Het kennismakingsgesprek is hét moment waarop je de organisatie (en de organisatie jou) beter kan leren kennen. Aangezien je voor vrijwilligerswerk niet betaald krijgt, betekent dit dat je motivatie uit iets anders komt. Belangrijk dus om duidelijk te maken wie je bent, waar je motivatie vandaan komt en wat jouw verwachtingen zijn zodat jullie samen kunnen kijken of deze met de verwachtingen van de organisatie overeenkomen.
Hieronder hebben we een stappenplan gemaakt om je een beetje op weg te helpen.
1Bereid je goed voor
Zoek alvast naar zoveel mogelijk informatie over de plek waar jij op gesprek gaat zodat je weet waar je terecht komt. Bedenk vast voor jezelf hoe jij jouw invulling op deze vacature voor je ziet.
2Stel jezelf voor
Wie ben jij en wat beweegt jou om je in te willen zetten op deze plek?
3Stel vragen
Wat wil jij weten om erachter te komen of deze plek geschikt is voor jou? Of het past bij de wensen die je hebt? Bedenk vast vooraf een aantal vragen die jij zou willen stellen tijdens het gesprek.
4Wees duidelijk
Vertel wat je te bieden heb, hoe je beschikbaarheid eruit ziet, waar je talenten liggen, maar wees ook eerlijk in wat niet kan of wat je niet wilt. Zorg dat tijdens dit gesprek duidelijk is waar jouw verwachtingen, maar ook die van de organisatie liggen.
5Maak afspraken
Wat worden je taken? Wanneer ben je beschikbaar? Wat mogen ze van je verwachten en andersom. Zet dit zoveel mogelijk vast op papier. Doel hiervan is dat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten. Sommige organisaties maken hiervoor gebruik van een overeenkomst waarin de belangrijkste afspraken in genoteerd staan.
6Durf nee te zeggen
Twijfel je? Probeer dit dan bespreekbaar te maken. Vraag of er een proefperiode mogelijk is. Zo kan je zien of deze functie daadwerkelijk een match blijkt te zijn. Geen match? Het is beter om dit direct eerlijk aan te geven.