Het is belangrijk om vrijwilligers te waarderen en belonen voor hun inzet. Waardering is het besef hebben dat iemands inzet waardevol is en dat ook laten zien. Een vrijwilligersfeest, bloemetje bij speciale gebeurtenissen of een kaartje. Een greep uit de manieren van waardering en beloning die we terug zien. Vrijwilligers vinden vaak zelf een bedankje al genoeg. Maar als je vrijwilligers wil behouden, moet je meer doen. Hoe geef je vrijwilligers de erkenning, waardering en beloning waar ze naar op zoek zijn?
Sluit aan op de motivatie en behoefte van de vrijwilliger
“one size does not fit all”
Blijf met je vrijwilligers praten. Dit begint al bij de eerste kennismaking; zorg voor een goed kennismakingsgesprek waarin iemands motivatie centraal staat. Waarom wil iemand zich inzetten voor de organisatie? Wat is de motivatie? Wat hebben ze nodig om het leuk te (blijven) vinden? Hoe worden ze het liefst gewaardeerd? Dit kan voor iedereen anders zijn dus bedenk goed of je iedereen op dezelfde manier waardeert of dat je aansluit bij de wensen van de vrijwilliger zelf. Het maakt verschil of iemand werkervaring op wil doen of dat iemand op zoek is naar een gezellige tijdsbesteding.
Een materiële vergoeding zoals een cadeautje, kerstpakket of tegoedbon is natuurlijk leuk, maar niet de reden dat iemand vrijwilligerswerk doet. Vrijwilligers zijn meer op zoek naar het stukje erkenning en waardering. Dat bestaat vooral uit het vrijwilligerswerk dat iemand doet en de waardering die men daarvoor voelt vanuit de doelgroep.
“Zie” de vrijwilliger
Naast de meer ‘materiële’ vormen van waardering worden vooral een goede relatie, goed geïnformeerd worden, persoonlijke groeimogelijkheden en goede feedback op het functioneren van de vrijwilliger genoemd als belangrijke punten in het gemotiveerd blijven van de vrijwilliger. Het is dus van belang dat je de vrijwilliger ‘ziet’.
Het NOV geeft hiervoor een aantal tips:
– Leef mee en toon persoonlijke interesse.
– Bied goede begeleiding door vrijwilligers een aanspreekpunt te geven en voldoende geïnformeerd te houden. Vervolgens heb je regelmatig contact, zodat je weet of de werkzaamheden nog aansluiten bij iemands wensen en of de vrijwilliger tegen dingen aanloopt waarin je kunt ondersteunen.
– Faciliteer het vrijwilligerswerk goed, door op tijd de juiste informatie en materialen aan te reiken.
– Bied deskundigheidsbevordering die past bij de vrijwilligersfuncties en interesses van de vrijwilliger.
– Laat vrijwilligers ook meedenken op organisatie- en beleidsniveau. Neem de input serieus.
Probeer ook altijd te zorgen voor een goede afsluiting wanneer een vrijwilliger besluit te stoppen. Het liefst met feedback; hoe heb je je tijd hier ervaren? Wat ging goed, wat heb je gemist? Dat zorgt ook weer voor input om het vrijwilligerswerk voor de nieuwe en al bestaande gezichten te verbeteren.
Samenvatting
Waarderen betekent dus meer dan het organiseren van een vrijwilligersfeest of het geven van een kerstpakket. Feestjes worden vaak wel gewaardeerd omdat ze de mogelijkheid bieden om te netwerken en andere vrijwilligers te ontmoeten. Nog belangrijk: een onkostenvergoeding wordt niet als beloning gezien, maar als compensatie van de kosten die ze maken voor het vrijwilligerswerk.
Erkenning, waardering en beloning van vrijwilligers is dus maatwerk met altijd een dank je wel als startpunt. Blijf in gesprek met de vrijwilliger om aan te kunnen sluiten bij dat wat hen motiveert. En dat betekent dat de ene vrijwilliger al blij is met een kaartje op zijn verjaardag, de ander een kerstpakket wil en de volgende een training. Zo kun je verschillende vrijwilligers belonen én behouden.
Niet gevonden wat je zoekt?
Misschien is dit interessant voor jou
Training volgen
Op zoek naar een training om je door te ontwikkelen binnen je vrijwilligerswerk? Of wil je liever een training volgen op het gebied van motiveren en waarderen? Neem dan snel een kijkje in onze academie. Staat de training die je zoekt er niet tussen dan kun je via de academie als vrijwilliger, organisatie of initiatief een trainingsverzoek indienen.
Naar de academieVergoeding
De vrijwilligersvergoeding is geen betaling voor het doen van vrijwilligerswerk. Het kan voorkomen dat een organisatie een regeling biedt als vergoeding van alle door de vrijwilliger gemaakte onkosten. Deze onkostenvergoeding wordt niet als beloning gezien, maar als compensatie van de kosten die ze maken voor het vrijwilligerswerk.
Meer informatieOntwikkelkansen
Het opdoen van ervaring en/of het verwerven van competenties is een van meest genoemde motivaties om vrijwilligerswerk te gaan doen. Als een vrijwilliger de vrijwilligerservaring wil gebruiken voor het vinden van een baan, of het volgen van een opleiding zijn er diverse tools die je kunt gebruiken. Het NOV heeft deze op een rij gezet.
Meer informatieMeer weten?
Staat je vraag er niet tussen of heb je de informatie waar je naar op zoek bent niet kunnen vinden? Wij helpen je graag bij het vinden van de antwoorden. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 10:00 en 15:00 via info@vrijwilligershuis-nieuwegein.nl of 06 53 97 26 85 Of maak direct een afspraak.
Nu een afspraak maken