Bibliotheek Vianen zoekt vrijwilligers voor de VoorleesExpress! door Bibliotheek Vianen

Over de organisatie
Bibliotheek Vianen bruist! Je vindt er uiteraard boeken voor heel veel leesplezier. Daarnaast zijn er tal van (lokale) activiteiten op het gebied van ontmoeting, taalontwikkeling, mediawijsheid en cultuur. Loop eens binnen en ontdek de bibliotheek!
Praktische informatie
Vacature

Wat ga je allemaal doen?

Ieder jaar verlaat één op de vier kinderen in Nederland de basisschool met een taalachterstand. Met het project De VoorleesExpress willen we dit cijfer terugdringen door kinderen met een taalachterstand 20 weken lang, eenmaal per week, thuis voor te lezen. Gedurende deze 20 weken introduceert de voorlezer het voorleesritueel bij het gezin en krijgen de ouders handvatten om het voorlezen zelf over te nemen. Zo kunnen zij een actieve rol spelen in de taalontwikkeling van hun kind en krijgen boeken een blijvende plek in het dagelijks leven. Word voorlezer Als voorlezer ga je twintig weken langs bij een gezin in de buurt. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin. Duur: 30 weken, inclusief voorbereiding, contactmomenten en training Tijd: 50 uur, inclusief voorbereiding, contactmomenten en training Word coördinator Coördinatoren begeleiden tijdens een voorleesseizoen een aantal gezinnen en voorlezers. Voor jouw team van voorlezers organiseer je verschillende bijeenkomsten, waarin je hen de gelegenheid biedt om ervaringen uit te wisselen, elkaar te helpen en je ze informatie geeft. Ook ga je samen met je voorlezers een aantal keer op bezoek bij hun gezin. Als coach begeleid je vrijwilligers en gezinnen in het proces: samen ervoor zorgen dat na 20 weken ouders zelf in staat zijn om kinderen meer te stimuleren in taal. Duur: 30 weken Tijd: 60 uur Training en begeleiding Als vrijwilliger van de VoorleesExpress word je getraind en begeleid. Naast persoonlijke begeleiding maak je gebruik van onze e-learning. Met dit programma kun je kennis opdoen over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen.

We zoeken iemand die:

  • Je hebt affiniteit met kinderen, taal en culturen en staat open voor nieuwe ontmoetingen.
  • Je hebt plezier in plannen, organiseren en coachen.
  • Je bent flexibel beschikbaar en betrouwbaar in je afspraken.
  • Je bent bereid je voor een periode van minimaal een half jaar te committeren.
  • Je bent bereid jezelf te ontwikkelen en neemt deel aan een verdiepende training of workshop.

Wij bieden:

  • Begeleiding vanuit de organisatie, waaronder het volgen van een starttraining en deelname aan deskundigheidsbevordering.
  • Er is ook volop ruimte voor eigen inbreng.
  • Als coördinator doe je ervaring op met een grote groep vrijwilligers en deelnemers vanuit verschillende culturen.

Overige informatie:

Maatschappelijke stage (MAS)
Onkostenvergoeding (reiskostenvergoeding of anders)
Kennismakingsgesprek
Verklaring Omtrent Gedrag nodig?
Suitable for Englisch speaking volunteers
Geschikt voor vrijwilligers die extra begeleiding nodig hebben
Ja, ANBI status
Solliciteren
< Terug naar overzicht

Gerelateerde vacatures