Het werven van bestuursleden kan een uitdaging zijn, want de functie is een hele verantwoordelijkheid. Tevens wordt vaak verwacht dat het (te)veel tijd gaat kosten.
Hierbij wat tips:
Kan het in een beperkt aantal uren?
Een bestuursfunctie kan in de loop der tijd flink uitgegroeid zijn in uren. Dan is het vrijwel onmogelijk om opvolging te vinden. Een richtlijn is dat het maximaal 4 uur per week kost. Dit betekent dus: kun je het anders organiseren? Denk bijvoorbeeld aan commissies.
Bedenk van tevoren: is het bestuur aantrekkelijk?
Vrijwel niemand wil plaatsnemen in een bestuur dat vastgeroest en intern gericht lijkt te zijn. Let op: het kan best zijn dat jouw eigen perceptie als bestuur anders is dan die van de buitenwereld. Maar het gaat er dus om hoe die buitenwereld naar jullie kijkt. Het is de moeite waard dat te onderzoeken en op basis van de uitkomsten actie te ondernemen. Een goede optie is om een bestuurscoach in te zetten.
Zorg voor evenwicht in het bestuur: bestuur als team.
Er zijn in basis drie typen bestuurders. De vernieuwer (wil het anders, zoekt nieuwe netwerken, nieuwe doelgroepen, nieuwe activiteiten); de verbinder (bij elkaar brengen van mensen) en de versterker (beschermen van het gedachtegoed en de tradities, gedreven om te versterken wat er al is en goed gaat). Ideale combinatie: een balans van de verschillende typen. Met name een evenwicht tussen de versterkers en de vernieuwers. Deze worden in evenwicht gehouden door de verbinders. Dit voorkomt vastgeroeste besturen, hollende besturen, vechtende besturen of te gezellige besturen.
Het NOV heeft een aantal handboeken op een rijtje gezet die kunnen helpen bij het besturen.
Het avontuur van Bert. Besturen in de 21e eeuw. In deze publicatie staat de vraag centraal hoe besturen van vrijwilligersorganisaties in beweging kunnen komen. Want beweging is noodzakelijk om te overleven in de 21ste eeuw.
Nog beter besturen. Vinden en binden van betrokken bestuurders. Dit boekje beschrijft hoe tot een goed functionerend bestuur te komen, met handvatten en tips om direct mee aan de slag te gaan.
Effectief besturen van vrijwilligersorganisaties. Een handboek om mensen binnen vrijwilligersorganisaties de weg te wijzen op het gebied van besturen, organiseren en verantwoorden.
Passend besturen. Beschrijving en vergelijking van een tweetal bestuursstijlen en de variaties daartussen: Delen & Verbinden en Lean & Mean.
Krachtig Besturen en Bestuurlijke Vernieuwing. Dit handboek geeft handvatten en inzichten voor het besturen van een vrijwilligersorganisatie. Niet zomaar besturen, maar krachtig. ‘Krachtig’ betekent besturen dat daadwerkelijk effect heeft. Besturen dat ergens voor staat en over relevante zaken gaat, dat het verschil maakt.
Niet gevonden wat je zoekt?
Misschien is dit interessant voor jou
Goed Geregeld Keurmerk
Wie zich vrijwillig inzet voor een ander, verdient het dat een organisatie goed met die inzet omgaat. De methodiek Vrijwillige Inzet Goed Geregeld helpt je bij het maken of verbeteren van je vrijwilligersbeleid. Ook kan je organisatie het NOV-Keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld behalen. Als geregistreerd adviseurs vertellen we je graag alles over het te doorlopen traject en de kosten en kunnen we je ook begeleiding bieden.
Meer over Goed GeregeldBesturen van verenigingen
De KNVB heeft een aantal inspirerende filmpjes gemaakt over hoe het is om in het bestuur van een vereniging te zitten. Er wordt aandacht besteed aan de cultuur binnen de vereniging, hoe een vereniging is opgebouwd en welk strategisch beleidsplan goed past bij jullie vereniging.
Bekijk de filmpjes hierTrainingen voor bestuur
Gedurende het jaar bieden wij via de vrijwilligersacademie ook trainingen, workshops en infosessies aan waarbij het bestuur centraal staat. Of dit nu gaat om het trainen van penningmeesters, kennisoverdracht over de basis van een goed bestuur of een speciale wervingstraining om bestuursleden aan te trekken. Bestuursleden vinden is en blijft lastig. Het aanbod is daarom ook zo ingericht om het jullie makkelijker te maken.
Bekijk het trainingsaanbodMeer weten?
Staat je vraag er niet tussen of heb je de informatie waar je naar op zoek bent niet kunnen vinden? Wij helpen je graag bij het vinden van de antwoorden. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 10:00 en 15:00 via info@vrijwilligershuis-nieuwegein.nl of 06 53 97 26 85
Of maak direct een afspraak.