In gesprek met To Veenis

“We zeggen nooit: ‘nee, het gaat niet lukken’, het gaat gewoon lukken!”

Intro: To is al sinds 1989 bij het orkest betrokken. Aanvankelijk alleen  als violiste, maar een jaar later was ze al bibliothecaris en zorgde ze voor het bladmuziek. Inmiddels heeft ze ook een bestuursfunctie als secretaris, helpt ze met planning en organisatie van projecten, maar zorgt ook voor het maken van programmaboekjes.

NAS staat voor Nieuwegeins Amateurs Symfonieorkest. Het NAS organiseert en speelt in symfonische concerten, optredens met en/of ter begeleiding van solisten en koren, maar ze nemen ook deel aan gezamenlijke concerten met andere orkesten, waaronder jeugdorkesten. Tijdens buitenlandse reizen staat het samen muziek maken centraal, samen met muzikanten uit het land dat ze bezoeken. Kortom: NAS is muziek!

 

Je speelt zelf viool, dus muziek heeft overduidelijk je interesse. Is dat de enige reden waarom je jezelf ook als vrijwilliger inzet bij het NAS?

“Ja, ik ben er eigenlijk vanzelf zo ingerold. Blijkbaar zit het ook wel in me en heb ik die uitstraling ook naar buiten toe. Want ik merkte dat ook toen ik die bestuursfunctie nog niet had dat ik vaak werd aangezien voor iemand uit de organisatie. Maar het is voor mij geen vrijwilligerswerk. Ik denk dat je er niet aan ontkomt in het leven, iedereen helpt elkaar toch in wat voor een vorm ook?”

Dat ben ik helemaal met je eens. Vrijwilligerswerk is maar een term, omdat het vaak werkzaamheden omvat die ook wel in betaalde arbeidsvorm voorkomt. Maar het is inderdaad voor velen heel vanzelfsprekend om elkaar te helpen en zo mooie projecten mogelijk te maken. Wat vind je het leukst aan jouw functie?

“Het saamhorigheidsgevoel. In een orkest zit iedereen dezelfde kant op, letterlijk. Maar ook figuurlijk kijken we dezelfde kant op: ik vind het mooi dat het met zijn allen lukt hetzelfde doel voor ogen te houden en dat ook met zijn allen neer te zetten. Niet ieder voor zich, maar samen, want samen heb je het goed!”

Mooie muziek maken kost natuurlijk veel tijd, maar de organisatie om zo’n orkest heen ook lijkt me. Hoeveel tijd steek je er zelf in?

“Dat is wisselend, maar er gaat geen week voorbij dat ik er niet mee bezig ben. Sommige projecten vergen veel tijd, ook omdat het niet altijd gaat zoals je vooraf hoopt. Maar we zeggen nooit ‘nee, het lukt niet’, dus het gaat gewoon lukken. We zoeken nog wel meer vrijwilligers, iemand om hand en spandiensten te verrichten bijvoorbeeld.”

Als je er wekelijks met het NAS bezig bent, dan moet je het ook wel heel leuk vinden, lijkt me. Wat brengt het je?

“Het is gewoon bijzonder dat we dit met zijn allen doen. Het geeft echt een gevoel van saamhorigheid: we hebben allemaal dezelfde instelling: ‘stort je er maar in’. Op die manier lukt het steeds weer om in te spelen op onverwachte omstandigheden.”

 

Deel:
Leeftijd: 66
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: NAS
Leukste ervaring:

“Er gebeurt elke keer wel weer iets wat je niet verwacht, en met name op organisatorisch vlak is dat best een uitdaging. Maar dat gevoel als je het dan toch weer met z’n allen hebt geflikt, dat is geweldig!”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.