Veelgestelde vraag

Grensoverschrijdend gedrag

Contact

VrijwilligersHuis Nieuwegein E-mail 0653972685

Het kan voorkomen dat je getuige of slachtoffer bent van ongewenst gedrag. Denk hierbij aan pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie.

Stel als organisatie gedragsregels op

Belangrijk is dit in jouw organisatie bespreekbaar te maken. Als organisatie doe je dit het liefst op voorhand, dus bij het maken van het beleidsplan en het opstellen van regels. Bij goede omgangs- of gedragsregels is het als slachtoffer ook makkelijker om daarop terug te vallen zonder de ander aan te vallen. Zorg dus dat alle betrokken bij jouw organisatie goed op de hoogte zijn van de geldende regels.

Ik ben zelf slachtoffer

Werk je als vrijwilliger bij een organisatie en ben je slachtoffer van pesterijen of ander ongewenst gedrag? Vind je het lastig om iemand hierop aan te spreken? Probeer ervoor te zorgen dat je iemand enkel confronteert met het vertoonde gedrag, zodat je er geen persoonlijke aanval van maakt. Je wijst de persoon niet af, maar zijn of haar grensoverschrijdende uitingen.

Vind je het nog steeds lastig? Op deze pagina vind je handige gesprekstechnieken. Je kunt het ook eerst bespreken met je vaste aanspreekpunt.

Wil je meer algemene informatie hierover? Kijk dan op de website van Platform Vrijwillige Inzet.