Blog

Te gast bij de Taalbrigade

Geplaatst op: 1 maart 2019 • Leestijd: 5 minuten

Vandaag was het VrijwilligersHuis uitgenodigd door de Taalbrigade van bibliotheek de Tweede Verdieping. Daar was een presentatie over vrijwilligerswerk en daarbij mochten wij natuurlijk niet ontbreken. Er werd ook uitgebreid aandacht besteed aan het VrijwilligersHuis. Wat wij doen, wie wij zijn en voor wie wij er zijn.

Wat is Taalbrigade?

De Taalbrigade is bedoeld voor anderstaligen (vluchtelingen/ statushouders, maar ook anderen die willen oefenen met de Nederlandse taal). Het is bedoeld als een aanvulling op het onderwijs. Omdat docenten niet zoveel tijd hebben om te oefenen met spreken en lezen. Iedere vrijdag tussen 09:30 en 11:45 uur komen zogeheten “taalzoekers” en “taalbrigadiers” bij elkaar op de tweede verdieping in het Stadshuis.

De vrijwilligers (taalbrigadiers) helpen de taalzoekers met eenvoudige zinnetjes en gesprekjes. Iedere maand komt er een ander thema aan bod. Tijdens deze maandthema’s behandelen zij zaken die mensen helpen te integreren in Nederland en in Nieuwegein in het bijzonder. Deze maand is dat vrijwilligerswerk.

Ook is er iedere dinsdag Taalbrigade@work. Dit is speciaal voor degenen die op zoek zijn naar werk en daar ondersteuning bij nodig hebben. Denk aan hulp bij het zoeken naar een geschikte baan, het schrijven van een CV en alles wat komt kijken bij een sollicitatie. Informatie hierover vind je op de website van bibliotheek de Tweede Verdieping.

Het maandthema vrijwilligerswerk

Afgezien van het feit dat de taalbrigade zelf met geweldige vrijwilligers werkt, stimuleren zij ook dat Nieuwegeinse inwoners die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen, vrijwilligerswerk gaan doen. Vrijwilligerswerk doen helpt natuurlijk enorm bij het verrijken van de Nederlandse taal.

Je komt als vrijwilliger meer onder de mensen en leert bepaalde beroepsgerichte taal. Woorden waar je in het gewone, dagelijkse leven niet mee te maken krijgt. Door het doen van vrijwilligerswerk leer je op een rustig tempo zelfverzekerder te worden in het spreken van een taal die niet je moedertaal is.

Een grote opkomst bij Taalbrigade
Taalbrigade
Een grote opkomst!

De eerste vrijdag van de maand is meteen de start van het maandthema. Deze ochtend begon het met een duidelijke, beeldende presentatie over vrijwilligerswerk. De opkomst was groot. In de ruimte achterin de bibliotheek zaten taalzoekers en taalbrigadiers door elkaar. Wij vonden het geweldig om te horen dat een aantal van de taalzoekers al vrijwilligerswerk doet!

Een van de aanwezigen is al anderhalf jaar chauffeur bij kringloopwinkel de Nieuwe Hoop. Iets wat hij naar eigen zeggen erg prettig vindt om te doen. Met name ook omdat hij het belangrijk vindt dat mensen hun spullen kunnen brengen en tweedehands kunnen kopen. Maar ook om in contact te komen met anderen en zo de Nederlandse taal beter eigen te maken.

Twee dames vertelden dat ze vrijwilliger bij de Geinsche hof zijn. Zij dekken daar tafels, schenken koffie en maken graag een rustig praatje met bewoners. Een andere vrouw werkt al drieënhalf jaar op de school van haar kind en helpt zo de leerkrachten met het klaarzetten van spullen en lesmateriaal. Stuk voor stuk vinden ze het zeer prettig om zo de Nederlandse taal beter te leren begrijpen en spreken.

De presentatie over vrijwilligerswerk en het VrijwilligersHuis

De presentatie begon aan de hand van voorbeelden. Wat is er te doen aan vrijwilligerswerk? Welk vrijwilligerswerk is geschikt als je de taal nog niet zo goed beheerst? Genoemd werden: tuinieren bij openbare tuinen, koffie schenken als gastheer-/vrouw of bijvoorbeeld de bardienst bij verenigingen.

Zo heeft Handje Helpen regelmatig geschikte vacatures en ook bij Fort Vreeswijk staan diverse vacatures open die juist leuk zijn als je een andere culturele achtergrond hebt. De aanwezigen werden interactief betrokken door middel van het stellen van gerichte vragen. Bijvoorbeeld of de vrijwilligers blij werden van het werk dat ze deden.

Ook Peter Bakker werd aan de tand gevoeld over zijn vrijwillige inzet. Hij is een toegewijd burgerhulpverlener en zet hij zich in voor het verspreiden van AED’s die 24 uur per dag beschikbaar zijn. “Het is vanzelfsprekend om dit te doen als je hiermee een mensenleven kunt redden. Maar in het algemeen is vrijwilligerswerk een leuke manier om je netwerk te verbreden; ik leer voortdurend nieuwe mensen kennen en daar word ik gelukkig van.”

Wat kan het VrijwilligersHuis doen voor deelnemers van Taalbrigade?
Peter presenteert website bij Taalbrigade
De website van het VrijwilligersHuis

Na de slotronde van de presentatie werd duidelijk hoe onze website werkt, wat je er kunt vinden en hoe je je kunt aanmelden voor een vacature. Iedereen is welkom om bij ons binnen te lopen. De Taalbrigade komt binnenkort ook een aantal keren met een groepje langs in onze gezellige huiskamer aan de Boogstede 12.

Gina sloot af met de boodschap dat iedereen welkom is in het VrijwilligersHuis. Ook als er op het eerste oog geen geschikte vacature op de website staat, kan het VrijwilligersHuis helpen met het vinden van passend vrijwilligerswerk. Wij hebben direct contact met de organisaties en vaak is er van alles mogelijk.

Het VrijwilligersHuis heeft op doordeweekse dagen van 9 tot 17 uur haar deuren open voor vragen, aanmeldingen, hulp bij de website en – zo werd met klem benadrukt door Gina – iedereen is altijd welkom voor een lekker kopje koffie met een koek. En zo is het!

 

 

 

 

 

Deel: