Blog

Werken bij de Wereldwinkel

Geplaatst op: 18 februari 2019 • Leestijd: 4 minuten

Afgelopen week was het VrijwilligersHuis even te gast bij de gezellige, kleurrijke Wereldwinkel. Niet als klant, maar om wat vragen te stellen. Dit aangezien er op dit moment twee leuke vrijwilligersvacatures openstaan. Want wisten jullie dat deze cadeauwinkel voor originele, Fairtrade producten, draait op de hulp en toewijding van 27 vaste vrijwilligers? Een heel gezellig team, dat dus nog wat uitbreiding zoekt in de vorm van bestuursleden en winkelmedewerkers.

Wat is de Wereldwinkel?

De Wereldwinkel verkoopt authentieke producten met een hedendaags tintje uit ontwikkelingslanden. Verschillende culturen, materialen en stijlen, naast elkaar uitgestald op de planken en winkeltafels. Zo worden onder andere prachtige beelden en scrap-metal vogels geproduceerd in Zimbabwe, komen keramiek beelden uit Mexico en kleurrijke wanddecoraties uit Indonesië.

De belangrijkste gedachte achter de wereldwinkel is: het recht op eerlijke, gelijkwaardige handel. Een vorm van handel die ook nog eens zo min mogelijk het milieu belast. Dit is alleen uit te voeren door middel van open communicatie en onderling respect. De makers van de producten krijgen een stem en verdienen waar ze recht op hebben. Zo kunnen zij een beter leven opbouwen, zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling.

Een lange geschiedenis en met jouw hulp: een mooie toekomst!

De Wereldwinkel bestaat al sinds 1970 en heeft vele hoeken van Nieuwegein gezien. Sinds 2011 zitten ze in het centrum van Nieuwegein, maar pas de laatste vijf jaar op die leuke locatie aan de Markt. Een fijne plek, met veel aanloop en een leuk uitzicht op het winkelend publiek. Het VrijwilligersHuis sprak een aantal winkelmedewerkers en ze waren stuk voor stuk enthousiast. Een cadeauwinkel is een winkel die in aanloop pieken en dalen kent, maar toch is er ook in de rustigere periodes van het jaar altijd wel iets te zien en te doen.

WereldwinkelDe Wereldwinkel is dus op zoek naar een (of meer) bestuurslid(-leden) en aanvulling op het winkelpersoneel. Tot voor kort zochten ze ook een penningmeester, maar tot hun en onze blijdschap hebben ze die functie met tussenkomst van het VrijwilligersHuis weten in te vullen. Daarmee hebben ze een leuke aanvulling op hun team binnengehaald.

Met name de functie van bestuurslid is er eentje die ze graag ingevuld zien, zodat het huidige bestuur, dat nu uit drie personen bestaat, wat kan worden ontlast. In de huidige samenstelling zijn ze wel een halve week per week bezig met hun vrijwilligerswerk en met wat extra helpende handen wordt dit al gauw aanzienlijk minder.

Ben jij een communicatief talent?

De wereldwinkel is op zoek naar een secretaris en/of iemand die anderen kan enthousiasmeren om aan activiteiten deel te nemen. Daarbij is een bestuurslid die goed is in de PR/marketing ook zeker welkom. Denk hierbij aan het gebruiken van Facebook en Instagram, het bijhouden van de website en reclame-uitingen.

Als bestuurslid ben je naast uitvoerende van bovengenoemde taken (dit kan indien genoeg mensen zich aanmelden, worden verdeeld onder meerdere bestuursleden), aanwezig bij de vergaderingen, help je en denk je mee met het uitvoeren van het beleid en je bent bijvoorbeeld vast contactpersoon met de gemeente Nieuwegein. Met jouw hulp kan het huidige bestuur de taken beter verdelen.

Heb jij verkoopkwaliteiten en ben je graag onder de mensen?

De winkelverkoop draait op het enthousiasme van maar liefst 25 winkelmedewerkers. Dat zijn er al best veel, maar meer verkopers zijn altijd welkom. Iedere vrijwilliger werkt een dagdeel van vier uur per week en wordt daarnaast eens per twee maanden ingeroosterd voor een koopavond, zaterdag of zondag. “Ik hoefde niet lang na te denken toen ik de advertentie zag, dit is een superleuke werkplek, waar bijna altijd wel iets te zien of te doen is,” vertelde één van de medewerkers. Niet zo moeilijk om te geloven als je de vrolijke aankleding van de winkel bekijkt, waar op moment van spreken zo’n zes  klanten rondlopen.

Wereldwinkel
Word jij binnenkort haar collega?

Als winkelmedewerker word je goed ingewerkt. Je krijgt een basiscursus, kassatraining en daarnaast is er indien gewenst twee keer per jaar een extra (bij-)scholing. Omdat de wereldwinkel onder andere wijn verkoopt, ben je verplicht een certificaat te halen. Je bent daarnaast altijd goed op de hoogte van de producten die er worden verkocht. Daar staat tegenover dat het een leuk moment van de week is om onder de mensen te komen, deel uit te maken van een gezellig team en je verrijkende werkervaring opdoet, in een omgeving met prachtige spullen!

Aanmelden of meer weten?

Heb je affiniteit met Fairtrade, verschillende culturen, een betere wereld voor iedereen en duurzaamheid? Heb je interesse in één van deze vacatures? Meld je dan aan via de vacatures op onze website, of loop binnen bij de Wereldwinkel (Markt 26) of het VrijwilligersHuis (Boogstede 12) in Cityplaza Nieuwegein.

 

 

Deel: