Wil Hack

"Ik ben er eigenlijk gewoon ingerold"

Wil Hack heeft de Galecopper Band opgericht. “Nederland kent veel ouderen en wij brengen ze graag met elkaar in verbinding” legt Wil uit. Er worden spelletjes gespeeld, gesprekken gevoerd en er is genoeg te doen voor de creatieveling die wil knutselen.

VrijwilligersHuis Nieuwegein sprak met deze door de wol geverfde vrijwilliger. Lees verder en raak – net als wij – geïnspireerd! 

Waar komt jouw interesse voor vrijwilligerswerk vandaan?

Ik doe het al 16 jaar. Zo zat ik in de zorg, deed vrijwilligerswerk op school, zat in het schoolbestuur, bij Sportservice Midden Nederland, bij het ROC, bij Geinsche Hof en de laatste twee jaar dagrevalidatie. Ik ben er eigenlijk gewoon in gerold. Toen ik stopte met werken, wilde ik iets blijven doen. En eenzaamheid grijpt mij aan; mensen zijn niet voor niks eenzaam. Er zijn zoveel mensen die elkaar voorbijrennen en alleen maar voor zichzelf bezig zijn. Ik wil graag wat voor anderen betekenen.

Voor degene die de Galecopper Band niet kennen, wat is het?

Het is een plek voor mensen om elkaar in verbinding te komen. Het zijn mensen die alleen zijn, soms zelfs eenzaam, soms met dementie of een somatische afwijking; meestal zijn het ouderen. We zijn een paar maanden geleden gestart vanuit de overtuiging dat we iets voor die doelgroep kunnen betekenen. Ik doe het samen met een collega die ik bij de dagrevalidatie leerde kennen. We hebben contacten met alle organisaties die met deze doelgroep te maken hebben, zoals de wijkverpleegkundigen, huisartsen, fysiotherapeuten, de Zonnebloem en vrijwilligers die bij de mensen thuiskomen. En het mes snijdt aan twee kanten: niet alleen hebben de ouderen een geweldige middag, ook worden mantelzorgers een paar uurtjes van hun mooie, maar zware taken ontlast.

Hoeveel uur per week/per maand doe je dit?

De Galecopper Band is iedere donderdag van 14:00 tot 16:00 uur. En dan heb je natuurlijk de voorbereidingen, het uitwerken van ideeën en het benaderen van organisaties. Dus al met al zijn we er allebei wel zo’n 15 uur per week mee bezig.

Goed bezig! En wat zijn de plannen?

We proberen in dit stadium zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dat kan alleen maar als we voldoende bekendheid hebben. Daarom ben ik ook blij met dit interview. Hoe meer ik in de media kan komen, des te beter! Daarnaast blijven we onszelf ontwikkelen en creatief nadenken wat we kunnen aanbieden. We doen kooksessies, geheugenspellen, raadsels of bewegen met fysiotherapeuten.

Wat is heel belangrijk in het uitvoeren van vrijwilligerswerk?

Dat je oog hebt voor de behoeften van de ander en aanpakt. Mensen zijn niet voor niks eenzaam. Het zijn juist de mensen die niet snel ergens naar toe gaan. Dát wil ik veranderen.

Deel:
Leeftijd: A lady never tells ;)
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Galecopper Band
Leukste ervaring:

“Ervaringen zijn er zo veel! Het is toch de glimlach, ja echt… Telkens weer die glimlach op het gezicht van de mensen die je helpt.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.