Blog

Nationale Vrijwilligersdag 2019 met een terugblik

Geplaatst op: 7 december 2019 • Leestijd: 6 minuten

Ieder jaar staat op 7 december de hele dag in het teken van de vrijwilliger, oftewel: Nationale Vrijwilligersdag. Voor ons is iedere dag vrijwilligersdag, dus maken wij regelmatig gebruik van de gelegenheid om een vrijwilliger in het zonnetje te zetten door middel van een interview. Het blijft bijzonder om te lezen wat vrijwillige inzet voor anderen betekent.

Om de volledige interviews van de afgelopen 12 maanden te lezen, kun je op de naam klikken.

Domein Sport:

Nicole van Sloten

Organisatie: VSV Nieuwegein
Functie: Voorzitter kantinecommissie en teammanager Heren 1
Leukste ervaring: “Het is altijd leuk om te doen, maar de feestavonden en kampioenschappen springen er echt uit.”

 

Richard Loef

Organisatie: JSV Nieuwegein
Functie: Scheidsrechter
Leukste ervaring: “De leukste ervaring was die keer dat ik scheidsrechter was bij een toernooi van Holland Cup met een internationale club. Dat was echt geweldig!”

 

Sanne Berg

Organisatie: HV Nieuwegein
Functie: Jeugdtrainer, scheidsrechter en lid activiteitencommissie
Leukste ervaring: “De kinderen vinden het erg fijn dat ik er ben, dat hoor ik dan weer terug van de ouders. Ik krijg veel waardering.”

 

Domein Kunst en Cultuur:

Harry Koppelrath

Organisatie: Stichting het Vreeswijks Museum
Functie: Voorzitter
Leukste ervaring: “We hebben ons als museum ingespannen om de oude sluis te behouden. Met het wijkorgaan zijn er stuivers ingezameld om de restauratie te betalen. Deze zijn later ingemetseld in de oude sluis. Maar wij deden zelf ook mee met een ludieke actie: we hadden vlotjes gebouwd met daarop Asterix en Obelix. Die hebben lange tijd in de sluis rondgedobberd, dat was een erg leuk gezicht. Helaas zijn ze met de restauratie afgedreven richting Jutphaas en hebben we ze nooit meer teruggezien.”

 

To Veenis

Organisatie: Nieuwegeins Amateurs Symfonieorkest
Functie: Secretaris, organisator en verzorger programmaboekjes
Leukste ervaring: “Er gebeurt elke keer wel weer iets wat je niet verwacht, en met name op organisatorisch vlak is dat best een uitdaging. Maar dat gevoel als je het dan toch weer met z’n allen hebt geflikt, dat is geweldig!”

 

Domein Zorg:

Hans Eimers

Organisatie: Alzheimer Nederland – afdeling Lekstroom
Functie: Voorzitter
Leukste ervaring: “Ik ben als vrijwilliger ook buddy geweest voor (jong) dementerenden. Een van de activiteiten die ik ondernam, was wandelen met een man die eigenlijk niet meer kon praten. Lopen ging echter nog wel goed en zo gingen we geregeld samen op pad. Tijdens één van die wandelingen werd ik gebeld door ‘Handje Helpen’, en in een opwelling gaf ik hem mijn telefoon in zijn handen. Ineens zei hij hardop, terwijl ik hem nooit eerder heb horen spreken: ‘Hans is mijn vriend’.”

 

Jantine van Muiswinkel

Organisatie: Proxima Terminale Zorg
Functie: Eindelevenstrajectbegeleider
Leukste ervaring: “Ik maak veel bijzondere dingen mee. Zo was ik een keer bij een meneer die niet veel meer kon zeggen, omdat hij erg zwak was. Hij fluisterde alleen nog maar. Ik gaf hem te drinken en had een mandarijntje voor hem gepeld. Zwijgend zaten we naast elkaar, terwijl ik hem partje na partje voerde. Ineens keek hij me aan en zei: ‘ik vind je leuk’. Dat zal ik nooit vergeten! Maar ik heb veel meer mooie herinneringen, ook met de nabestaanden.”

 

 

Annemarie Boudewijn

Organisatie: Zorgspectrum, locatie de Geinsche Hof
Functie: Assistent tijdens creatieve middag
Leukste ervaring: “Als het mij lukt om een glimlach om de mond te krijgen van mensen die (bijna) niet meer kunnen praten, dan geeft mij dat voldoening.”

Domein Welzijn:

Monique de Beer

Organisatie: Dorpshuis Fort Vreeswijk
Functie: Coördinator
Leukste ervaring: “Teveel om op te noemen, van hele blije kinderen die trots zijn op wat ze gekookt hebben, tot ouderen die zichtbaar genieten van een plantje dat gebracht wordt met Burendag. Langer geleden: de literaire avonden met Tom Lanoye en Willem Wilmink.”

 

Bianca Hatzmann

Organisatie: La CaZa – buurtcafé, zaalverhuur en catering
Functie: Assistent bedrijfsleider
Leukste ervaring: “Mijn trouwerij hier vorig jaar juni. Inmiddels ken ik door mijn werk zo ongeveer heel Nieuwegein, dus het was ongelooflijk druk. Ik werd echt onthaald als een koningin. Er is zoveel warmte onder al die mensen, dat was een onvergetelijke dag.”

 

Nathalie Nagtegaal

Organisatie: Galecop Sociaal en Nieuwegein Sociaal
Functie: Initiatiefnemer en organisator
Leukste ervaring: “Ik vind elke glimlach die we op een gezicht kunnen toveren mooi.”

 

Alaa Mahmoud

Organisatie: Blokhoeve Sociaal
Functie: Organisator
Leukste ervaring: “Dat het me is gelukt om mensen enthousiast te krijgen en te motiveren om vrijwilligerswerk te gaan doen.”

 

Bennie Hopkinson

Organisatie: MOvactor, Algemene Hulpdienst Nieuwegein, Handjehelpen
Functie: Divers
Leukste ervaring: “Ik wilde graag meer gaan koken. Ik kon helemaal niks op dat vlak, maar nu kan ik koekjes bakken en ik krijg er ook complimenten over. Dat is vast een leuk begin.”

 

Samar Abdul Hussein

Organisatie: Stichting Balans Nieuwegein
Functie: Kledingnaaister
Leukste ervaring: “De dankbaarheid. Ik heb een keer een bos bloemen gekregen omdat ik een kledingstuk had gerepareerd, waarvan was gezegd dat het niet meer gerepareerd kon worden.”

 

Floris van den Bosch

Organisatie: Scouting Jan van Hoof
Functie: Leiding Bevergroep
Leukste ervaring: “We hebben een keer ontzettend gelachen in Linnaeushof. De scoutinggroep ging daar heen als dagje uit. Eén van de kinderen kwam bij een bruggetje vast te zitten met zijn schoen. Wat je niet hoopt, gebeurde toch: de schoen belandde in het water. Met een bootje hebben we deze wel uit de vijver weten te hengelen, maar ja… de rechtmatige eigenaar ervan kon de rest van de dag op zijn sokken lopen.”

 

Domein Duurzame Ontwikkeling:

Leo Klatter

Organisatie: Samen Duurzaam Nieuwegein
Functie: Secretaris (hij zoekt inmiddels een vervanger)
Leukste ervaring: “Ik heb een keer een uur lang over hondenpoep gepraat binnen mijn wijkplatform, dat was wel een hele bijzondere ervaring. Nooit gedacht dat ik zolang een poepgesprek kon houden.”

 

Paul Triepels

Organisatie: Energie-N en Samen Duurzaam Nieuwegein
Functie: Energieadviseur en bestuurslid
Leukste ervaring: “Dat bij een buurtproject om energiezuiniger te worden driekwart van de bewoners die mee konden doen, dit ook daadwerkelijk doen.”

 

Chantal Langenbach

Organisatie: Opvangcentrum Galecopperpark Sublime
Functie: Dierenverzorger
Leukste ervaring: “We hebben onlangs een cheque van 25.000 euro gewonnen van Stichting DierenLot. Van dat geld kunnen we een paddock kopen: een plek waar onze paarden fijn droog kunnen staan.”

 

Christel Matthijssen

Organisatie: Stichting Speelgoedbank Nieuwegein
Functie: Winkel- en magazijnbeheerder
Leukste ervaring: “Sinterklaas 2018 was wel een leuke ervaring, we doen met Sinterklaas altijd iets extra’s. Net in die drukke decembertijd ging de Emté dicht. We hebben al het overgebleven snoepgoed geregeld en konden de ouders zo iets lekkers voor de kinderen meegeven. ”

 

Domein Onderwijs:

Esra Cebbar

Organisatie: Taalvisite
Functie: Voorlezer en taalhulp
Leukste ervaring: “Bij een van mijn voorleesgezinnen hielp ik een vijfjarig meisje met taalachterstand. Ze was superverlegen en zei amper een woord. Maar uiteindelijk begon ze zomaar uit zichzelf te vertellen over school, ze had zich echt opengesteld voor mij. Dat vond ik zo mooi.”

 

Deel: