Klaar voor de start, af! De terugkeer van de Sluizenloop

  • 09 september 2022

De schitterende oude dorpskern in Vreeswijk is het decor van de sluizenloop die na een afwezigheid van twee jaar weer helemaal terug is. Als wij aankomen bij het parcours staan de eerste kinderen al te trappelen om te starten met de eerste loop van de dag. Het enthousiasme is groot en ook een gezonde dosis onderlinge strijd is al merkbaar. “Onze school is toch sneller!”. De start van een geslaagde 46e editie!

Wel achter de lijn blijven staan
Wethouder van Engelen krijgt een startpistool in zijn handen gedrukt en krijgt te horen dat de eerste loop bijna gaat starten. Dertig kinderen aan de start, allemaal verzekerd dat zij gaan winnen. Althans, de gezichten zeggen één ding, focus! Sommigen zijn iets te fanatiek, “wel achter de lijn blijven staan jongens”, de groep vooraan zoekt letterlijk het randje op. Onderling wordt nog wat tegen elkaar gezegd als het aftellen begint, de focus is terug met een blik op wethouder, Pang! We zijn los. De nummer 1 komt met een verschil van 24 seconden binnen. Als de laatste kanjer binnenkomt zetten de vrijwilligers snel een podium op het parcours neer en worden de prijzen uitgereikt. Wethouder van Engelen feliciteert de renners en overhandigt hen een welverdiende beker. Daarna wordt het parcours snel leeggemaakt en is het tijd voor de volgende loop.

Geboren in 1941 
De ene na de andere loop wordt gestart! 2 km, 5km en 10km voor wedstrijd- en recreatielopers. Het publiek maakt het niets uit iedereen wordt aangemoedigd en naar de finish begeleid met luid gejoel. De zon zorgt voor fijne loopomstandigheden al is hij soms wat aan de felle kant. De organisatie verzorgt de deelnemers goed met waterpunten en het publiek haalt massaal een ijsje. Het is een feestje. Dan komt het moment dat de speaker omroept dat er iemand op het parcours loopt die in 1941 is geboren. “Ja, ja, en hij loopt ook nog de 10km”.  In één klap is er een publiekslieveling geboren en ook al is het de laatste loop van de dag, het publiek blijft liever nog even om deze loper naar de finish te schreeuwen.

Ook meebeleven?
Wil je de volgende editie of de komende jaren de organisatie helpen om de Sluizenloop een succes te maken door je als vrijwilliger in te zetten, laat het ons dan weten

Ga jij liever de geschiedenisboeken in als winnaar van de sluizenloop, ook dat wordt van harte aangemoedigd, letterlijk! Inschrijven voor de sluizenloop kan via deze link. Het kan zijn dat de inschrijving nog niet openstaat, houd dan vooral de website van de Sluizenloop en de onze in de gaten. Als wij het weten, weet jij het ook!