Blog

Wat doe jij tijdens NLDoet?

Geplaatst op: 4 maart 2020 • Leestijd: 6 minuten

Het is bijna zover: Nieuwegein steekt de armen uit de mouwen tijdens NLdoet. Dit jaar is dat op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart. Net als andere jaren, zijn er weer diverse organisaties die klussen aanbieden. Een verslag over editie 2019 vind je op de website van Samen voor Nieuwegein; de organisatie die al 8 jaar het reilen en zeilen rondom NLDoet Nieuwegein op zich neemt.

“Ik word heel enthousiast als ik al die mensen bezig zie!”

VrijwilligersHuis Nieuwegein sprak met Karin Beenen van Samen voor Nieuwegein, de projectleider van NLDoet. Een sprankelende, enthousiaste vrouw, die met hart en ziel weet wat ze doet en vooral ook waarom. Zelf zegt ze hierover: “ik word heel enthousiast als ik al die mensen bezig zie, dat motiveert enorm om hier ieder jaar weer mee bezig te zijn”.

 

NLDoet, wat is dat ook alweer?

NLDoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en vindt ieder jaar plaats halverwege de maand maart. Er wordt door het hele land geklust aan verschillende projecten bij diverse organisaties. Het is onder andere opgezet om aan te tonen hoe belangrijk vrijwilligerswerk is voor sociale initiatieven. En dan vooral om te laten zien hoe leuk en gezellig het is.

Meedoen is eenvoudig. Je kunt je aanmelden via nldoet.nl.  Via deze website zoek je op je eigen woonplaats en de klussen rollen tevoorschijn in een overzicht en op een kaart. Het enige wat je hoeft te doen, is jezelf aan te melden op je klus naar keuze. Iets wat je persoonlijk aanspreekt, waar je goed in bent, of wat lekker dicht in de buurt is.

NLDoet
Bouwgein tijdens NLDoet 2018 Foto©Karin Beenen

 

De leukste klussen op een rij

Karin is duidelijk over wat de leukste klussen zijn:  “Het is allemaal geweldig, maar een aantal klussen zit al vol.” Ze beperkt zich tot het opsommen van klussen waar nog dringend mensen nodig zijn. De kruidentuin aan de Nedereindseweg is er één van.
Ze noemt in één adem door: “cultureel centrum de Partner Nieuwegein, de vele basisscholen, ontmoetingstuin Cirkeltje Rond, de twee bouwspeeltuinen Bouwgein en Jeugdland, wilgenknotten in Galecop en de Scouting in Vreeswijk”.
“Maar,” zo benadrukt ze nog een keer: “kijk gewoon zelf of er iets bij zit, want álle klussen die nog niet vol zijn kunnen hulp gebruiken.”

Uiteraard kunnen we in dit blog niet alles uitlichten, we noemen twee projecten ter illustratie van wat er zoal te doen is.

Klussen bij de Partner NL Doet 2019 – Foto©Karin Beenen

De kruidentuin

Frida Koopman is een vrijwilligster die zich al 25 jaar bekommert om de kruidentuin. Ik bel met haar om te vragen wat er gedaan moet worden in dat kleine stukje natuurschoon van Nieuwegein. Haar antwoord ligt voor de hand: standaard tuinonderhoud. Denk aan: blad vegen, onkruid wieden en de stengels van het afgelopen groei-jaar verwijderen.

“Mensen die hier eenmaal geweest zijn, noemen het een heerlijke plek om tot rust te komen.”

Voor wie toch niet helemaal weet wat ze kunnen verwachten van de locatie, is het antwoord minstens zo eenvoudig. “Mensen die hier eenmaal geweest zijn, noemen het een heerlijke plek om tot rust te komen, zeker wanneer ze er in mei zijn, wanneer alles op haar mooist is,” zegt Frida met gepaste trots.
“De kruidentuin is ooit aangelegd door de gemeente, maar sinds eind jaren ’80 al in handen van buurtbewoners en andere vrijwilligers,” vertelt ze enthousiast verder: “we moeten het sindsdien met elkaar doen.”

De tuin, inmiddels voorzien van een afsluitbaar hek om vernielingen te voorkomen, is na een winterstop sinds afgelopen zondag weer opengesteld voor publiek. Daarmee start niet alleen de openbare toegankelijkheid, maar ook het onderhoud. Dat houdt in dat vrijwilligers de tuin keurig bijhouden en er voor zorgen dat het hek in de ochtend opengaat en ’s avonds weer sluit.

NLDoet
Aan het werk in de kruidentuin – foto©Karin Beenen

Frida licht toe: “op het moment doen we dat om de beurt, we hopen daar weer een vaste vrijwilliger voor te krijgen, bijvoorbeeld iemand die de hond uitlaat en er toch langs loopt.”
Ze hoopt daarnaast op een goede opkomst en mooi weer, zodat de gezamenlijke lunch in het zonnetje genuttigd kan worden en het tuinwerk extra prettig is om te doen. Ben jij erbij?

Museumwerf Vreeswijk

Ook sprak ik kort met André van Schie, die de klussen in Museumwerf Vreeswijk coördineert. De Museumwerf zoekt met name vrijwilligers voor de zaterdag, voor een bijzonder karwei. Een klus die niet alleen gezellig is, maar waar je ook nog wat van opsteekt.
“De zaterdag is op zich vooral een opruimdag, maar er worden ook historische schepen geconserveerd”.  André schiet in de lach: “dat klinkt misschien gek ‘conserveren’, maar het is niets anders dan schoonmaken en opnieuw verven.”

Museumwerf NLDoet 2018 – Foto©Geoffry Sittrop

Dat doe je in kleine ploegjes van twee vrijwilligers, daarnaast loopt er iemand rond die er veel over weet te vertellen.
“Extra bijzonder is het conserveren van het schip ‘Christina’,” vertelt André; “Vreeswijks trots uit de zandschipperij. Vreeswijk bestond vroeger uit een vloot van zo’n 150 zandschippers. Deze schippers verscheepten rivierzand uit de Lek naar diverse grote bouwprojecten in heel Nederland.”

NLDoet
Armen uit de mouwen tijdens NLDoet – Foto©Geoffry Sittrop

De vrijwilligers die meehelpen tijdens NLDoet worden voorzien van een lunch in het theehuis. Zo wordt het niet alleen nuttig en leerzaam, maar ook lekker.

“Kortom: we gaan er met z’n allen een gezellige dag van maken!”

 

Wat levert NLDoet jou op?

Naast (een) gezellige dag(en), levert het jou de ervaring op hoe het is om vrijwilligerswerk te doen, als je niet al vrijwilliger bent. Je leert bovendien nieuwe mensen kennen, waar je misschien uit jezelf niet zomaar op afstapt. Weer of geen weer, het is eigenlijk altijd leuk. Samen kun je veel werk verzetten en dat merk je aan alles. Wellicht raak je zo geïnspireerd, dat je op die plek blijft als vaste vrijwilliger.

Karin voegt nog toe: “we gaan vanuit Samen voor Nieuwegein bij de klussen langs met een leuk  bedankje voor de klussers en om foto’s te maken. Ik word altijd blij van wat ik op de locaties zie gebeuren!”

Ben je het weekend van 13 en 14 maart verhinderd en wil je toch graag vrijwilligerswerk doen? Niet getreurd, een groot aantal van de deelnemers heeft ook vacatures openstaan. Zoals bijvoorbeeld dit klusproject van wijkplatform Zuilenstein/Huis de Geer en Blokhoeve.

Kun je wel maar zijn de klussen die je ziet fysiek te zwaar? Samen voor Nieuwegein zoekt nog iemand die het leuk vindt om ROC-leerlingen van het Toerisme en Horecacollege te begeleiden op vrijdag 13 maart. Aanmelden kan via onze website.

De klussers zijn van alle leeftijden – Foto©Yukiko Spaan
Deel: