Blog

Vreeswijkse vrijwilligers zijn een lichtend voorbeeld

Geplaatst op: 13 december 2018 • Leestijd: 4 minuten

Gisterenavond was Vreeswijk voor de 32e maal gehuld in het twinkelende schijnsel van kaars- en fakkellicht. Dit jaarlijks terugkerende lichtspektakel ‘Vreeswijk bij kaarslicht‘ betekent veel voor de inwoners van Vreeswijk. Niet alleen de sfeer in dit voormalige vissersdorp verandert in een kerstsprookje, ook de stemming onder de mensen en de inzet van de vrijwilligers en bewoners is sprookjesachtig. Helemaal als je bedenkt dat meer dan honderd (!) mensen, jong en oud, zich vrijwillig inzetten om het mogelijk te maken.

Wat is Vreeswijk bij kaarslicht?

De lichtjes vormen de letters fijne feestdagenHet drukbezochte lichtjesfestijn kent meerdere programmaonderdelen. Al vanaf de middag kun je op de Handelskade een kerstmarkt bezoeken en vroeg in de avond lopen kinderen met zelfgemaakte lampionnetjes door de straten. Een orkest in Dickensstijl sluit halverwege aan, waardoor de nostalgische sfeer ook muzikaal wordt ondersteund. En op de met kaars- en kerstlichtjes verlichte museumwerf is van alles te beleven.

Op de avond zelf wordt de straatverlichting gedoofd en nemen meer dan 10.000 kaarsvlammetjes en fakkels de taak van verlichten over. De schepen en sluizen in de haven hangen vol kerstlampjes; fonteinen zijn verlicht; de weerkaatsing op het water en het koorgezang in de straten versterken de sfeer nog eens extra. Kortom: kerstmagie in ons eigen Nieuwegein!

 

De vrijwilligers van Vreeswijk

Vrijwilligers steken kaarsjes aan bij Vreeswijk in kaarslichtDe organisatie rondom dit kerstevenement is enorm, evenals de inzet  van de betrokken buurtbewoners. Een bijzonder gegeven als je bedenkt dat dit al ruim twee generaties lang met veel succes wordt georganiseerd. Vast onderdeel van deze organisatie is het bestuur, dat uit ongeveer vijf personen bestaat. Ook de groep facilitair heeft vaste vrijwilligers, zij houden zich bezig met het plaatsen van onder andere hekken, borden en kerstbomen.

Op deze kanjers kan Vreeswijk ook bij andere evenementen rekenen, zoals koningsdag, de jaarmarkt en de jaarlijkse sinterklaas intocht. Maar Vreeswijk bij kaarslicht heeft net dat beetje extra, namelijk de mooie kerstgedachte om samen de buurt verlichten. Vreeswijkse buurtbewoners slaan ieder jaar weer de handen ineen, halen de glazen potjes uit de bewaarcontainers en steken duizenden waxinelichtjes aan. Hoe bijzonder is dat!

Kaarsjes aansteken is een persoonlijke beleving

Vrijwilliger aan het werk bij Vreeswijk bij kaarslichtVrijwilligersHuis Nieuwegein sprak met een aantal vrijwilligers om te vragen naar hun motivatie om dit te doen. Iedereen heeft voor ogen om sfeer en warmte te creëren. Veel gehoord is dat men gewoon graag wil bijdragen aan een fantastisch evenement. De lichtjes hebben voor velen een eigen betekenis: een verloren familielid, of het roept een gevoel van vrede en warme dagen op. Het is een persoonlijke beleving die voor iedereen weer anders wordt ingevuld.

Sommigen doen dit zelfs al vanaf de eerste keer. Een van de vrijwilligers: Ben, doet dit nu al 31 jaar en dit keer ook met zijn kleinzoon. Die ‘paplepel’ zien wij bij het VrijwilligersHuis graag: jezelf belangeloos inzetten kun je niet vroeg genoeg meekrijgen. Geweldig dus om ook jongeren bezig te zien! De conclusie die wij trekken na een rondje door de haven is duidelijk: het saamhorigheidsgevoel onder de vrijwilligers is groot en iedereen duikt met veel enthousiasme in zijn of haar taak.

Een kijkje bij de voedselbank

Peter Bakker, coördinator van het VrijwilligersHuis, liep gisteren langs de voedselbank. Stichting Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein helpt 70 gezinnen aan extra levensmiddelen met als doel om stille armoede te bestrijden. Of iemand in aanmerking komt voor een voedselpakket wordt getoetst door deskundigen van de voedselbank. De pakketten bestaan uit gedoneerd voedsel en andere levensmiddelen en worden gevuld door vrijwilligers.

Het pand en de aanlooproute aan de Montageweg waren eveneens gehuld in kaarslicht; het evenement in Vreeswijk was een mooie aanleiding om ook wat meer bekendheid te krijgen voor het belangrijke werk van deze stichting. Genodigden en geïnteresseerden waren deze avond dan ook van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Ben je deze informatieve open avond misgelopen? Op de website van de voedselbank vind je uiteraard ook veel informatie!

Een gezellig diner om gasten te informeren

Een gezellig diner bij de voedselbankEr hing een gemoedelijke kerstsfeer bij de voedselbank. De feestelijk gedekte tafels waren gevuld met fantastisch verzorgde consumpties voor de gasten en deze gedoneerde lekkernijen waren bereid door leerlingen van het ROC.

Mooi om te zien hoe iedereen, jong en oud en uit alle lagen van de bevolking, bij elkaar aanschuift om zich te laten informeren over wat er gedaan moet worden om gezinnen van pakketten te voorzien.

VrijwilligersHuis Nieuwegein is trots op alle vrijwilligers

Wij zijn ontzettend trots op al deze vrijwilligers die zich met zoveel liefde en passie inzetten voor een mooiere samenleving. Of dit nu is door middel van waxinelichtjes aansteken, consumpties doneren of door gezinnen te voorzien van voedselpakketten, het zijn stuk voor stuk toppers en net als alle andere vrijwilligers een lichtend voorbeeld voor de samenleving!

 

Deel: