Richard Loef

“Het geeft me voldoening om een stukje bij te dragen aan de opvoeding en de mentaliteit van de jeugd.”

Richard houdt van aanpakken en is breed inzetbaar als het gaat om vrijwilligerswerk. Hij hielp in het verleden bij de Nieuwegeinse kringloopwinkel Nieuwe Hoop, werkte bij de voedselbank en bracht als chauffeur jongeren met autisme naar de naschoolse opvang of ouderen naar bijvoorbeeld de huisarts. Maar zijn grootste passie ligt bij voetbal. Al zo’n 36 jaar staat hij ieder weekend in het veld als scheidsrechter.

JSV Nieuwegein is een voetbalvereniging die sinds 2005 speelt op de voetbalvelden van Sportpark Galecop. JSV Nieuwegein werd in 1926 opgericht en de naam staat voor Jutphase Sportvereniging.

 

Het is vast een open deur, maar waarom ben je scheidsrechter geworden?

“Ik ben al van kleins af aan gek op voetbal. Maar ik hou ook van eerlijkheid en respect, zodoende ben ik op mijn achttiende voetbalscheidsrechter geworden. Ik doe dit dus al sinds 1983.”

 

Dan was je er echt al vroeg bij! Heb je altijd voor dezelfde club gefloten?

“Nee, in die 36 jaar heb ik diverse clubs gezien, waaronder de KNVB, waar ik van mijn 27e tot mijn 45e scheidsrechter was bij de senioren. Maar ik ben overwegend scheidsrechter bij de jeugd geweest. In 2009 ben ik overgestapt naar JSV Nieuwegein.”

Doe je dit ook echt iedere week?

“Ja, iedere zaterdag, drie uur. Er is wel een korte winterstop, maar dan zijn er andere activiteiten voor de jeugd waar ik aan deelneem.”

Je hebt er al een flinke historie opzitten dus, ben je van plan nog lang door te gaan?

“Zolang als mijn lichaam het aankan! Maar ook mentaal natuurlijk, ik moet het wel leuk vinden. Gelukkig wordt het weer leuker.”

Leuker dan vroeger bedoel je? Zou je dat kunnen toelichten?

“Ik merk dat de mentaliteit verandert, op een positieve manier: het wordt echt weer beter. Minder ‘ik-ik’. Ten tijde van de crisis was men veel meer met zichzelf bezig.”

Goed om te horen dat dat ook in de voetbalwereld merkbaar is. Ik kan me voorstellen dat het niet leuk is om je werk te doen als de sfeer niet goed is. Is de mentaliteit ook onderdeel van de minder leuke kant van scheidsrechter zijn?

“Ja, ik maak soms verbale agressiviteit mee. Puur competitiedrang. Daar staat tegenover dat het erg leuk is om ervaringen te delen.”

Wat brengt het werk als scheidsrechter bij JSV Nieuwegein je?

“Het is een leuke manier om met mensen om te gaan, dat brengt me plezier. Het geeft me daarnaast voldoening om een stukje bij te dragen aan de opvoeding en mentaliteit van de jeugd. En bovenal is het gewoon fijn om buiten te zijn.”

 

Deel:
Leeftijd: 54
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: JSV Nieuwegein
Leukste ervaring:

“De leukste ervaring was die keer dat ik scheidsrechter was bij een toernooi van Holland Cup met een internationale club. Dat was echt geweldig!”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.