Paul Triepels

"Het gebeurt niet vanzelf!"

Voor mij zit Paul Triepels, initiatiefnemer van Energie-N.  Energie-N is in het leven geroepen om bewoners van Nieuwegein te helpen hun woning te verduurzamen en energiezuiniger te maken. “Wij willen mensen over de drempel helpen om energiezuiniger te gaan leven, een idee ontstaan vanuit urgentiegevoel. Het gebeurt niet vanzelf!”

Mensen worden steeds bewuster van de klimaatproblemen, de gevolgen worden steeds tastbaarder en realistischer. Maar met alleen bewustwording kom je er niet.
Vrijwilligershuis Nieuwegein had een inspirerend gesprek over nu en de toekomst met de man achter Energie-N.

Energie-N, dat klinkt als iets met energie, maar wat doe je precies?

“Kort samengevat: mensen informeren en enthousiasmeren over wat ze zélf kunnen doen aan energiebesparing, energie opwekken en woningisolatie. Mensen over de drempel helpen. Energie-N is ontstaan als een soort afsplitsing van Samen Duurzaam Nieuwegein. Met een paar anderen die geïnteresseerd zijn in energie en de energietransitie (overstap naar duurzame energie) hebben we Energie-N opgericht. ”

Hoe kom je erbij om vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Ik heb de tijd en de gelegenheid om me hiervoor in te zetten. Maar het is vooral ontstaan vanuit urgentiegevoel. Het gebeurt allemaal niet vanzelf. Daarnaast heb ik altijd al interesse gehad voor het onderwerp energie en duurzaamheid.”

Wat waren je verwachtingen toen je hier aan begon?

“Mijn voornaamste verwachting was om met het verstrekken van informatie sneller iets te bereiken bij de burgers. Mensen weten vaak wel dat er iets moet gebeuren, maar zijn geneigd de dagelijkse uitdagingen voorrang te geven. Op het moment dat ze niet weten hoe en wat, wordt het doorgeschoven naar morgen. Het klimaat is voor velen een probleem van de toekomst.”

Over toekomst gesproken, heb je een doel voor ogen?

“Heel Nieuwegein energiezuinig! Maar vooral dat al onze ambitieuze doelstellingen voor 2040 ook worden gehaald. Dus nog werk genoeg, mijn grootste wens is natuurlijk dat we eerder klaar zijn.”

Het klinkt allemaal heel nuttig. Hoeveel uur per week/maand gaat hier inzitten?

“Toch wel gemiddeld zo’n 20 uur per week. Wel met pieken en dalen naar gelang het seizoen. Maar we zijn met acht personen, een aantal gepensioneerden, een aantal werkt naast het vrijwilligerswerk. Ieder vult zijn bijdrage in naar eigen vermogen.”

Wauw, dat is echt bijzonder! Haal je er veel voldoening uit?

“Ja, het zijn best veel uren, maar ik wil gewoon dat het lukt. Ik heb altijd hard gewerkt waarbij er weinig ruimte en tijd was om me in te zetten voor vrijwilligerswerk, maar inmiddels heb ik de luxepositie dat ik die tijd wel heb. Het is nu mijn tijd om iets terug te doen voor de maatschappij. Ik haal er absoluut veel voldoening uit. Het gaat met kleine stapjes, maar we krijgen de erkenning dat het belangrijk is!”

Kunnen wij als Vrijwilligershuis nog wat voor Energie-N betekenen?

“Uiteraard zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom.
Hoe meer mensen zich inzetten voor Energie-N, hoe meer wij kunnen bereiken.”

Deel:
Leeftijd: 58
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Energie-N en Samen Duurzaam Nieuwegein
Leukste ervaring:

“Dat bij een buurtproject om energiezuiniger te worden driekwart van de bewoners die mee konden doen, dit ook daadwerkelijk doen.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.