Interview Esra Cebbar

“Het is zo leuk als je ziet dat de kinderen blij zijn en je grappig vinden. Voor mij is het een heerlijk vorm van mindful bezig zijn.”

Esra is moeder van een driejarige peuter en houdt enorm van lezen en voorlezen. Naast het moederschap werkt ze drie dagen in de week bij de gemeente Nieuwegein als coördinator van de Stadspas. Omdat lezen belangrijk is voor haar, is ze als vrijwilliger gaan voorlezen bij gezinnen met een taalachterstand.

Taalvisite is een project van bibliotheek de Tweede Verdieping. Kinderen hebben taal nodig om de wereld om hen heen te kunnen ontdekken. Met dit project worden Nieuwegeinse kinderen van 2 tot 12 jaar met een taalachterstand geholpen om hun (taal)wereld te vergroten.

Hoe kom je erbij om jezelf in te zetten als vrijwilliger bij Taalvisite?

“Het heeft mijn interesse. Ik heb een taal- en cultuurstudie gedaan en daarnaast houd ik zelf enorm van lezen. Heerlijk om even uit de realiteit te stappen en jezelf te kunnen verliezen in een goed boek. Ik vind het ook geweldig om me in te leven in de rollen en met voorlezen kan dat natuurlijk helemaal! Gekke stemmetjes en gezichtsuitdrukkingen, ik vind dat gewoon leuk om te doen. Het is fijn om je interesse en talent in te kunnen zetten en zo anderen te helpen.”

Wat klinkt dat goed zeg, ik zie het helemaal voor me! Hoe lang doe je dit al?

“Ik doe dit nu voor de elfde keer en het zijn periodes van 15 weken per gezin.”

Wat levert het jou nog meer op, behalve dat je jezelf even lekker kunt uitleven op een geweldig kinderverhaal?

“Het is leuk als je ziet dat de kinderen blij zijn en je grappig vinden. Het ontlast de moeder ook even, je ziet gewoon dat ze het prettig vindt. Want de moeder zit er ook gewoon bij, zij leert er ook van. Voor mijzelf is het een heerlijke vorm van mindful bezig zijn.”

Als je zo vrolijk voorleest zoals je mij nu hierover vertelt, dan snap ik wel dat kinderen blij worden van jou! Ik word zelf ook vrolijk van jouw verhaal en manier van communiceren. Hoeveel uur per week doe je dit?

“Als ik de voorbereiding, het bijhouden van het logboekje voor de bibliotheek en het uurtje voorlezen bij elkaar optel, dan is dat bij elkaar twee uur per week, voor een periode van 15 weken aaneengesloten.”

Vinden kinderen een uur luisteren naar een verhaal niet te moeilijk als ze al een taalachterstand hebben?

“Ja, daarom doen we ook taalspelletjes of voeren we eenvoudige gesprekjes. Het voorlezen is een belangrijk onderdeel van Taalvisite, maar niet het enige wat we doen.”

Het klinkt bijna als een overbodige vraag als ik jouw energieke enthousiasme hoor, maar ga je hier nog lang mee door?

“Ja, ik vind het nog steeds leuk. Van lezen heb je je hele leven profijt en ik wil het plezier van lezen zo graag overbrengen. Het project gaat volgend jaar door, dus ik ben daar ook weer bij. Maar nieuwe vrijwilligers zijn ook altijd welkom hoor!”

Deel:
Leeftijd: 30
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Taalvisite
Leukste ervaring:

“Bij een van mijn voorleesgezinnen hielp ik een vijfjarig meisje met taalachterstand. Ze was superverlegen en zei amper een woord. Maar uiteindelijk begon ze zomaar uit zichzelf te vertellen over school, ze had zich echt opengesteld voor mij. Dat vond ik zo mooi.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.