Interview Annemarie Boudewijn

“Ik zie dit als een aanvulling op mijn bestaan. Het heeft mijn sociale leven verrijkt!”

Ditmaal interviewt het VrijwilligersHuis Annemarie, gepensioneerd basisschoolonderwijzeres. Toen ze stopte met werken, zocht ze een nieuwe invulling voor een aantal uren per week. Een vriendin, die zelf jarenlang met plezier in de Geinsche Hof werkte, tipte haar over de creatieve vereniging. Er bleek dringend behoefte aan assistentie en zodoende kwam Annemarie ineens in “de zorg” terecht.

ZorgSpectrum locatie De Geinsche Hof is een zorglocatie met een huiselijke sfeer. De zorg is gericht op mensen die moeten revalideren of herstellen na een ziekenhuisopname. Maar het is ook een verpleeghuis dat voorziet in intensieve behandeling, zoals voor mensen met dementie en anderen die lange tijd niet meer thuis kunnen wonen.

Wat was je motivatie om in te gaan op de tip van je vriendin?

“Ze tipte mij ook omdat ze weet dat ik graag creatief bezig ben. Dit leek me een mooie invulling van mijn vrijgekomen tijd. Ik geef de bewoners van het Geinsche Hof quality time. Kort gezegd, om een lied van Adèle Bloemendaal te citeren: ‘We benne op de wereld om mekaar te hellepe, nietwaar…’”

Waaruit bestaat die quality time voor de bewoners voornamelijk?

“Op maandagmiddag assisteer ik bij de creatieve middag. Er worden dan eenvoudige opdrachten bedacht, aangepast aan de mogelijkheden van de bewoners. De deelnemers zijn over het algemeen lichamelijk en/of geestelijk beperkt, maar daar wordt uiteraard rekening mee gehouden. Door hulp van meerdere vrijwilligers en vaste medewerkers, komen we samen dan tot leuke resultaten en geniet iedereen van een gezellige middag. Op vrijdag ga ik meestal met een bewoner een klein rondje wandelen, bijvoorbeeld door de buurttuin Cirkeltje Rond. Daar gaan we dan even zitten om van de omgeving te genieten. Of we drinken een kopje koffie op het terras. Het is prettig om de bewoners even uit hun woonomgeving te halen. Dat geeft mij ook weer energie.”

Wat fijn! Het lijkt me dat niet alleen jij daar energie van krijgt, maar de bewoners ook. Wat brengt het je nog meer?

“Ik geef de bewoners aandacht, afleiding en bied ze een luisterend oor. Samen genieten we van die kleine dingen, die voor hen door lichamelijke of geestelijke beperkingen niet meer zo gewoon zijn. Ik leer op deze manier een hele nieuwe groep mensen kennen. Een groep waar ik in het onderwijs niet mee te maken had. Dat zie ik als een aanvulling op mijn bestaan. Het heeft mijn sociale leven enorm verrijkt! Daarnaast is het gewoon fijn om een vaste invulling in mijn agenda te hebben; wekelijks terugkerende afspraken.”

Zijn er ook minder leuke kanten?

“Niet zozeer voor mijzelf. Maar ik vind het moeilijk om te zien dat het, voor mensen die in de zorg werken, soms lastig is om alle ballen in de lucht te houden.”

Wil je hier nog lang mee doorgaan?

“Ja, ik doe dit nu zo’n 4 tot 5 uur per week en dat wil ik blijven doen zolang ik dat kan. Het is voorlopig nog een leuke uitdaging.”

 

 

Foto: Fototeam KenM

Deel:
Leeftijd: 69
Woonplaats: IJsselstein
Organisatie: Zorgspectrum, locatie de Geinsche Hof
Leukste ervaring:

“Als het mij lukt om een glimlach om de mond te krijgen van mensen die (bijna) niet meer kunnen praten, dan geeft mij dat voldoening.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.