Blog

Jordy (14) laat zien dat jong geleerd, ook jong gedaan is

Geplaatst op: 27 mei 2019 • Leestijd: 4 minuten

Jordy Verheijen (14 jaar oud) is een van de jongste vrijwilligers van Bouwgein. Zijn collega’s zijn ontzettend enthousiast over hem: “Jordy is een aanwinst voor ons team. Het is zo’n leuke jongen en hij is altijd beleefd.” Het VrijwilligersHuis kan dit beamen. Wij hadden een heel open en gezellig gesprek met hem, waarin hij veel over zichzelf en Bouwgein vertelde.

Acht jaar lang bouwplezier

Jordy is al sinds zijn zesde bijna wekelijks in Bouwspeeltuin Bouwgein te vinden. Hij bouwt prachtige hutten van pallethout. Zijn opa en vader leerden hem om handig te worden met hamer en zaag. Ook leerde hij (en leert hij nog steeds) veel van Zeger; de hoofdvrijwilliger in het huttendorp. Het bouwen is Jordy met de paplepel ingegoten en dit inspireert hem voor zijn toekomstdroom: techniekleraar worden.

Hij denkt met veel plezier terug aan zijn kindertijd in Bouwgein en niet alleen aan het spelen en bouwen. De beste herinneringen heeft hij aan de kindervakantieweek, die iedere laatste week van de zomervakantie wordt georganiseerd.

Een helpende hand voor kinderen

Diezelfde vakantieweek deed hem besluiten om zich aan te melden als vrijwilliger. Hij was destijds 12 jaar oud en mocht eigenlijk nog meedoen als bouwer. Het leek hem echter een grotere uitdaging om zich in te zetten als een van de zestig vrijwilligers die tijdens die vakantieweek meehelpen om er één groot feest van te maken. Sinds die kindervakantieweek is hij iedere zaterdagmiddag vrijwillig in Bouwgein te vinden om kinderen te helpen met timmertechniek en bouwkundig inzicht. “Het is zo leuk om de kinderen te helpen en ze blij te zien als ze iets moois hebben gemaakt. Daar word ik zelf ook blij van!”

Jordy helpt de andere kinderen

Naast het begeleiden van de kinderen, helpt hij ook mee met het organiseren van de ‘Hut van de Maand’. Bij deze gratis activiteit worden kinderen uitgedaagd om de mooiste hut te maken. De winnaar krijgt een zakje snoep en mag een maand lang het bord ‘Hut van de Maand’ op zijn of haar hut laten prijken. Hierbij wordt gelet op veiligheid, stevigheid, originaliteit en of de ruimte rond de hut steeds netjes wordt opgeruimd. Uiteraard is leeftijd ook een factor bij de beoordeling.

Nog steeds een eigen hut

Jordy heeft zelf ook een hut in het ‘vaste’ deel van het huttendorp, die hij nog steeds uitbreidt en verbetert. Trots laat hij zijn bouwwerk zien, waar hij samen met een vriend een eigen bedrijf heeft: ‘Van Planga’, een speciaalzaak in zelfgemaakte schuttingen en hekwerken.

De hut ziet er professioneel uit, aan de kleinste details is gedacht: direct in de ‘voortuin’ zie je al een rek met tuinstoelen. Dat het om een bedrijf gaat, bewijzen het bedrijfsbord boven de entree, de balie (met klep), de werkplaats en de opslagplaats met opbergkist. Ook is er muziek om wachtende klanten zoet te houden en er staat zelfs een rollator klaar voor de bezoeker die minder goed ter been is. Als dat geen bedrijfsservice is!

Tip van de kenner: de kindervakantieweek

Kindervakantieweek Bouwgein

Jordy benadrukt nog een keer hoe leuk de vakantieweek is. Voor hem is dat nog steeds het hoogtepunt van het jaar. Vroeger omdat hij mee kon doen, nu om anderen te helpen.  Ieder jaar is er een vast thema, vorig jaar was dat ‘superhelden’, dit jaar wordt het ‘winter wonderland’. Winter, midden in de zomer, dat heb je vast nog nooit meegemaakt!

Tijdens de vakantieweek gaan kinderen tot dertien jaar in groepjes een hut bouwen, er zijn diverse activiteiten, zoals apenkooi in een gymzaal, een spooktocht en de laatste nacht kun je, als je wilt, blijven slapen. De inschrijvingsdatum voor dit jaar is net bekend: 5 juni tussen 19.00 en 20.00 uur.

Vrijwilligerstekort is nog niet helemaal opgelost

Afgelopen jaar kende Bouwgein voor het eerst sinds de oprichting in 1982 een flinke dip. Er was zo’n groot vrijwilligerstekort dat de bouwspeeltuin bijna de hekken definitief moest sluiten. Mede dankzij de publiciteit van het VrijwilligersHuis en hun eigen inzet, is dat tekort bijna ingelopen. Toch zijn ze er nog niet helemaal. Ze zoeken een verhuurmedewerker en een bestuurslid.

Bouwgein laat alle vacatures via het VrijwilligersHuis lopen, dus om te voorkomen dat er weer een ernstig tekort ontstaat, zeggen we het nog maar een keer: hou onze website in de gaten, er staat regelmatig wat leuks op, ook van Bouwgein!

Een deel van het geweldige huttendorp

 

 

 

 

Deel: