Gefeliciteerd! Het is gelukt om vrijwilligers te werven. Nu is het belangrijk om je te richten op het behouden van je vrijwilligers. Hieronder vind je een aantal tips die daarbij kunnen ondersteunen.

Tip 1: Zorg voor een aanspreekpunt/contactpersoon
Zorg voor een vast aanspreekpunt voor de vrijwilliger waar hij/zij terecht kan voor vragen, maar die ook de vrijwilliger kan sturen wat betreft de werkzaamheden. Dit aanspreekpunt zorgt voor een verbindende rol met de organisatie en kan de vrijwilliger beschermen tegen overbelasting.

Tip 2: Communiceer met je vrijwilligers
Een duidelijke en open communicatie is essentieel voor het behouden van vrijwilligers. Zorg dat men weet waar ze aan toe zijn, maak afspraken en houd je daar ook aan, betrek ze op tijd bij eventuele veranderingen en nieuwe projecten en neem ook hun mening over bepaalde onderwerpen mee. Organiseer hiervoor regelmatig een overleg waarin hier ruimte voor is.

Tip 3: Zorg voor een fijne werksfeer
Het is belangrijk dat men zich prettig voelt op de werkplek. Zorg daarom ook voor goede werkomstandigheden. Wissel bijvoorbeeld eens (natuurlijk in overleg!) van taakverdeling tussen de vrijwilligers. Geef de vrijwilliger de ruimte om te leren en laat de vrijwilliger daarin ook zelf aangeven wat hij/zij nog graag zou willen leren. Heeft jouw organisatie een mix van betaalde en onbetaalde krachten? Probeer er zoveel mogelijk één team van te maken. Betrek bijvoorbeeld ook de vrijwilliger bij het eten van een stukje taart vanwege de verjaardag van een betaalde kracht. Ga ook eens bij jezelf en je organisatie na of je openstaat voor nieuwe ideeën en een nieuwe frisse wind. Spreek bijvoorbeeld met elkaar af dat niemand tegen de nieuwe vrijwilliger(s) mag zeggen: “zo doen we dat niet, of wij doen dat altijd zo hier”.

Tip 4: Laat zien dat je de vrijwilliger(s) erkent en waardeert
Bij erkennen en waarderen, denken we vaak direct aan een beloning of vergoeding. Dit kan zeker zorgen voor een fijn gevoel bij de vrijwilliger, maar het echt waarderen is groter dan een eventuele vergoeding van de werkzaamheden. Persoonlijke aandacht is hierin erg belangrijk. Het begint allereerst bij het uitspreken van een ‘dank je wel’. Maar ga ook eens met de vrijwilliger in gesprek (evaluatiegesprek); hoe gaat het? Bevalt het werk? Is het teveel of mis je juist uitdaging? Is er behoefte aan ondersteuning om het takenpakket aan te kunnen (bijvoorbeeld door middel van een training/workshop)? Als het passend is, biedt dan de beschikbare ontwikkelingsmogelijkheden aan (kijk vooral ook op onze academie). Als je een specifiek soort training of workshop mist, kun je overigens altijd contact met ons opnemen. Wij breiden namelijk graag ons aanbod uit als we daar signalen over ontvangen.
Natuurlijk zijn kleine attenties of een andere vorm van extra aandacht altijd leuk; denk aan een kaartje bij een verjaardag en/of ziekte, een presentje met Kerst of bij een jubileum. Of organiseer een gezellig samenzijn met mede vrijwilligers, bijvoorbeeld in de vorm van een waarderingsdiner of feestje. 7 december is de landelijke vrijwilligersdag. Een goed moment om je vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Tip 5: Leer van elkaar
Ga in gesprek met andere organisaties; waar lopen jullie tegen aan? Deel met elkaar tips en ervaringen. Ken je geen andere organisaties? Stel je vraag aan ons. Wij kunnen organisaties die met hetzelfde onderwerp bezig zijn of tegen hetzelfde aanlopen met elkaar verbinden.

Tot slot: Zorg voor een goede afsluiting
Het is helaas niet te voorkomen dat er soms toch vrijwilligers besluiten te vertrekken. We raden aan om dan een afscheidsgesprek te plannen. Uit zo’n gesprek kan je waardevolle informatie halen over de reden van het afscheid.

Niet gevonden wat je zoekt?

Misschien is dit interessant voor jou

Vrijwilligersbeleid

Vrijwilligers vinden is één ding, maar als je ze dan gevonden hebt, wil je ze ook behouden. Een goed vrijwilligersbeleid is daar essentieel bij, maar hoe maak je dat? Dit is een handreiking voor vrijwilligersorganisaties bij het formuleren van zo’n beleid. Of om te checken of het bij jouw organisatie allemaal goed geregeld is.

Vrijwilligersbeleid in 9 stappen

EVALUATIEGESPREKKEN

Het is van belang dat vrijwilligers hun taken goed en met plezier blijven vervullen. Een evaluatiegesprek geeft hier een belangrijke bijdrage aan. Dit gesprek is een goede gelegenheid om mensen aan het woord te laten over hun persoonlijke ervaringen en verwachtingen. Deze checklist toont de verschillende mogelijkheden tot evalueren.

Meer lezen

Afscheidsgesprek

Het is helaas niet te voorkomen dat er soms toch vrijwilligers besluiten te vertrekken. We raden aan om dan een afscheidsgesprek te plannen. Uit zo’n gesprek kan je waardevolle informatie halen over de reden van het afscheid. Deze checklist kan je als voorbereiding op het gesprek gebruiken.

Naar de checklist

Vrijwilligersovereenkomst

Maken jullie gebruik van een vrijwilligersovereenkomst? Wanneer een vrijwilliger bij jouw organisatie aan de slag gaat, is het aan te raden dat er een duidelijke overeenkomst is. Hierin staan verschillende zaken vermeld. Doel van de overeenkomst is dat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten. Het NOV heeft een modelvrijwilligersovereenkomst samengesteld die je kan downloaden en aan kan passen naar jouw organisatie.

Voorbeeld vrijwilligersovereenkomst

Goed Geregeld

Wie zich vrijwillig inzet voor een ander, verdient het dat een organisatie goed met die inzet omgaat. De methodiek Vrijwillige Inzet Goed Geregeld helpt je bij het maken of verbeteren van je vrijwilligersbeleid. Ook kan je organisatie het NOV-Keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld behalen. Als geregistreerd adviseurs vertellen we je graag alles over het te doorlopen traject en de kosten en kunnen we je ook begeleiding bieden.

Goed Geregeld Keurmerk

Vrijwilligers Tevredenheidsonderzoek

Wist je dat het onderzoeken van tevredenheid op zich al bijdraagt aan de tevredenheid van vrijwilligers? Je laat op die manier namelijk zien dat je de mening van je vrijwilligers belangrijk vindt. (Mits je iets doet met de uitkomsten van het onderzoek natuurlijk …) Het NOV heeft een stappenplan gemaakt om tot een goed VTO te komen.

Stappenplan

Meer weten?

Staat je vraag er niet tussen of heb je de informatie waar je naar op zoek bent niet kunnen vinden? Wij helpen je graag bij het vinden van de antwoorden. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 10:00 en 15:00 via info@vrijwilligershuis-nieuwegein.nl of 06 53 97 26 85 Of maak direct een afspraak.

Nu een afspraak maken