Samen aan de slag
“Iedereen doet mee naar vermogen”, dat is het algemene doel wat Nieuwegein heeft voor haar inwoners. Onder die inwoners vallen ook de mensen die in een ander land zijn opgegroeid en recent in Nederland hun verblijfsvergunning hebben gekregen.
Maatschappelijke organisaties hebben vaak behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Mogelijk komt ook jouw organisatie regelmatig handen te kort. Heb je weleens gedacht aan de hulp van inburgeraars?

De gemeente Nieuwegein heeft m.i.v. juli 2021 de verantwoordelijkheid om mensen met een inburgeringsplicht te begeleiden bij hun inburgering. Inburgeren betekent kort samengevat dat iemand de Nederlandse taal leert en actief mee leert doen/doet in de samenleving. Inburgeren betekent daarin ook dat iemand stappen zet richting betaalt werk en vaardigheden ontwikkeld die het participeren bevordert. Vrijwilligerswerk doen is een mooie manier om vaardigheden te ontwikkelen en stappen te zetten die ondersteunend zijn in het proces van inburgering. Door vrijwilligerswerk leert iemand nieuwe mensen kennen, kan erin de praktijk worden geoefend met de nieuw geleerde Nederlandse taal en wordt er op laagdrempelig niveau aanspraak gemaakt op werknemersvaardigheden.

Een samenwerking tussen het Lokale Werkteam en Het Vrijwilligershuis slaat de brug naar passende activering voor burgers die zelfstandig de weg naar vrijwilligerswerk niet kunnen vinden. Zo ook de inburgeraars die door hun achtergrond een op maat gemaakte route bewandelen (onder regie van de werkcoach LWT) om mee te kunnen doen in de voor hen nog nieuwe samenleving.

NIEUWEgeiners inzetten?

Heeft jouw organisatie ook vrijwilligersklussen die geschikt zouden zijn om samen met inburgeraars op te pakken? Laat het ons weten, dan gaan we graag met jullie in gesprek!

"*" geeft vereiste velden aan