Veelgestelde vraag

Hoeveel vergoeding kan ik als vrijwilliger ontvangen?

Contact

VrijwilligersHuis Nieuwegein E-mail 0653972685

Een vaste vrijwilligersvergoeding is niet verplicht. Iedere vrijwilligersorganisatie bepaalt dat zelf, maar als er een vergoeding wordt gegeven, dan is deze aan wettelijke bepaling onderhevig.

Als een organisatie ervoor kiest om vrijwilligers een vast bedrag te geven als tegemoetkoming in de kosten, geldt er een maximale vergoeding van € 150,- per maand en € 1.500,- per jaar. Met een vaste vrijwilligersvergoeding hoeven vrijwilligers niet te bewijzen dat er kosten zijn gemaakt en voorkomt de organisatie veel rompslomp met bonnetjes.

Let daarbij wel op het maximale uurtarief:
– voor vrijwilligers van 23 jaar en ouder is de vergoeding per uur maximaal € 4,50
– voor vrijwilligers onder de 23 jaar is de vergoeding per uur maximaal € 2,50

De Belastingdienst heeft deze maximale uurtarieven ingesteld om een duidelijke afgrenzing met beroepsmatige arbeid te geven. Voldoet men aan de maximale normbedragen per uur, maand en jaar dan spreekt de Belastingdienst van geen marktconforme beloning en is er geen loon- en inkomstenbelasting verschuldigd.

Als je alleen deze vrijwilligersvergoedingen krijgt, dan zijn deze onbelast. De organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet, hoeft deze vergoedingen niet aan de belastingdienst door te geven.

Zie ook belastingdienst