Leo Klatter

“Ik ervaar het als een positieve uitdaging om ook eens werk te doen waarvan ik dacht dat ik daar de talenten niet voor had. Het is leerzaam om buiten je comfortzone te treden.”

Leo Klatter werkt vier dagen in de week bij Rijkswaterstaat, daarnaast is hij scriba (secretaris) voor de Protestantse Gemeente Nieuwegein Noord. In zijn vrije tijd is hij ook nog secretaris bij Samen Duurzaam Nieuwegein. VrijwilligersHuis Nieuwegein vroeg hem naar zijn werkzaamheden bij Samen Duurzaam Nieuwegein.

Samen Duurzaam Nieuwegein is een stichting die zich sinds de oprichting in 2012 bezighoudt met het verduurzamen van Nieuwegein. Zij werken daarbij nauw samen met andere organisaties, initiatiefnemers en stichtingen die zich betrokken voelen bij een schoner, duurzamer en mooier Nieuwegein.

 

Hoe kwam je bij Samen Duurzaam Nieuwegein terecht?

“Dat was eigenlijk via Henk van der Honing vanuit mijn kerk. Mijn termijn als ouderling zat er na vier jaar op. Henk zocht bestuursleden voor Samen Duurzaam Nieuwegein en vroeg me of ik bestuurslid wilde worden, zodoende werd ik bestuurslid met de functie secretaris. Wat meespeelde is dat de energietransitie vanuit mijn werk bij Rijkswaterstaat ook mijn interesse heeft.”

 

Wat doe je precies als secretaris bij Samen Duurzaam Nieuwegein?

“Eigenlijk vooral zorgen dat de organisatie blijft draaien. Ik zorg voor het onderlinge contact en dat deelnemers en participanten/leden bij elkaar komen. Ik houd de correspondentie bij en tot voor kort de website. Voor de website hebben we recent via het VrijwilligersHuis een vrijwilliger gevonden die daar veel beter in is. Ook gaat er tijd zitten in het opzetten van de Duurzaamheidsmarkt, onze informatieve en recreatieve markt, die samenvalt met het lentefeest. Maar de meeste vrije tijd besteed ik aan mijn functie als scriba, voor de Protestantse gemeente.”

Wat moet ik me voorstellen bij die tijdsverdeling?

“Alles bij elkaar genomen besteed ik aan Samen Duurzaam Nieuwegein ongeveer een dag per maand, de ene week wat meer uur dan de andere. Maar als scriba ben ik wel een halve tot hele dag per week zoet.”

Het zijn toch heel wat nuttige uren zo bij elkaar! Haal je voldoening uit je vrijwilligerswerk en ga je er nog lang mee door?

“Voldoening is er meestal wel. Hoewel het ook verplichtingen met zich meebrengt, ervaar ik het als een positieve uitdaging om werk te doen dat compleet anders is dan in mijn betaalde baan. Dat is heel erg leerzaam: ik leer mijzelf buiten de ‘comfortzone’ te begeven en maak bijzondere dingen mee. Ik krijg ook te maken met een heel andere groep mensen, anders dan mijn vertrouwde vrienden, familie en collega’s. Op die manier verrijkt het mijn leven. Ik ga hier zeker nog wel mee door!”

Dat klinkt goed, niet iedereen durft immers buiten de dagelijkse vertrouwdheid te stappen. Heb je altijd al interesse gehad in vrijwilligerswerk?

“Ja, zeker sinds de kinderen wat groter zijn. Toen ik nog in IJsselstein woonde, heb ik ook een tijd vluchtelingenwerk gedaan. Na onze verhuizing naar Nieuwegein en de nieuwe wijk Blokhoeve, heb ik nog deelgenomen aan het wijkplatform (Zuilenstein, Huis de Geer, Blokhoeve). Een netwerk dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van onze buurt.”

Had je bepaalde verwachtingen voordat je begon bij Samen Duurzaam Nieuwegein?

“In dusverre dat ik had verwacht dat het thema duurzaamheid breder leefde binnen Nieuwegein. Maar dat bleek nog niet zo te zijn. Dat is jammer, maar het werkt wel bijzonder motiverend om er wat mee te gaan doen. Zo gebeurt er bijvoorbeeld nu al heel veel vanuit Energie-N, één van onze participanten.”

Wat zou er volgens jou nodig zijn om al jullie doelen te behalen?

“Onze werkzaamheden liggen een beetje tussen gemeentewerk en vrijwilligerswerk in. Als voorbeeld noem ik hier de actie om Fairtrade gemeente te worden. Het kostte destijds veel inspanning om alles te keuren en zo aan die normen te kunnen voldoen. Dat is met veel enthousiasme gedaan. Maar het blijkt in de praktijk veel lastiger om dat enthousiasme vast te houden en zo de norm te behalen, zodat we het kenmerk Fairtrade mogen blijven dragen. Dat geeft soms best spanning tussen waar de grens ligt wat we van vrijwilligers vragen en waar de gemeentelijke taken liggen. We willen vaak meer bereiken dan er aan middelen is. Het is altijd weer een zoektocht naar het vinden van een juiste balans tussen doelen behalen en het beschikbare budget. En natuurlijk zijn meer vrijwilligers altijd welkom!”

 

 

Deel:
Leeftijd: 62
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Samen Duurzaam Nieuwegein, PGNN
Leukste ervaring:

“Ik heb een keer een uur lang over hondenpoep gepraat binnen mijn wijkplatform, dat was wel een hele bijzondere ervaring. Nooit gedacht dat ik zolang een poepgesprek kon houden.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.