Samar Abdul Hussein: iemand om zuinig op te zijn

“Het contact met de mensen is zo leuk, iedereen heeft verhalen als ze kleren komen brengen.”

Het Vrijwilligershuis gaat dit keer in gesprek met Samar Abdul Hussein. Oorspronkelijk komt ze uit Irak en ze woont nu 12 jaar in Nieuwegein. Als vakkundig en getalenteerd naaister bij Stichting Balans, waar ze kleding helpt repareren, is ze onmisbaar voor iedereen.

Het doel van Balans is om buurtbewoners te leren om over hun culturele en religieuze grenzen heen te kijken, door mensen samen te brengen en zo samen iets bereiken.

Waarom heb je besloten vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Omdat ik iets voor de mensen wil betekenen. Eigenlijk is het doel drieledig: ik wil graag in contact komen met mensen, ik wil de mensen graag wat leren en door kleding te repareren stimuleren we de mensen om te recyclen.”

Begrijp ik het goed dat je de mensen ook zelf leert naaien?

“Ja, het daadwerkelijke reparatiewerk doe ik zelf, maar we werken alleen met amateurs. Iedereen kan leren naaien. Sommigen nemen ook hun eigen naaimachine mee die altijd maar bleef staan en waar ze nu eindelijk mee leren werken.”

Ben je altijd al naaister van beroep geweest? Of is het meer een hobby?

“Ja, in eigen land was ik al naaister. Maar het is ook absoluut een hobby, beide dus.”

Hoeveel uur per week doe je dit?

“Zo’n zes uur per week.”

Wat vind je het leukst aan je werk bij Balans, wat brengt het je?

“Alles is leuk! Vooral het contact met de mensen die de reparatieklussen komen brengen, iedereen heeft wat te vertellen. Een bruidsjurk die versteld moet worden, een dierbaar kledingstuk of gordijnen. Alles heeft een eigen verhaal .”

Wil je dit nog lang blijven doen?

“Ja, voor altijd! Zolang als ik leef, wil ik dit nog blijven doen.” Toevoeging van Hanan, die lachend naast haar zit: “Oh, ik laat haar ook écht niet los, ik ben heel zuinig op haar.”

Deel:
Leeftijd: 62
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Stichting Balans Nieuwegein
Leukste ervaring:

“De dankbaarheid. Ik heb een keer een bos bloemen gekregen omdat ik een kledingstuk had gerepareerd, waarvan was gezegd dat het niet meer gerepareerd kon worden.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.