Word ook meldpuntvrijwilliger bij Amivedi!

Bekijk de vacature

Blog

Versterking voor Amivedi

Geplaatst op: 21 januari 2020 • Leestijd: 5 minuten
Manuela de Coo Amivedi
Manuela de Coo – foto: fototeam KenM

Amivedi is op zoek naar versterking* voor het team vrijwillige meldpuntondersteuners. In een gezellig koffiehuis in hartje Nieuwegein vertelt Manuela de Coo (45) ons wat dat werk precies inhoudt.

Het is 2010 dat Manuela plotseling door omstandigheden thuis komt te zitten. Zomaar thuis niets doen, is op dat moment voor haar geen optie, maar buiten de deur werken ook niet. In haar zoektocht naar een passende oplossing stuit ze ineens op de oproep van Amivedi om een meldpunt voor registratie van vermiste en gevonden huisdieren te worden. Haar enorme liefde voor dieren, in combinatie met het administratieve werk en telefoondienst vanuit huis is haar op het lijf geschreven. “Het is fijn om leuk werk om handen te hebben en tegelijk wat voor dieren te kunnen doen”, legt Manuela uit; “het heeft mijn leven verrijkt”.

Het ideale vrijwilligerswerk

Ze wordt ingewerkt door een collega en het wordt al snel duidelijk dat dit ontzettend fijn en leuk werk is, waarbij ze helemaal zelf kan bepalen wanneer ze wat doet. Voor haar is het ideaal vrijwilligerswerk. Het diverse contact spreekt haar aan; “ik heb niet alleen contact met de diereneigenaren, maar ook met het personeel van de dierenambulance, dierenartsen, dierenasiels en soms zelfs met de politie”.

“Het meest voldoening gevend is het als er een geslaagde match is, waarbij het dier nog leeft,” vertelt Manuela verder; “het komt helaas ook voor dat het dier overleden is, dat zijn natuurlijk nooit fijne gesprekken.”
Toch vindt ze het fijn om er ook dan voor de eigenaren te kunnen zijn. Ook dat geeft voldoening.
“We sturen bij een overleden dier altijd een persoonlijk kaartje met sterktewensen, dat wordt erg gewaardeerd.”

Misverstanden

Wat Manuela, net als velen, niet wist voordat ze ging werken, is dat je niet per se in de woonplaats van je meldpunt hoeft te wonen. Sterker nog: ze begon zelf niet eens met een meldpunt in Nieuwegein, maar in Utrecht. Er zijn over het hele land 110 meldpunten verspreid. Het kan zomaar zijn dat je vanuit je woonkamer in Nieuwegein, een Groningse kat met zijn of haar baasje herenigt. Via Google Maps kun je kijken in wat voor een omgeving het huisdier woont. Je hoeft de woonplaats dus niet te kennen.

Een ander misverstand was dat ze dacht 24 uur per dag bereikbaar te moeten zijn. Dat klonk toch wel erg onpraktisch, maar niets is minder waar.
“Zeven dagen per week bereikbaar zijn lijkt veel, maar in de praktijk zijn het maar een paar korte momenten per dag,” zegt Manuela lachend. “In de winter is het rustig, in de zomermaanden krijgen we meer meldingen binnen.”

Vaste routine

Amivedi“In principe heb ik overdag de telefoon aan, maar dat betekent niet dat hij de hele dag roodgloeiend staat. Er komen gemiddeld zo’n 45 meldingen per maand binnen.”
Ze heeft inmiddels een vaste routine voor haarzelf wanneer ze haar antwoordapparaat afluistert als ze niet beschikbaar is. Dat geldt ook voor de administratie en het bijhouden van de website.

“Na een binnengekomen melding kijk ik eerst of ze een match vindt in de database. Zo niet, dan hou ik nieuwe meldingen van gevonden dieren in de gaten. Dat kost tijd, maar die tijd kan ik helemaal zelf indelen. Een dagje weg is dus geen probleem. Op vakantie gaan of onverhoopt ziek worden ook niet, maar dan wordt er een tijdelijke vervanger ingeschakeld.”

Tien jaar met veel voldoening

Inmiddels doet Manuela dit werk bijna 10 jaar met veel passie en plezier. Ze heeft al jaren het meldpunt Nieuwegein/ IJsselstein en Lopikerwaard en is tevens ruim 2 jaar regiocoördinator van de provincie Utrecht. Vanuit deze functie doet ze een oproep aan jou om ook een meldpunt onder je hoede te nemen.

Heb jij hart voor dieren en ben je graag sociaal actief? Heb je tijd om dagelijks een paar momenten per dag te controleren of er nieuwe meldingen zijn en de bijbehorende administratie bij te houden? Werk je graag alleen, maar ben je wel collegiaal? Reageer dan op deze vacature. Je krijgt daarvoor in de plaats veel voldoening en dankbare reacties. 

Over Amivedi

Amivedi is in 1933 opgericht door drie rijke Indische dames met hart voor dieren. Inmiddels is de stichting uitgegroeid tot een organisatie waarin 140 vrijwilligers actief zijn. Jaarlijks worden dankzij hun inzet zo’n 53.000 huisdieren met hun baasje herenigd.

Zelfs de meest zorgzame huisdierenbezitter kan het overkomen: het geliefde huisdier wordt op een dag vermist. Het zijn meestal katten die graag de benen nemen, maar Amivedi registreert ook honden, knaagdieren, vogels en andere huisdieren.

Na (kosteloze) aanmelding van een vermist of gevonden huisdier kijkt de vrijwilliger van Amivedi of er een match is en heeft tevens contact met lokale hulpdiensten zoals de dierenambulance. Via de website kun je een poster/flyer downloaden en uitprinten voor verspreiding (controleer daarbij waar het wel en niet opgehangen mag worden). Meld het ook vooral als je huisdier weer gevonden is, wanneer je een ander huisdier in je buurt ziet dat daar niet thuishoort, of wanneer een onbekend huisdier overleden aangetroffen wordt.

Meer weten?

Meer weten over Amivedi? Kijk op hun website, waar je ook nog andere vacatures vindt. Of haal een folder bij ons in de huiskamer van het VrijwilligersHuis. Manuela werd twee jaar geleden ook door ons geïnterviewd, dat gesprek kun je eveneens teruglezen.

Aanmelden als meldpuntvrijwilliger kan via de vacature op onze website of via de website van Amivedi.

 

Deel: