.00) komen taalvrijwilligers en gemotiveerde taalvragers naar de Taalinloop in de Bibliotheek om in groepjes aan de slag te gaan met taal. Dit levert niet alleen mooie ontmoetingen op, maar is vooral een laagdrempelige en ontspannen manier om de (digi)taalvaardigheid te vergroten. Wat doe je als taalvrijwilliger bij het Taalhuis? Als taalvrijwilliger ben je op woensdag- en/of zaterdagochtend (10.00 – 12.00 uur) aanwezig bij de Taalinloop in de Bibliotheek (Spekdam 2). Op dit moment zoeken wij specifiek voor de zaterdagochtend versterking van het vrijwilligersteam. Kun je dan niet maar wel op woensdagochtend? Ook dan maken we graag kennis met je. Het kan ook zijn dat je liever 1-op-1 begeleiding geeft aan een taalvrager buiten de uren van de taalinloop. Ook daar zijn mogelijkheden voor. Taalvrijwilligerswerk levert bijzondere ontmoetingen op met stadsgenoten die de taal (beter) willen leren spreken, schrijven en/of lezen. Samen zijn jullie op informele wijze bezig met taal: gesprekken voeren, spelletjes, de krant of boeken lezen, oefenen met schrijven of de computer. Om deze taken zo goed mogelijk te vervullen ontvang je trainingen, is er begeleiding van een docent en zijn er ondersteunende materialen om mee te werken.

We zoeken iemand die:

  • Je vindt het leuk om met de Nederlandse taal bezig te zijn en anderen te helpen de taal (beter) te leren.
  • Je staat open voor andere culturen en nieuwe ontmoetingen.
  • Je beschikt over een dosis geduld: een taal (beter) leren gaat stapje voor stapje.
  • Je bent op woensdag- en/of zaterdagochtend van 10.00 – 12.00 uur beschikbaar (of je kunt iedere week tijd vrijmaken voor 1-op-1 begeleiding buiten de inloop).
  • Je bent bereid de basistraining voor taalvrijwilligers en de intervisiebijeenkomsten te volgen.

Wij bieden:

  • Als taalvrijwilliger kom je in contact met een diverse groep stadsgenoten vanuit allerlei culturen. Het is een functie die veel voldoening geeft omdat je écht een verschil kunt maken voor iemand. We bieden een fijne werkomgeving met betrokken collega’s.
  • Ook kun je je persoonlijk ontwikkelen door middel van trainingen en intervisie en is er volop ruimte voor eigen inbreng.
  • Ben je geïnteresseerd in deze veelzijdige vrijwilligersfunctie? Neem dan contact op met Sandra Dhondt, Coördinator Taalhuis en Digi-inloop Vianen | 06-30 56 04 24 | vianen@taalhuislekstroom.nl

Overige informatie:

Maatschappelijke stage (MAS)
Onkostenvergoeding (reiskostenvergoeding of anders)
Kennismakingsgesprek
Verklaring Omtrent Gedrag nodig?
Suitable for Englisch speaking volunteers
Geschikt voor vrijwilligers die extra begeleiding nodig hebben
Ja, ANBI status
Solliciteren
< Terug naar overzicht

Gerelateerde vacatures