Blog

De Ruilfabriek: Kom van die bank af!

Geplaatst op: 30 oktober 2019 • Leestijd: 4 minuten

Onlangs meldde een relatief nieuwe organisatie zich bij ons aan, met een wel heel interessante naam (De Ruilfabriek) en nog veel leukere vacatures. Het VrijwilligersHuis kent De Ruilfabriek vooral als mededeelnemer van de Duurzaamheidsmarkt afgelopen mei, waarbij je van oude lappen stof nieuwe gebruiksvoorwerpen kon maken. Tijd om de initiatiefneemster eens uit te nodigen om bij te praten.

De sprankelende, positieve uitstraling waarmee Ilja Jansen binnenkomt, maakt het meteen al tot een leuk gesprek, voordat ze ook maar een woord heeft gezegd. En woorden komen er ook: een enthousiaste spraakwaterval waarin Ilja vertelt over het ontstaan en haar plannen, de ontwikkelingen en de mooie dingen die al op haar pad zijn gekomen.

De Ruilfabriek

De Ruilfabriek
Tweejaarlijks ruilevent

Het verhaal over De Ruilfabriek vindt 5 jaar geleden de oorsprong, tussen Ilja en een vriendin. Wat begint als onderling wat jurkjes uitwisselen, wordt steeds groter. Er komt een tweejaarlijks terugkerende kledingruil, en in februari 2019 wordt door Ilja een heuse stichting ‘De Ruilfabriek’ opgezet, zodat ze zich meer kan focussen. Ze wil hiermee een duurzaam label opzetten. Een label dat vooral ook aan populariteit wint onder de tieners, die toch onze toekomst in handen hebben. Ilja gaat laten zien dat het oké is als iets tweedehands is.

Ze doet dit door onder andere op een tienerfestival te gaan staan met gerestylede kleding, met name gepimpte spijkerjasjes. Dat De Ruilfabriek in korte tijd goed valt onder de jongeren, blijkt al snel als zelfs de bekende tweelingzussen Mylène en Rosanne haar jackets dragen. Steeds meer naamsbekendheid volgt: De Ruilfabriek komt zelfs bij de NOS in beeld! Aan de stichting is ook het LEF platform voor vrouwelijke ondernemers ontstaan, met meer dan 120 deelnemers. Ruilen van items is niet het enige waar de Ruilfabriek voor staat, ook het ruilen van kennis, kunde en ervaringen is onderdeel.

De Ruilfabriek Conceptstore

Via dit ondernemersplatform is het idee ontstaan om opstartende (vrouwelijke) ondernemers een podium te bieden voor de producten of diensten die zij verkopen. Dit kunnen gedichten zijn, workshops of (zelf en eerlijk gemaakte) voorwerpen of kleding, je kunt het zo gek niet bedenken.

Ilja wil met ‘De Ruilfabriek Conceptstore’ niet zomaar een winkel neerzetten. Ze heeft de locatie al gevonden, mooi centraal in CityPlaza, boven ‘Rituals’. Het plaatje in haar hoofd is compleet: het wordt een aantrekkelijk decor in trendy vintage stijl, om zowel jongeren als ouderen zich er thuis te laten voelen.

Enthousiast laat ze de plattegrond zien: het is een grote ruimte met plek voor kasten, een grote tafel, flexwerkplekken en plekken waar jonge moeders (borst)voeding kunnen geven.  De kasten worden gevuld met fairtrade artikelen en vintage woonaccessoires, kleding en andere hebbedingetjes. Een winkel waar je sowieso zult slagen voor een origineel cadeau en waar het fijn is om even rond te snuffelen.

Duurzaam en betaalbaar

Restylen doe je samen!

Bij dit alles zal duurzaamheid bovenaan staan. Hergebruik van mooi behang als inpakpapier, vintage cadeaulinten, gerestylede kleding, en unieke, hergebruikte interieuraccessoires. Ook belangrijk wordt betaalbaarheid. De conceptstore moet immers voor iedereen toegankelijk zijn. Te mooi om waar te zijn? Ilja is overtuigd dat het gaat lukken: “met kleine dingen kun je ook veel bereiken, op 1 maart 2020 zal de nieuwe winkel geopend worden!”

Met kleine dingen bedoelt ze onder andere de hulp die ze al gekregen heeft, mooie meevallers op haar pad en de hulp die ze in de toekomst nog nodig gaat hebben: jouw hulp! Om de conceptstore tot een succes te maken zijn er zeker 15 – 20 vrijwilligers nodig die helpen de winkel te draaien. Ilja knikt vastberaden: “de conceptstore is er VOOR jou en DOOR jou!”

Wil jij helpen om dit tot een succes te maken?

“Kom van die bank af,” lacht Ilja, een knipoog naar werkzoekenden die graag ervaring op willen doen. “Het wordt een leerzame werkplek waar iedereen weer energie van krijgt!”

Er zijn diverse functies voor vrijwilligers, die in meerdere personen opgesplitst kunnen worden om het behapbaar te maken. Ben jij een organisatietalent en kun je goed overzicht houden? Meld je dan aan voor een aantal dagdelen als bedrijfsleider. Een prachtige werkervaring die het goed zal doen op je CV. Ben je meer van het stylen, sociale praatjes, gezelligheid en winkelwerkzaamheden? Dan is winkelmedewerker worden echt iets voor jou! Help mee om dit geweldige project tot een succes te maken.

Meer weten? Kijk op onze website voor de vacatures.

 

Deel: