Kerstmarkt organiseren in het park, tuurlijk gaan we doen!

  • 22 december 2022

Als er meer dan 90 fakkels aangestoken worden die de route langs de kraampjes in het donker toonbaar moeten maken, breekt er weer een wolk. Een tiental vrijwilligers maakt het terrein klaar voor de kerstmarkt die avond. “Dit is de tweede keer dat we natregenen, je moet er wat voor over hebben toch?”. Met deze instelling gaan de vrijwilligers al vanaf het eerste moment aan de slag.

“Park Kokkebogaard leent zich enorm om allerlei leuke dingen te organiseren. Dit keer hebben we gekozen voor een kerstmarkt, maar wie weet wat we nog meer gaan doen. Ik moedig ook zeker anderen aan om eens te kijken of dit park een plek is waar hun ideeën ook werkelijkheid kunnen worden.” Nick, één van de organisatoren van deze kerstmarkt, heeft in ieder gevallen ideeën en ambitie zat.

Bij Kerst hoort het toch te sneeuwen?
Het is de groep vrijwilligers niet gegund, steeds als buienradar aangeeft dat het later stopt met regenen blijkt niets minder waar. “Bij kerst hoort het toch te sneeuwen?” klinkt het vanaf een ladder waar een vrijwilliger de laatste kerstverlichting ophangt. Kerstbomen, kraampjes, lampjes en fakkels toveren het park om naar iets magisch. “Nu nog wachten tot het echt donker wordt, dan kunnen we echt zien hoe verlicht het park is”. Als alles gereed is, is het tijd voor een lekker warm drankje bij De Groote Hond.

Koffie, Erwtensoep of Glühwein 
Het terrein strekt zich uit over paden tussen buurtplein de Componist en buurtkamer De Groote Hond. Als je koffie wil, staat dat klaar voor je bij Movactor met een lekker stukje kerststol of andere versnaperingen. Ga je richting De Groote Hond staat er snert op je te wachten of kun je Glühwein proeven. Maar voordat je de snert gevonden hebt, loop je nog even langs Zevenstar die met een bierproeverij op de route staat. Met een paar net gekochte biertjes in de ene hand en een snert in de andere loop je verder het terrein over. De regen, ach, daar houdt niemand zich echt meer mee bezig.

Jingle Bells, Jingle all the way
De klanken van het Dickens koor in het prieel achter in het park trekken de aandacht van de bezoekers die even genieten van een moment zonder regen. Volledig in de kleding die je zo voor je haalt uit Scrooge brengt het koor de ene na de andere klassieker ten gehore. Wanneer er weer een wolk breekt, verplaatst het hele muziekfeest naar binnen op het buurtplein. De vrijwilligers van Movactor bieden het koor iets warms te drinken aan en kort daarna brengen zij een afgeladen buurtplein in kerstsferen met een speciale versie van Jingle Bells. Ook bij De Groote Hond is het vol, de snert is niet aan te slepen en de verhalen en de glimlachen zijn niet van de gezichten te slaan, ook al is men doorweekt.

Voor herhaling vatbaar
Wendy en Nick, twee van de vrijwilligers achter deze eerste kerstmarkt, zien er wel wat voor om deze markt te laten terugkeren. “Met iets meer kraampjes en iets minder regen” wordt er gegrapt. Ook de mensen bij de kraampjes willen graag terugkomen. Ook al was het weer beroerd, de bezoekers van de markt hebben bij veel kraampjes stil gestaan, een praatje gemaakt of iets gekocht. “Dat is toch fantastisch”!