Marga Verhoeven

Ik deel mijn ervaring als moeder en oma

Marga Verhoeven (64) is vrijwilligster bij Home-Start, daar helpt zij verschillende jonge moeders met het opstarten van hun gezinsleven. “Ik luister, toon begrip en deel mijn ervaring als moeder en oma, in de hoop dat ze er ‘iets’ aan hebben. Voor nu en in de (nabije) toekomst. Het is echt zinvol werk!”

VrijwilligersHuis Nieuwegein had een onderonsje met deze kersverse vrijwilliger, be inspired:

We kennen het BNN-programma ‘Vier Handen Op Één Buik, is het vrijwilligerswerk dat jij doet vergelijkbaar met datgene dat – bijvoorbeeld – Jelka van Houten deed voor de jonge moeder?

“Het is vergelijkbaar, maar ook anders. Wat ik precies doe hangt af van de behoefte van het gezin waar ik terecht kom. Na een kennismaking met Home-Start en het gezin en een een-op-een intake met de moeder is er in kaart gebracht waar ik ze meega helpen. En voor hoelang. Uiteraard kan dit nog bijgesteld worden in de loop van het traject. Wat de gezinssituatie ook is, in alle gevallen luister ik, toon ik begrip en deel ik mijn ervaring als moeder en oma, in de hoop dat ze er ‘iets’ aan hebben.”

Waarom doe je juist dit vrijwilligerswerk?
“Ik dacht altijd ik ga vrijwilligerswerk doen in een verzorgingstehuis, maar omdat mijn moeder en schoonmoeder nog leven, bedacht ik mij. Bij Home-Start ‘zorg’ ik, maar op een andere manier. En ik vind het leuk om met jonge mensen te werken, dat houdt mij ook jong. Plus: elk gezin is anders.”

Waarom vind je werken met jonge moeders en hun kinderen zo leuk, zo mooi?
“Ik ben zelf jaren geleden ook die jonge moeder geweest. Alle begin is moeilijk! Daarbij ben ik dol op kinderen. Het gaat vanzelf om voor ze te zorgen en tussendoor met hun mama ‘s te kletsen. Waar de gesprekken over gaan? Over van alles: van de zorg van de kleine tot aan toekomstdoelen en het weer of het avondeten voor die dag. Dat maakt het werk zó leuk. Ik ben nooit uitgepraat.”

Hoeveel uur per week/per maand doe je dit?
“Ik werk een dagdeel per week voor Home-Start, dus het is goed te doen met mijn andere hobby’s. En ik kijk er altijd weer naar uit om naar het gezin te gaan, juist omdat het elke week is. Ik word een beetje onderdeel van… Laatst was ik bijna drie weken niet bij een gezin geweest, vanwege vakantie, en het was zó fijn om ze weer te zien. Het baby’tje was zo gegroeid! Ook leuk: hij herkende mij nog.”

Wat brengt vrijwilligerswerk je?
“Voldoening! Maar ook ritme en structuur. Ik sta op tijd op, voel me nuttig en verrijkt tegelijk. Toen ik zonder werk kwam te zitten zei ik meteen tegen mezelf: jij gaat niet in een gat vallen! Verder sta ik wekelijks in contact met bijzondere mensen, andere gewoonten en culturen. En wat ik ook heel leuk vind is dat ik samen met het gezin oplossingen zoek. We groeien samen.”

Wat is volgens jou de grootste misvatting rondom vrijwilligerswerk?
“Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Je geeft je ervoor op, men moet op je kunnen bouwen. Ik zie het niet als iets voor erbij. Elke week rekent er een gezin op mij. Dat is commitment.”

 

Home-Start in een notendop

Home-Start werkt met getrainde vrijwilligers. Het zijn ervaren opvoeders die zich kunnen inleven in de situatie van gezinnen. Vrijwilligers worden geworven, getraind en begeleid door coördinatoren. Die zorgen er bovendien voor dat gezinnen en verwijzers de weg naar Home-Start kunnen vinden. Op hun beurt krijgen de coördinatoren ondersteuning, begeleiding en training van het landelijk steunpunt Home-Start. Samen zorgen zij voor een goed aanbod voor vrijwillige opvoed- en gezinsondersteuning. Zodat ouders die daar behoefte aan hebben er gebruik van kunnen maken.

Werken voor Home-Start is verrijkend. Je komt in contact met bijzondere mensen, andere gewoonten en culturen. Als vrijwilliger ben je een belangrijk maatje voor ouders en hun kinderen. Je biedt een luisterend oor, vriendschappelijke ondersteuning en praktische hulp. Wekelijks ga je bij het gezin op bezoek. Ouders geven zelf aan waar ze tips over of ondersteuning voor willen hebben. Je denkt mee met de ouders. Samen zoek je oplossingen. Door te laten zien wat goed gaat, groeit het zelfvertrouwen. Na een paar maanden tot maximaal anderhalf jaar gezinsondersteuning gaat een gezin weer op eigen kracht verder.

Wil je ook vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze vacatures. En Home-Start zoekt nog steeds kanjers zoals Marga, kijk snel hier!

Deel:
Leeftijd: 64 jaar
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Home-Start
Leukste ervaring:

“Toen ik bij een Marokkaans gezin op intake had ik met mooi weer gympen aan. Binnen hun cultuur is het heel gebruikelijk dat je je schoenen uitdoet als je binnenkomt. En ik had geen sokken aan. Gelukkig had de coördinator van Home-Start een extra paar sokken mee, anders zat ik daar met mijn blote voeten, haha.” (Foto: Fototeam K en M)


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.