Taalhuis Vianen zoekt spraakwaterval! door Bibliotheek Vianen

Over de organisatie
Bibliotheek Vianen bruist! Je vindt er uiteraard boeken voor heel veel leesplezier. Daarnaast zijn er tal van (lokale) activiteiten op het gebied van ontmoeting, taalontwikkeling, mediawijsheid en cultuur. Loop eens binnen en ontdek de bibliotheek!
Praktische informatie
Vacature

Wat ga je allemaal doen?

Wil jij inwoners van Vianen helpen bij hun taalontwikkeling en hun spreekvaardigheid in het bijzonder? Heb je gevoel voor taal en creatief talent om thema’s/onderwerpen te vertalen naar uitnodigend en aansprekend oefenmateriaal? Wil je mensen daarmee helpen hun spreekvaardigheid Nederlands te verbeteren? Dan is Taalhuis Vianen op zoek naar jou! Het Taalhuis Je kunt het je misschien nauwelijks voorstellen. Maar in Vianen heeft rond de 11% van de inwoners moeite met lezen en schrijven. Lezen, schrijven en omgaan met de computer is dus niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het Taalhuis is er voor iedereen die daar wel wat hulp bij kan gebruiken. Want niet goed kunnen lezen, schrijven of computeren heeft grote gevolgen voor je dagelijks leven en je zelfredzaamheid. De Taalinloop Elke woensdag en zaterdagochtend (10:00 – 12:00) komen taalvrijwilligers en gemotiveerde taalvragers naar de (digi)Taalinloop in de Bibliotheek om samen aan de slag te gaan met (digi)taal. Dit levert niet alleen mooie ontmoetingen op, maar is vooral een laagdrempelige en ontspannen manier om de (digi)taalvaardigheid te vergroten van mensen die daar moeite mee hebben. Het zijn leerzame en tegelijk gezellige ochtenden waarbij iedereen op zijn of haar eigen taalniveau werkt. Taalhuis Vianen werkt er hard aan om meer mensen te bereiken zodat meer mensen de taalhulp krijgen die ze nodig hebben. Een belangrijk onderdeel van taalvaardigheid is spreekvaardigheid. Taalhuis Vianen wil daarom binnen de bestaande taal inloopuren de oefenmogelijkheid voor spreekvaardigheid uitbreiden. Wat doe je als Coördinator ‘Spreekvaardigheid’ bij het Taalhuis? Als Coördinator ‘Spreekvaardigheid’ ben je één van de gezichten van de Taalinloop. Je bent wekelijks op woensdag- en/of zaterdagochtend aanwezig in de Bibliotheek om ervoor te zorgen dat deelnemers zich welkom voelen. Iedere week ga je aan de hand van een vooraf bedacht en uitgewerkt thema aan de slag met de spreekvaardigheid van de deelnemers. Je geeft mensen vertrouwen en hebt geduld met beginnende sprekers. Je werkt het thema uit in aansprekend oefenmateriaal (bijvoorbeeld in spelvorm, door een gastspreker uit te nodigen of een uitstapje te regelen). Bij de thema’s kun je denken aan de seizoenen, kerst, oud & nieuw, Sinterklaas, Nederlandse gebruiken maar ook aan praktische thema’s als groenten en fruit, boodschappen doen, gezond blijven en formulieren invullen. Om deze taken zo goed mogelijk te vervullen ontvang je coaching van een taaldocent, training en intervisie. Kun je niet op woensdag- en/of zaterdagochtend maar wel op een ander moment? Ook dan komen we graag met je in contact.

We zoeken iemand die:

  • Je hebt gevoel voor taal en vindt het leuk om thema's creatief uit te werken. Een onderwijsachtergrond is niet noodzakelijk maar een pré.
  • Je bezit een aanstekelijk enthousiasme en kunt goed samenwerken.
  • Je staat open voor andere culturen en nieuwe ontmoetingen.
  • Je beschikt over een dosis geduld (een nieuwe taal leren gaat stapje voor stapje).
  • Je bent bereid de basistraining voor taalvrijwilligers te volgen en aan te sluiten bij de intervisie bijeenkomsten (4x per jaar).

Wij bieden:

  • Als Coördinator ‘Spreekvaardigheid’ kun je ervaring opdoen met een groep deelnemers vanuit allerlei culturen. Je doet betekenisvol vrijwilligerswerk waarmee je écht verschil kunt maken voor mensen.
  • Je kunt een fijne werkomgeving verwachten met betrokken collega’s en je kunt je persoonlijk ontwikkelen door middel van training en intervisie. Daarnaast is er volop ruimte voor eigen inbreng.
  • Ben je geïnteresseerd in deze veelzijdige vrijwilligersfunctie? Neem dan contact op met Sandra Dhondt, Coördinator Taalhuis en Digi-inloop Vianen | 06-30 56 04 24 | vianen@taalhuislekstroom.nl

Overige informatie:

Maatschappelijke stage (MAS)
Onkostenvergoeding (reiskostenvergoeding of anders)
Kennismakingsgesprek
Verklaring Omtrent Gedrag nodig?
Suitable for Englisch speaking volunteers
Geschikt voor vrijwilligers die extra begeleiding nodig hebben
Ja, ANBI status
Solliciteren
< Terug naar overzicht

Gerelateerde vacatures