Blog

Reageren op een vacature

Geplaatst op: 23 juli 2020 • Leestijd: 4 minuten

Hoe pak je dat aan?

Wat leuk dat je interesse hebt in het doen van vrijwilligerswerk. Jezelf op vrijwillige basis inzetten, brengt je meer dan je vooraf beseft. Het betaalt zich misschien niet uit in geld (al krijg je in sommige gevallen een onkostenvergoeding), maar des te meer in geluk. Het is algemeen bekend dat vrijwilligerswerk heel leerzaam en voldoening gevend is en dat het je leven op diverse fronten verrijkt.

De aanmelding voor een vacature

Heb je eenmaal een leuke vacature gevonden die aansluit bij jouw interesse en/of talent, dan volgt allereerst de aanmelding. Dit kun je doen door het formulier onderaan de gekozen vacature in te vullen. Of, als je dat prettiger vindt, door rechtstreeks contact te zoeken met de organisatie. Deze gegevens vind je in de vacature zelf.

Is de vacature nog niet ingevuld, dan zal je in de meeste gevallen worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Het kennismakingsgesprek

Sommige mensen vinden een eerste kennismakingsgesprek best spannend. Wat kan je over jezelf vertellen en wat moet je vragen? Zal het wel klikken? De meeste organisaties zullen erg blij zijn met nieuwe vrijwilligers, dus dergelijke spanning is onnodig. Toch is het belangrijk dat je in dit eerste gesprek je eigen verwachtingen en wensen kenbaar durft te maken en tegelijkertijd kunt delen wat je zelf te bieden hebt.

Is dat voor jou niet makkelijk of vanzelfsprekend? Dan kan het fijn zijn als je op voorhand vragen opschrijft. Dat is helemaal niet vreemd en getuigt zelfs van een goede voorbereiding. Een aantal antwoorden op veelgestelde vragen vind je in onze FAQ. Het is aan te bevelen deze een keer door te nemen.

Vragen die per organisatie verschillen

Vragen die per organisatie verschillend te beantwoorden zijn, kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over de inwerkperiode, onkostenvergoeding en eventuele mogelijkheden voor trainingen. Om jou te helpen jezelf goed voor te bereiden op het eerste gesprek, hebben we een aantal voorbeeldonderwerpen op een rijtje gezet. Deze vragen hoef je uiteraard niet allemaal te stellen, maar dit overzicht kan je op weg helpen.

 1. Inwerkperiode
 • Is er een inwerkperiode?
 • Wie begeleidt jou?
 • Hoe lang duurt deze periode?
 • Is het een probleem als je wat langer inwerktijd nodig hebt?
 1. De vacature/taakomschrijving
 • Wat zijn jouw taken?
 • Wanneer begin je?
 • Welke dagen of tijden ga je werken?
 1. Onkostenvergoedingen
 • Is er een onkostenvergoeding?
 • Is de vergoeding op declaratiebasis of vast?
 1. Trainingen, workshops of scholing
 • Zijn er mogelijkheden voor trainingen?
 • Wie betaalt de kosten?
 1. Jouw mening
 • Heb je zelf ook inspraak?
 • Waarover heb je inspraak?
 1. Geschillenregeling
 • Is er een klachtenregeling?
 • Wie is daarbij jouw aanspreekpunt?

Overige onderwerpen

Stel dat je op zoek bent naar een betaalde baan, dan is het handig dit tijdens het kennismakingsgesprek aan te geven. Je komt in een nieuw netwerk van mensen terecht, die jou wellicht verder kunnen helpen. Daarnaast is het voor de organisatie fijn om te weten dat je in de toekomst mogelijk minder uur beschikbaar bent als je eenmaal werk hebt gevonden.

Een fysieke of verstandelijke beperking hoeft geen probleem te vormen om te solliciteren op vrijwilligerswerk. Veel organisaties bedenken passende oplossingen als je bijvoorbeeld niet zo lang kunt staan, slecht bent in hoofdrekenen, stottert, in een rolstoel zit of een andere beperking hebt. Als je vooraf twijfelt of de vacature geschikt is, kun je natuurlijk altijd persoonlijk contact zoeken met de organisatie voordat je jezelf aanmeldt.

Schroom niet om bepaalde wensen kenbaar te maken. Zolang deze redelijk zijn, is er in veel gevallen wel een mouw aan te passen of is de organisatie bereid om met je mee te denken.

Veel succes!

Wij wensen je veel succes met je aanmelding en veel plezier met je toekomstige vrijwilligerswerk. Heb je nog andere vragen? Wij staan altijd voor je klaar om te helpen.

Deel: