Loop je door je eigen straat en zie je de ideale plek voor een pluktuin? Wil je met een aantal bewoners samen een buurt barbecue organiseren of heb je een plan om je wijk op een andere manier een beetje mooier te maken? Of heb je iets bedacht voor een bepaalde doelgroep in onze stad? Wij helpen je graag op weg, geven je praktische tips of verwijzen je door naar de juiste plek. Voor je start met het opzetten van jouw initiatief (of stichting), is het belangrijk om extra informatie in te winnen. Misschien bestaat het idee al ergens anders in Nieuwegein en kan je samenwerken. We verbinden je graag met ons netwerk zodat je niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Regelmatig organiseren we bijeenkomsten waar je kunt netwerken en samenwerkingen kunt opzoeken.

In de stad zijn verschillende partners die je op weg kunnen helpen. We zetten er hieronder een aantal op een rijtje.

MOvactor

MOvactor zet zich actief in voor de leefbaarheid in wijken en buurten. Leeft het idee om een initiatief op te zetten of is er meer ondersteuning nodig? Dan kan je contact opnemen met de Buurtverbinder uit jouw wijk. Hij/zij weet wat er speelt in een buurt, heeft hier contacten en relaties opgebouwd en schakelt zijn/haar netwerk in. Wil je een activiteit opzetten voor jouw wijk en ben je op zoek naar een ruimte? Ga op zoek naar het buurtplein bij jou in de buurt.

Naar de site van MOvactor

Steun vanuit de gemeente

Ook bij de gemeente kun je terecht voor steun bij het starten van een initiatief of activiteit. In de vorm van geldelijke ondersteuning en advies via bijvoorbeeld Geins Geluk kun je als inwoner snel starten met jullie initiatief of activiteit. Daarnaast kun je subsidie aanvragen voor het organiseren van een evenement in de stad, hiermee wil de gemeente het organiseren in de stad ondersteunen en voorzien van impulsen.

Direct aan de slag

SPORT ID

Heeft jouw initiatief te maken met sport of bewegen? Neem dan eens contact op met de buurtsportcoach van SportID in jouw wijk. SportID Nieuwegein wil inwoners van Nieuwegein structureel in beweging krijgen. Ze organiseren daarvoor onder andere sport– en beweegactiviteiten in Nieuwegein. Neem contact met ze op voor meer informatie.

Meer informatie

Duurzame initiatieven

Je wil al heel lang met de bewoners van jullie straat een pluktuin starten, hebt een idee om de sportvereniging beter met energie om te laten gaan of jullie willen in de wijk de mogelijkheden bekijken om een Tiny Forest aan te leggen, maar je kan wel wat hulp gebruiken. De gemeente biedt advies en geldelijke ondersteuning voor veel duurzame initiatieven.

Duurzaam aan de slag

Vereniging of Stichting

Wil je je idee of initiatief verder ontwikkelen dan kun je overwegen om een stichting of vereniging op te zetten. Voor vrijwilligersorganisaties zijn deze twee de meest voorkomende rechtsvormen. Beide vormen zijn niet commercieel, maar er zijn wel een aantal verschillen. Over deze verschillen en het oprichten van een vereniging of stichting lees je hier meer.

Lees hier meer

Het Wijknetwerk

In Nieuwegein heeft (bijna) elke wijk een wijknetwerk (of platform). Een wijknetwerk bestaat uit wijkbewoners die zich als vrijwilliger, samen met anderen, inzetten voor zaken die de leefbaarheid in hun eigen wijk bevorderen. Jaarlijks krijgen zij vanuit de gemeente een wijkbudget om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Slim dus om jouw idee bij het netwerk in jouw wijk voor te leggen en te kijken of jullie elkaar kunnen versterken.

Naar jullie wijknetwerk

Meer weten?

Staat je vraag er niet tussen of heb je de informatie waar je naar op zoek bent niet kunnen vinden? Wij helpen je graag bij het vinden van de antwoorden. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 10:00 en 15:00 via info@vrijwilligershuis-nieuwegein.nl of 06 53 97 26 85 Of maak direct een afspraak.

Nu een afspraak maken