Interview Christel Matthijssen

“Ik ben wel eens ter plekke geknuffeld door een ouder, het is pure dankbaarheid die je ontvangt.”

Christel runt samen met een aantal andere vrijwilligers de Speelgoedbank. Ze kwam hier jaren geleden via via terecht. Aanvankelijk hield ze zich voornamelijk bezig met het sorteerwerk, maar na een korte tussenstop is ze nu inmiddels alweer twee jaar voorzitter van de stichting Speelgoedbank Nieuwegein.

Stichting Speelgoedbank Nieuwegein is er voor kinderen van 0 tot 12 jaar met een Stadspas of doorverwijzing. De Speelgoedbank deelt gratis speelgoed uit dat zij door donaties hebben ontvangen. Het doel is tweeledig: het gebruikte speelgoed wordt duurzaam hergebruikt en ze maken er kinderen wiens ouders door omstandigheden minder of geen speelgoed kunnen kopen weer blij mee. 

Wat zijn je voornaamste activiteiten bij de Speelgoedbank?

“Het is met name klanten ontvangen in het winkelgedeelte en in het magazijn sorteren we het gedoneerde speelgoed.”

Wat fijn dat jullie er zijn en zo kinderen speelplezier kunnen geven. Beleef jij er ook werkplezier aan?

“Ja, ik word er zo vrolijk van. Je hebt met kinderen te maken en kinderen zijn nou eenmaal snel blij te maken. Er is veel interactie tussen ons en de kinderen, je hebt ook direct resultaat van je inzet in de vorm van de dankbaarheid die ze je geven. Het is pure dankbaarheid die je ontvangt, van zowel kinderen als ouders; ik ben wel eens ter plekke geknuffeld door een ouder! Daarnaast denk ik dat kinderen met een blije jeugd later misschien ook een stukje leuker worden.”

Dat denk ik ook ja, een kind hoort blij te zijn in zijn of haar jeugd. Wat vind je het meest bijzondere aan werken bij de Speelgoedbank?

“De sfeer onderling is gewoon zo fijn. Er is zoveel gezelligheid, we hebben echt lol samen. Lekker de hele tijd met speelgoed spelen, haha, want het moet toch getest worden. Er gaat af en toe een wereld voor me open. Ik blijf dit dan ook doen zolang als ik kan en zolang het nodig is! ”

Dat klinkt bijna als de ultieme kinderdroom: dat je als volwassene met legitieme reden mag spelen met speelgoed, haha! Zijn er dingen die je vooraf niet had voorzien?

“Dat het zoveel leuker is dan ik had verwacht. Maar ook dat er best veel tijd in gaat zitten. En ik sta af en toe met verbazing te kijken wat er binnenkomt. Veel mooie dingen, soms zelfs nieuw in de doos en daar zijn we dan heel zuinig op. Want als een kind jarig is, krijgt het altijd iets nieuws. Maar soms zitten er per ongeluk hele vieze spullen tussen, zoals een luier of zo.”

Zoeken jullie nog vrijwilligers en zo ja, welke vacatures staan er open?

“We zijn open op maandag van 18:30 – 20:00 uur en vrijdags van 12:30 – 16:00 uur. Het werk bestaat uit sorteerwerk of het winkelgedeelte. Op zich hebben we voor de maandag wel genoeg mensen, maar vooral voor de vrijdag kunnen we nog wel nieuwe vrijwilligers  gebruiken.”

 

Deel:
Leeftijd: 49
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Stichting Speelgoedbank Nieuwegein
Leukste ervaring:

“Afgelopen Sinterklaas was wel een leuke ervaring, we doen met Sinterklaas altijd iets extra’s. Net in die drukke decembertijd ging de Emté dicht. We hebben al het overgebleven snoepgoed geregeld en konden de ouders zo iets lekkers voor de kinderen meegeven. ”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.