Blog

Internationale vrouwendag 2019

Geplaatst op: 11 maart 2019 • Leestijd: 4 minuten

Er weerklonk, zoals wel vaker in het dorpshuis Fort Vreeswijk, een en al gezelligheid op het moment dat wij de zaal binnenliepen. Voorzien van een speciale Woman’s Day tompouce, zochten wij een plekje tussen andere vrouwen. Gezellige dames met wie we later een pubquiz-team zouden gaan vormen. Een middag bedoeld om vrouwen in het zonnetje te zetten: een aantal vrijwilligsters in het bijzonder. Daar kon de aanwezigheid van het VrijwilligersHuis niet bij ontbreken.

Met het stoppen van het Nieuwegeinse Vrouwencafé vele jaren geleden, werd er geen aandacht meer besteed aan Internationale Vrouwendag. Dat moest anders, vonden de initiatiefneemsters; ieder uit verschillende Nieuwegeinse politieke partijen. Zodoende deden ze hun politieke pet af en sloegen ze de handen ineen om deze middag te organiseren.

Het thema van 2019 was: Heldinnen

Dit jaar stond Woman’s Day over de hele wereld in het teken van Heldinnen. Het liet ons nadenken over wie onze heldinnen eigenlijk zijn. Na een oproep in de Molenkruier en op sociale media, kwamen uiteindelijk de namen van een aantal vrijwilligsters naar voren. Bijzondere, krachtige vrouwen, met ieder hun eigen motivatie.

Geheel volgens het middagprogramma speelden we een pittige, maar hilarische pubquiz. Ons team de “Brunettes” had maar weinig vragen goed. Wij bewezen met gepaste vrouwelijke charme en humor dat meedoen belangrijker is dan winnen. Eenmaal tijd voor onze heldinnen, maakten de onderlinge grapjes plaats voor interesse in de boeiende en ontroerende verhalen achter de dames die zich vrijwillig inzetten voor de ander. Zes Nieuwegeinse heldinnen met stuk voor stuk prachtige motivaties waarom zij zijn aangedragen.

Terecht in de schijnwerpers

Slechts vier van de zes vrijwilligsters waren aanwezig. Als eerste was Riet van der Nat, aangedragen door Mans om haar lange historie aan vrijwilligerswerk. Ze werkte onder andere bij peuterspeelzalen, de Wereldwinkel, het Vrouwencafé en tegenwoordig als taalcoach in de bibliotheek. Zelf zegt ze erover: “Ik wil graag een verbindende rol spelen, daar zijn vrouwen nou eenmaal beter in”.

Dini droeg de charmante Hanan Amnouh aan, vanwege haar vele talenten. Zij heeft altijd haar oren en ogen open en ziet overal iets leuks in. Ze maakt zich sterk voor vrouwen met een migratie-achtergrond. Zij heeft voor hen een fijne, laagdrempelige ontmoetingsplek gecreëerd. Een club, niet alleen voor saamhorigheid, maar ook om taallessen en huiswerkbegeleiding aan te bieden.

Een emotioneel moment

Hanny Plomp, aangedragen door Sandra (rechts)

Hanny Plomp, gebarentolk voor doven en slechthorenden, werd aangedragen door Sandra, een doof geboren vrouw. Het was bijzonder dat Sandra zich kwetsbaar op durfde te stellen voor een groot publiek, door zelf haar verhaal te doen. Terwijl Hanny de ontroering uit haar ooghoeken wreef, vertelde Sandra dankbaar hoe ze dankzij Hanny een ander mens is geworden: iemand die weer onder de mensen komt. “Zoveel mensen kijken toe, maar jij doet het!”

Tot slot was Carin van Meegen aan de beurt, aangedragen door Dorien, die er helaas zelf niet bij kon zijn. Carin is coördinator van dorpshuis Fort Vreeswijk, de spin in het web. Ze verbindt de verschillende vrijwilligersgroepen en steekt zelf ook graag haar handen uit de mouwen. Ieder jaar helpt ze mee in de organisatie om vrijwilligers van Fort Vreeswijk te danken voor hun inzet, nu is ze zelf een keer aan de beurt.

Zelf vindt ze het de gewoonste zaak: “Dit doe ik vanuit mijn hart. Ik wil het doen voor andere mensen, maar ook een stukje voor mijzelf. Door mensen te verbinden sta je sterker om de wereld voor iedereen meer toegankelijk en mooier te maken.” Prachtige woorden van Carin, waar het VrijwilligersHuis zich helemaal mee kan identificeren!

Met jouw hulp volgend jaar weer een Woman’s Day

Al met al een mooie en gezellige middag, die door iedereen voor herhaling vatbaar werd bevonden. Er vielen zelfs heel voorzichtige geluiden dat het leuk zou zijn om het Vrouwencafé weer nieuw leven in te blazen.

Op de oproep om volgend jaar mee te helpen in de organisatie kwamen direct vanuit de zaal al twee enthousiaste reacties. Meer hulp is natuurlijk altijd welkom en wie weet wordt er met veel aanmeldingen zelfs een Vrouwencafé gerealiseerd. Wil jij jouw organisatietalent inzetten voor Woman’s Day 2020? Neem dan contact op met dorpshuis Fort Vreeswijk (Monique de Beer).

 

Vrouwenpower op Woman’s Day!

 

Deel: