Blog

Kledingbank 4 Nieuwegein: geen afdankertjes, maar nieuwe kansen

Geplaatst op: 25 oktober 2019 • Leestijd: 4 minuten

In een voormalig schoolgebouw aan de Vredebestlaan zit, naast de speelgoedbank, Kledingbank4Nieuwegein (K4N) gevestigd. Niet veel mensen weten wat de K4N precies doet en waarom. Tijd om ze het ‘tweedehands’ hemd van het lijf te vragen.

Hartelijke ontvangst bij K4N

Niet vaak wachten twee heren mij op voor een goed gesprek. Het voelt als een hele eer dat het ontvangstcomité al klaar staat bij de ingang van het inmiddels bijna verlaten gebouw, waar even ervoor nog volop bedrijvigheid was. Jan stelt zich voor als bestuurslid en vrijwilliger van (bijna) het eerste uur. Albert stelt zich voor als de voorzitter van het vier leden tellende bestuur.

Terwijl wij gedrieën aan tafel plaatsnemen, komt een vertrekkende vrijwilligster nog even vriendelijk de hand schudden. Met drinken en koeken voor onze neus, beginnen Jan en Albert enthousiast te vertellen. Kort samengevat bestaat de kledingbank uit een sorteerafdeling en een winkelgedeelte. Twee keer per week gaan de vrijwilligers hard aan de slag (18 in totaal) om stapels tweedehands kleding te verwerken voor een zomer- en winterseizoen.

Niets mis met tweedehands kleding dragen

“Het is fijn om kleding een nieuwe kans te geven,” zegt Albert. “Textiel kan in het algemeen goed worden hergebruikt, slechts 6% is gewoon echt niet geschikt en wordt uiteindelijk verbrand. Kleding die bij ons binnenkomt en niet meer kan worden gedragen, wordt opgehaald door een bedrijf uit Rotterdam voor recycling tot bijvoorbeeld meubelstoffen.”

Ik vraag Jan hoe het komt dat sommige mensen moeite hebben om naar de kledingbank toe te gaan. Hij vertelt: “De oudere generatie heeft geleerd om niet je hand op te houden. Ben je in de problemen geraakt, dan los je dat zelf op.” Gelukkig groeit de huidige generatie op in een tijd waarin hergebruik en recycling heel normaal is. Zo verdwijnen vooroordelen vanzelf, want er is niets mis is met het dragen van tweedehands kleding. “Het is toch zonde als goede dingen weg worden gegooid?” beaamt Albert. “Je draagt met tweedehands kleren juist bij aan een duurzame samenleving en sommige kleding is zelfs nog nieuw, met de kaartjes er nog aan. Het zijn geen kapotte, afgedragen afdankertjes, je geeft goede kleding een nieuwe kans!”

Kilo’s kleding en stapels dozen

De sorteerders bij de kledingbank hebben een pittige klus: gewapend met een zak binnengekomen textiel nemen zij twee keer per week plaats aan hoge sorteertafels. Kleding wordt zorgvuldig geselecteerd op bruikbaarheid. De goede kleding wordt vervolgens gesorteerd op dames-, heren- en jongens- en meisjeskleding én op seizoen.

Kledingbank 4 Nieuwegein

Kleding dat geschikt is voor dat seizoen gaat naar de winkel, de rest wordt opgeslagen in bananendozen, tot de nok opgestapeld.

“Er komt veel binnen, zo’n 25.000 kilo kleding per jaar,” vertelt Albert. “Daarvan is 15.000 kilo bruikbaar en er wordt 6000 kilo door onze cliënten afgenomen. Het overschot van de goede kleren gaat naar het buitenland, zoals Gambia of Oost-Europa.”

Een gewone winkelsfeer

Op het moment dat wij binnenstappen, hangt alles keurig en gesorteerd in de rekken. Er hangt een gewone winkelsfeer, met leuk aangeklede paspoppen en lange spiegels. “Het is nu nog netjes,” lacht Albert. “Maar na een winkelochtendje ziet het er niet meer zo uit hoor, dan ligt de kleding verspreid en zijn de rekken een stuk leger. Onze vrijwilligers maken alles weer in orde en vullen de rekken aan voor een volgende keer.”

Kledingbank 4 Nieuwegein

Jan en Albert laten zien hoe het werkt. Er zijn 330 cliënten, 900 – 1000 afnemers in totaal. Van studenten tot ouderen en zowel alleenstaand als gezinnen met kinderen. Zij komen meestal na verwijzing van de woningbouw of huisarts bij de kledingbank, of ze zijn in bezit van een N-/U-pas.  “Aan de hand van een aftekenlijst houden we bij hoeveel er wordt meegenomen,” vertelt Albert, terwijl hij een ordnermap op de toonbank legt. Hij wijst naar de verschillende kolommen: “aantallen en soort kleding en hoeveel kilo dat in totaal is.”

Leuk en dankbaar werk

Veel vrijwilligers werken er al een flinke tijd. “Het is ook leuk en dankbaar werk,” vertelt Jan. “Iemand kwam zelfs een keer een zelfgebakken taart brengen uit dankbaarheid.” Ook onderling is het gezellig, voor veel vrijwilligers is het een fijn moment van ontmoeting en sociaal samenwerken.

Wil jij ook vrijwilliger worden bij de kledingbank? Kijk op onze website voor de vacature. Wil je kleding langsbrengen? Dat kan in de kledingbakken die op het terrein van K4N staan.

 

Deel: