Kees van den Ham

“Ik wilde achter die laptop vandaan komen”

Oud-vrachtwagenchauffeur Kees belandde door een hernia op zijn vijftigste in de WAO. Na een paar jaar besloot hij dat hij weer wat nuttigs wilde gaan doen. Zodoende ging hij naar het buurthuis om te vragen of er werk was voor hem. Na het behalen van een certificaat kon hij als gastheer aan de slag. Vrijwilligershuis Nieuwegein schoof onder het genot van een heerlijk kop koffie bij Kees aan de buurthuistafel.

MOvactor helpt de gemeente Nieuwegein met de ontwikkeling van buurtpleinen op verschillende plekken in de stad. Buurtplein Doorslag is er één van.

Kun je in een paar woorden vertellen wat je precies doet bij Buurtplein Doorslag?

“Naast mijn functie als gastheer zit ik in de organisatie van de maandelijkse rommelmarkt en assisteer ik mijn vrouw bij het organiseren van de tweejaarlijkse hobby-en-cadeaumarkt. Als gastheer verwelkom ik iedereen die hier komt en schenk ik onder andere de koffie en thee. Mensen moeten echt het gevoel hebben welkom te zijn. Voor de organisatie van de rommelmarkten is het naast het organiseren van alles wat er bij komt kijken ook van belang dat ik zorg dat alles tijdens de markt zelf goed verloopt. Een heel enkele keer is er wel eens een lastpost en dan is het van belang dat er goed wordt gehandeld.”

Hoe lang doe je dit al en hoeveel uur per week?

“Zeker een jaar of twaalf, dertien voor de rommelmarkt. Als gastheer doe ik dit nu drie jaar en werk ik tien uur per week. De rommelmarkten zijn eens per maand op een zondag en dat wordt binnenkort twee keer per maand. Die uren komen er ook nog bij. Dan ben ik al om zeven uur aanwezig om iedereen die deelneemt aan de rommelmarkt te verwelkomen, te begeleiden en van koffie te voorzien. De rommelmarkt zelf gaat pas om half tien open.”

Hoe kom je er zo bij om dit te gaan doen?

“Ik wilde achter die laptop vandaan komen. Toen ik in de WAO terecht kwam, kroop ik achter de laptop en op een gegeven moment zat ik alleen nog maar spelletjes te spelen. Dat moest veranderen. Zodoende ben ik op een dag het buurthuis binnen gestapt om te kijken wat ik kon betekenen.”

Je doet dit al best lang, is het tegenwoordig heel anders dan vroeger? En zo ja, zou je dat ook kunnen toelichten?

“Ja, er is ontzettend veel veranderd. Toen ik net begon was dit alles nog echt een buurthuis en viel onder stichting Welzijn Nieuwegein. Tegenwoordig valt dit onder de vleugels van MOvactor en werd de naam ineens veranderd in Buurtplein Doorslag, als onderdeel van meerdere Buurtpleinen hier in Nieuwegein. We zijn nu een bewonersinitiatief. Destijds zorgde de stichting voor alle financiën, maar nu moeten we onze eigen broek ophouden, zo noem ik het altijd maar. Dat is allemaal niet erg, maar er zijn wel strengere regels en er kan een stuk minder dan eerst.”

Je wilde achter de laptop weg, dat is gelukt, maar brengt het je nog meer dan alleen een leuke bezigheid buitenshuis?

“Ja, het brengt gezelligheid en voldoening in mijn leven. Ik heb leuk contact met steeds terugkerende, maar ook nieuwe mensen.”

Voldoening wordt vaak genoemd onder de vrijwilligers. Geeft het je zoveel voldoening dat je nog lang door wilt gaan?

“Ja, zolang als het kan. Er gaan geluiden rond dat dit allemaal tegen de vlakte gaat en het lijkt erop dat er niks voor terugkomt. Maar zolang dit er is, ben ik hier ook.”

Deel:
Leeftijd: 70
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: MoVactor Buurtplein Doorslag
Leukste ervaring:

“Het sociale contact met de mensen vind ik erg leuk, bij de rommelmarkten zie ik ook maandelijks dezelfde mensen terugkeren, dat is gezellig.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.