Blog

Tips bij het plaatsen van vacatures

Geplaatst op: 17 juni 2019 • Leestijd: 3 minuten

Hoewel wij meer zijn dan alleen een vacaturebank, behoort het maken van een geslaagde vacaturematch wel tot één van onze belangrijkste diensten. Om de slagingskans te vergroten zetten wij diverse middelen in, naar gelang de doelgroep en prioriteit. Hierbij geldt net als bij de aanmelding: een inhoudelijk goed opgestelde vacature verhoogt de kans op een succesvolle match.

Wat houdt een goed opgestelde vacature in?

Een goede vacature voldoet aan de volgende eenvoudige ‘eisen’:

 1. Het geeft in een kort overzicht antwoord op de vijf W’s: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom?
 • Wie zijn jullie en Wie zoeken jullie?
 • Wat houdt de vacature in?
 • Waar vindt het plaats? In welke wijk, of misschien verspreid over heel Nieuwegein?
 • (Per) Wanneer ? Hoeveel uur, eenmalig of voor langere tijd?
 • Waarom zoeken jullie een nieuwe vrijwilliger?
 1. De vacature laat een glimlach achter.
 2. De tekst is wervend en zet aan tot reageren.

Dit lijkt allemaal heel vanzelfsprekend, toch merken wij in de praktijk dat men het lastig vindt een inspirerende, wervende vacature te schrijven. Het effect van een goede tekst wordt daarbij nogal eens onderschat.

Tips voor de ideale vacature

Voordat je hals overkop een bestsellerauteur inhuurt om een goede tekst te schrijven; lees eerst de volgende tips eens door. Hiermee ben je ervan verzekerd dat je vacature duidelijk is en je doelgroep aanspreekt.

 1. Kies een pakkende titel. ‘Creatief brein voor bestuur Open Monumentendag’ scoort beter dan ‘Bestuurslid’.
 2. Houd je tekst kort en bondig. Een goede omschrijving is voldoende. Meer informatie dan antwoord op de eerdergenoemde vijf W’s is al snel teveel van het goede.
 3. Let op taalfouten of zoek een taalwonder die dat voor je doet.
 4. Wollige taal en vaktermen laat je uiteraard achterwege. Het is wel goed om je doelgroep aan te spreken. Zoek je een gezellig, zorgzaam type, schrijf dan een vrolijke tekst met een vleugje humor. Zoek je een serieuze voorzitter, dan kun je het best iets zakelijker houden.
 5. Schrijf positief. Voor woorden als ‘geen’, ‘niet’ en ‘maar’ zijn positieve tegenhangers. Waar zou jij eerder op reageren: ‘Wij zoeken iemand die niet terugdeinst voor lastige cliënten’ of ‘Ben jij die geduldige schat, die graag een uitdaging aangaat?’
 6. Zet voor je begint aan de tekst een glimlach op. Jouw glimlach wordt vanzelf overgedragen op de lezer.
 7. Voorzie je vacature van een pakkende foto. Beelden zeggen alles! Zoek je een archiefbeheerder? Kies dan niet voor een saaie foto van een archiefkast, maar laat duidelijk zien wat het archief inhoudt. Zoek je een activiteitenbegeleider? Een close-upfoto waar actieve en lachende mensen op staan, is leuker dan een algemene overzichtsfoto van je evenement.
 8. Zorg dat je bij de aanmelding een goed logo van je organisatie uploadt.
 9. Loop je aanmelding sowieso nog even na met de tips voor aanmelding, zeker als je al langere tijd een account hebt. De informatie van je organisatie is automatisch zichtbaar bij de vacature die je plaatst.

Heb je naar aanleiding van deze tips nog vragen? Neem gerust contact op, of kom bij langs op onze locatie. Wij helpen je graag verder!

Deel: