Interview Chantal Langenbach

“Als je ziet dat het werkt, dan heb je er alles voor over!”

Chantal werkt vijf uur per week, in weer en wind, bij Galecopperpark Sublime om verwaarloosde paarden en andere dieren te verzorgen. Maar eigenlijk is ze er iedere dag wel te vinden, want ook haar eigen pony staat daar. Sinds een half jaar zit ze in het bestuur en ze wil hier mee doorgaan zolang als ze kan. Een echte dierenvriend in hart en ziel!

Galecopperpark Sublime heeft een lange geschiedenis van opgevangen dieren. Wat begon met een enkel paard dat hulp nodig had, is uitgegroeid tot een grote dierenopvang met ongeveer 10 vaste vrijwilligers. Naast paarden worden er inmiddels ook geiten, schapen, kippen, varkens, en ezels opgevangen en liefdevol verzorgd. Hoewel dat niet voor ieder dier mogelijk is, is het doel dat ze weer opnieuw geplaatst kunnen worden.

 

Hoe kom je bij Galecopperpark Sublime terecht?

“Het begon met een oproep op Facebook vier jaar geleden. Er was een open dag waarbij je kon paardrijden, varkens knuffelen en kon rondkijken op het terrein. Omdat mijn dochter zo graag wilde paardrijden zijn we gaan kijken. Ik ben ter plekke gevraagd om te komen helpen de paarden te voeren en daar hoefde ik niet lang over na te denken.”

Welke werkzaamheden horen daar allemaal bij?

“Allereerst natuurlijk de dieren op dit terrein te eten geven. De paarden en andere weidedieren die hier staan, hebben bijna allemaal een verleden van verwaarlozing. Sommige dieren zijn er echt slecht aan toe en hebben speciale voeding of medicatie nodig. Als het weer het toelaat, trainen we de paarden zodat ze weer sterker worden.”

Wat goed dat jullie er zijn! Wat brengt het je, en zijn er ook minder leuke kanten?

“Het geeft me heel veel blijdschap, maar vooral ook rust. Nieuwegein is een stad, maar als je hier bent, vergeet je even dat je in een stad woont. Het voelt bijna als een vakantieoord. Het contact met de dieren vind ik heerlijk, maar die regen en blubber is natuurlijk niet altijd even prettig. Maar toch… als je ziet dat het werkt, heb je er alles voor over.”

Je vertelde dat je hier zelf ook een pony hebt staan, als ik het goed begrijp is het meer hobby dan werk voor je?

“Ja, dat klopt, met dieren werken is geen werk. Je ziet ze opknappen en al vrij snel volgt herkenning bij de dieren die je verzorgt. Het is soms ook moeilijk om niet te veel gehecht te raken aan de dieren. Ik heb het één keer heel erg moeilijk gehad. Ik had een enorme klik met een paard, dat heel erg ziek was. Hij ging wel vooruit, maar uiteindelijk is hij toch in mijn armen gestorven. Daar was ik echt kapot van.”

Zijn er nog meer dierenliefhebbers nodig om jullie bij te staan?

“Ja, iedereen is welkom om te komen helpen. We zijn vooral op zoek naar mannen die af en toe kunnen helpen bij klusjes.”

Deel:
Leeftijd: 39
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Opvangcentrum Galecopperpark Sublime
Leukste ervaring:

“We hebben onlangs een cheque van 25.000 euro gewonnen van Stichting DierenLot. Van dat geld kunnen we een paddock kopen: een plek waar onze paarden fijn droog kunnen staan.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.