Nathalie Nagtegaal

“Ik wist niet dat er zoveel mooie mensen zijn”

Tegenover mij zit de vrolijke en enthousiaste Nathalie, moeder van drie kinderen en oprichtster van Galecop Sociaal. Ze heeft ontzettend veel te vertellen over dit project. Vrijwilligershuis Nieuwegein deelt de hoogtepunten uit het interview graag met jullie.

Galecop Sociaal is een buurtinitiatief van inwoners die samen de Nieuwegeinse wijk Galecop gezellig en sociaal willen maken: een fijne buurt om te wonen. Een wijk waar mensen hart hebben voor elkaar, op gebied van sport, zorg en welzijn, maar ook op educatief, sociaal en cultureel vlak.

 

Wat bracht je op het idee om vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Ik miste bepaalde dingen in de wijk Galecop. Toen ik ging zoeken op internet kon ik niks vinden, pas na heel lang zoeken. Dat moest beter kunnen. Zo ontstond het idee voor Galecop Sociaal, want gewoon doen is beter dan klagen.”

Wat miste je dan in je wijk?

“Evenementen, ontmoetingen, activiteiten en buurthulp voor jong en oud: sociale voorzieningen, die vooral ook gratis en laagdrempelig zijn. Iedereen telt mee!”

 Met die gedachte ben je dus Galecop Sociaal gestart. Wat doen jullie precies?

“Met een aantal anderen organiseren we leuke activiteiten en eigenlijk alles wat ik net vertelde over wat nog miste in Galecop. Naast die gratis sociale voorzieningen willen we binnenkort ook een praatgroep en bijlessen realiseren. We zouden het fijn vinden als mensen elkaar ontmoeten en hulp krijgen waar dit nu nog ontbreekt. In Blokhoeve is een soortgelijk project gestart en samen met Blokhoeve Sociaal vormen we Nieuwegein Sociaal. Ons hoofddoel is alles wat goed gaat uitbreiden, wat er niet is opstarten en om alles wat niet goed gaat beter te laten gaan.”

Wat een mooi doel om na te streven! Hoeveel uren per week of maand gaan hier in zitten?

“Als je alle uren van iedereen bij elkaar optelt is het veel, maar iedereen geeft wat hij of zij kan, wanneer dat kan.”

Ja, dat klinkt logisch, die vorm van flexibiliteit en inzet is ook de kracht van vrijwilligerswerk. Haal je er veel voldoening uit?

“Ja, heel veel. Ik wist niet dat er zoveel mooie mensen zijn. Mijn dankbaarheid voor iedereen die ons helpt en heeft geholpen om alles mogelijk te maken is enorm. Dit had ik zonder al die inzet nooit kunnen realiseren.”

Hoeveel vrijwilligers zijn er eigenlijk actief?

“Er zijn zeker twintig teamleden waar we op kunnen bouwen. Maar meer mensen, goederen, locaties en subsidies zijn ontzettend welkom. Als iedereen een klein stukje bijdraagt, kunnen we samen Nieuwegein zoveel sterker maken. We zijn er voor elkaar!”

Kan Vrijwilligershuis Nieuwegein hierbij wat voor jullie betekenen?

“Ja, zeker, echt alle hulp is welkom. We zoeken nog heel veel mensen. Iemand die een geavanceerde website kan maken, maar ook een facebookbeheerder en  activiteitenbegeleiders. Misschien kan het Vrijwilligershuis ook ondersteunen in het samenbrengen van mensen voor samenwerkingen door heel Nieuwegein.”

Vind je dat er vooroordelen zijn waardoor het moeilijk is om mensen te stimuleren?

“Helaas wel. Veel gehoord is ‘daar heb ik het veel te druk voor’, ‘dat is niets voor mij’, ‘ik kan niet, want dat mag niet van de uitkeringsinstantie’. Iedereen heeft zo zijn eigen (voor-)oordeel. Maar in de praktijk is het gewoon een gezellige boel. We genieten allemaal van wat we bereiken. We lachen heel wat af samen en doorbreken zo de dagelijkse sleur en eenzaamheid. Je inzetten als vrijwilliger helpt enorm om weer onder de mensen te komen, zelfvertrouwen te kweken, vaardigheden te leren en een netwerk op te bouwen.”

Deel:
Leeftijd: 45
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Galecop Sociaal en Nieuwegein Sociaal
Leukste ervaring:

“Ik vind elke glimlach die we op een gezicht kunnen toveren mooi.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.