Interview Monique de Beer

“Vrijwilligerswerk zit nou eenmaal in mijn DNA, ik heb het van huis uit meegekregen.”

Monique de Beer en vrijwilligerswerk zijn naadloos met elkaar verweven. Sociaal-cultureel werk is haar oorspronkelijke vakgebied, maar ook heeft zij een opleiding verslavingszorg gedaan. In deze gespecialiseerde vorm van zorg heeft ze uiteindelijk verschillende functies vervuld, tot vijf jaar geleden. In de periode dat ze daar stopte, heeft ze al haar ervarings- en talentpijlen gericht op de totstandkoming van het Dorpshuis, waar ze nu een aantal zaken coördineert.

Het Dorpshuis Fort Vreeswijk is er voor iedereen die andere mensen wil ontmoeten, het is een centrale plek in de wijk. Of je nu wilt deelnemen aan een van de dagelijkse tot wekelijkse activiteiten, een bezoek wilt brengen aan de verschillende zorgverleners of zelf een activiteit wilt aanbieden, iedereen is welkom. De vrijwilligers van het dorpshuis werken nauw samen met de (zorg)professionals die gebruikmaken van Fort Vreeswijk, om samen activiteiten en diensten aan te bieden.

Waar komt je interesse voor vrijwilligerswerk vandaan?

“Vrijwilligerswerk zit nou eenmaal in mijn DNA, dat heb ik van huis uit al meegekregen. Ik heb het dan ook altijd al gedaan, waaronder het organiseren van een literair café in samenwerking met de KOM en een boekhandel. Daarnaast hield ik mij bezig met diverse activiteiten in Vreeswijk.

Zo heb ik een wekelijkse Biologische Boerenmarkt opgestart in de wijk. Dit was erg succesvol tot er na twee jaar een belangrijke aanbieder afviel en er geen vervanging gevonden kon worden.”

Niet alleen vrijwilligerswerk, maar ook organiseren zit in je DNA, zo te horen. Met welk idee heb je het Dorpshuis opgericht?

“Ik wilde graag een buurthuis om verschillende generaties met elkaar te verbinden. Een centrale plek waar mensen hun talenten en kwaliteiten kunnen benutten om anderen te helpen.”

Wat een mooi sociaal motief! Wat is je drijfveer om die sterke kanten in mensen naar boven te halen?

“Daar kan ik kort in zijn: ik geef ontzettend veel om mensen. Het is bijzonder om te zien wat het met mensen doet als ze die verbondenheid met elkaar vinden, zoals bijvoorbeeld gebeurt met burendag.”

Je bent medeoprichter en daarnaast vervul je de functie van coördinator, wat houdt dat precies in?

“Dat betekent dat ik de programmering regel. Met de werkgroep KomFort zorg ik voor een mooi aanbod aan activiteiten. Als er ergens vraag naar is, proberen wij daar vervolgens op in te spelen en zo die behoefte te vervullen. Wij willen daarbij alle leeftijdsgroepen bereiken. De Wereldkeuken is bijvoorbeeld een groot succes en we zijn pas gestart met muzieklessen.

Op het programma staat ook een nieuwe activiteit: DroomStart. Hierbij willen we jongeren van 10 – 14 jaar op weg helpen met een beroepsperspectief. We zijn vooral gericht op het versterken van de wijksamenleving en dan zo dat iedereen zich welkom voelt en niemand buitengesloten wordt.”

Dat soort initiatieven zien wij bij het VrijwilligersHuis graag! Vrijwilligerswerk levert geen geld op, maar wat brengt het je wel?

“Blijheid: ik word er gewoon heel erg happy van. Zoals laatst in de Wereldkeuken, een vrouw uit Koerdistan die met een jongetje uit de buurt staat af te wassen en dat ze vervolgens een heel gesprek met elkaar hebben, dat vind ik zo mooi. Ook bijzonder is wat we zien gebeuren met mensen met dementie. Vitras huurt hier een ruimte en dan zijn er één keer per maand activiteiten met de peuters hier uit de kinderopvang en een aantal dementerenden. Het is ongelooflijk wat de interactie is tussen die twee groepen.”

Helpt de buurt ook mee aan de activiteiten?

“Ja, de bereidheid van mensen om mee te doen is heel groot. Mensen vinden het fijn om hier te komen, de opkomst is soms overweldigend. We zoeken nog wel vaste vrijwilligers zoals een kok voor de donderdag, of iemand die een bardienst kan draaien. Maar ik maak me niet zo’n zorgen. Vreeswijk is zo betrokken, de support uit de wijk is enorm; nu al werken hier over de honderd mensen op vrijwillige basis, ieder doet zo ‘zijn eigen ding’.”

Wat een mooi succesverhaal! Is er iets wat je niet had voorzien voor je hieraan begon?

“Om eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat ik er zo lang zoveel tijd in zou steken. En ik had ook nooit durven dromen dat het zo’n succes zou worden: mensen hebben het er overal over! Ook landelijk is er steeds interesse voor dit bewonersinitiatief.”

 

Deel:
Leeftijd: 64
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Dorpshuis Fort Vreeswijk
Leukste ervaring:

“Teveel om op te noemen, van hele blije kinderen die trots zijn op wat ze gekookt hebben, tot ouderen die zichtbaar genieten van een plantje dat gebracht wordt met Burendag. Langer geleden: de literaire avonden met Tom Lanoye en Willem Wilmink.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.