Blog

Vrijwilligerswerk als opstap naar betaald werk

Geplaatst op: 23 juli 2019 • Leestijd: 4 minuten

Zit je tijdelijk zonder werk, dan kan vrijwilligerswerk een ideale opstap zijn naar een betaalde baan. Is het niet omdat je werkervaring op blijft doen, dan is het wel omdat je je kunt oriënteren in een totaal andere branche dan je bent gewend. Daarnaast vergroot het je netwerk en zit je er bovenop als er binnen je organisatie ineens een betaalde job vrijkomt.

Op bezoek bij zorgboerderij ‘Doenersdreefzorg’.

Een aantal van deze factoren speelden mee bij Thijs Driever (44 jaar), die met zijn opmerkelijke verhaal een leuk voorbeeld is van hoe het zomaar ineens kan gaan. Voor dit gesprek werd ik uitgenodigd om zelf te komen kijken bij de zorgboerderij Doenersdreefzorg B.V., op de grens tussen Nieuwegein en Utrecht. Een plek die me al vaker was opgevallen door de bolvormige plantenkas naast de boerderij – door henzelf ‘the dome’ genoemd.

Enigszins zoekend liep ik het grindpad op, richting de bedrijvigheid elders op het huiselijk ogende terrein. Ik hoorde een stofzuiger, zag iemand bezig met houtbewerking en er hing was te drogen op een rekje. Van twee kanten kwamen er hulpvaardige bewoners op mij af, al snel gevolgd door Thijs zelf, die me de rest van het erf en de woonboerderij liet zien. De sfeer van het opgeknapte pand oogde meteen al bijzonder aangenaam en uitnodigend: een gezellig, eigentijds interieur in diverse ruime, nette en overzichtelijke ruimtes.

Iets heel anders

Omdat het de dag van het interview heerlijk weer was, gingen we buiten zitten in de grote tuin, pal naast de druivenranken en fruitboompjes. In het warme zomerzonnetje vertelde Thijs bevlogen over zijn bijzondere loopbaanverhaal. Tot een paar jaar geleden werkte hij bij Achmea als manager van een regioservicepunt. Hoewel dit een prima, goedbetaalde baan was, kriebelde het al tijden om ‘iets heel anders’ te gaan doen. Hij wist dat zijn hart niet lag bij zijn managementfunctie. Hij wilde een maatschappelijke rol, mensen helpen; iets wat hem meer voldoening zou geven.

Het keerpunt kwam pas toen zijn functie bij Achmea kwam te vervallen. Via een loopbaancoach kwam hij als vrijwilliger terecht bij Doenersdreefzorg; een zorgboerderij voor jongeren met een verstandelijke beperking. Na een keer kijken, een avondje of twee helpen met koken en regelmatig wandelen met de bewoners, kwam hij erachter dat vrijwilligerswerk in deze branche zo leuk is, dat hij meer wilde gaan doen. Zodoende besloot hij een coachingsopleiding te gaan doen wat hem na een half jaar vast werk opleverde.

Niet echt een boerderij, wel veel zorg

Een aantal van de zorgvragers is 24 uur per dag aanwezig, sommigen vinden er alleen dagbesteding, anderen wonen er wel, maar gaan overdag naar school of werk. Het uiteindelijke doel is om de bewoners (semi-)zelfstandig te laten functioneren in de maatschappij. Thijs ondersteunt ze daarbij in zelf- of samenredzaamheid. Naast dit coachingswerk geeft hij – indien nodig – medicatie, helpt met huiswerk of klusjes. De cliënten koken zelf, daarbij elkaar steunend. Zo kan de één wel zelf koken, maar doet hij of zij de boodschappen liever samen met een ander. Dit vullen ze samen in naar behoefte.

Er is altijd genoeg te doen op het terrein zelf, al is de zorgboerderij  eigenlijk niet echt een boerderij: “we hebben al jaren geen dieren meer,” licht Thijs toe. Er wordt wel veel geknutseld en geklust. Ze houden een moestuin bij, voor de verkoop van biologische groenten en fruit. Een aantal bewoners knapt zelf meubels op, eveneens voor verkoop. Ook houden ze de buurt schoon door tijdens wandelingen zwerfafval te rapen.

Een succesvolle jobswitch die begon bij vrijwilligerswerk

Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Thijs werkt enkel met jongeren met een verstandelijke beperking, gedragsproblematiek en ontwikkelingsstoornissen zoals autisme. “Een dag verloopt zelden zonder confrontaties of calamiteiten. Met name in de begintijd was er nog wel eens een aanvaring. Dat hoort er gewoon bij. De huidige bewonersgroep is overigens heel stabiel. Een heel fijne groep om mee te werken”.

“Bij Achmea ging ik nooit fluitend naar mijn werk, maar de functie als coach/woonbegeleider zit mij als gegoten. Ik ga niet alleen fluitend naar mijn werk, maar dat blije gevoel blijft de hele dag hangen”

Inmiddels heeft Thijs meer cursussen en trainingen gevolgd om de benodigde zorgachtergrond te ontwikkelen. Hij is zichtbaar gelukkig dat hij hier ooit binnenstapte als vrijwilliger: “bij Achmea ging ik nooit fluitend naar mijn werk, maar de functie als coach/woonbegeleider zit mij als gegoten. Ik ga niet alleen fluitend naar mijn werk, maar dat blije gevoel blijft de hele dag hangen”.

Thijs Driever Doenersdreefzorg
Thijs voor de door bewoners opgeknapte Pipowagen

 

Deel: