In gesprek met Sanne Berg

“Het is allemaal leuk en echt een passie”

Sanne is een van de jongere vrijwilligers die Nieuwegein rijk is. Ze doet vrijwilligerswerk voor verschillende organisaties en studeert daarnaast ook nog. Ze is bezig met haar tweede handbaltrainersdiploma en doet de sportacademie aan het MBO. Hierna wil ze nog door naar de HBO, zodat ze haar droombaan kan verwezenlijken: sportdocent op de middelbare school.

HV Nieuwegein is de Nieuwegeinse handbalvereniging. Sanne is daar jeugdtrainer en  scheidsrechter. Daarnaast zit ze in de activiteitencommissie, waar activiteiten worden georganiseerd voor jeugdige handballers van 4 – 18 jaar.

Wat bracht je op het idee om jeugdtrainer te gaan worden?

“Ik ben al tien jaar lid van HV Nieuwegein. Ik was bezig met mijn trainersdiploma voor de jeugd en ging hier stage lopen. Inmiddels ben ik vaste trainer, nu voor het derde seizoen. Voor de scheidsrechterscursus ben ik gevraagd en het leek me een goed plan, want dan begrijp je als trainer ook beter wat een scheidsrechter doet en waarom. Daarnaast werd ik ook nog gevraagd om input te geven voor de jeugdcommissie, dat heb ik gedaan zodat ik goed inzicht krijg in wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Ik vind het allemaal supertof!”

Wat een enthousiasme en wat fijn dat je al zo jong weet wat je wilt. Dat heeft lang niet iedereen. Kun je in één woord omschrijven wat het je brengt?

“Voldoening!”

Dat wordt inderdaad veel gezegd als het gaat over vrijwilligerswerk. Kun je toelichten waarom het je voldoening geeft?

“Er is veel interactie tussen mij en de kinderen. Op dinsdag heb ik een groep van zo’n 12 à 13 kinderen, op vrijdag doe ik samen met een andere trainer de E en F-groep, dat zijn ook nog eens 22 kinderen. Ik ontvang veel waardering, met name ook van de ouders die komen vertellen met hoeveel plezier hun kind naar handbal gaat. Daarnaast ben ik genomineerd voor het jongerenlintje. Als ik de berichten lees die mensen insturen als motivatie waarin ze positief over mij zijn en vinden dat ik echt mijn steentje bijdraag, dan geeft dat veel voldoening.”

Hoeveel uur per week doe je dit?

“Alleen al trainen doe ik vijf uur per week, maar mijn inzet bij de commissie en het vrijwilligerswerk in Utrecht kosten me ook zeker vijf uur per week.”

Dat is best veel als je bedenkt dat je ook nog studeert. Is het goed te combineren?

“Het is met het oog op de opleiding nuttig als ervaring. Maar het is wel veel af en toe. Ik moet echt leren om dingen weg te strepen, dat vind ik alleen zo lastig want het is allemaal leuk en echt een passie.”

Dat wegstrepen is ook moeilijk als je weet dat er op je gerekend wordt. Zie je zelf nog nadelen aan je vrijwilligerswerk?

“Nee, in mijn werk voor HV Nieuwegein echt niet. Maar ik doe ook vrijwilligerswerk bij Only Friends in Utrecht en ik merk dat dat soms best veel is. Ik werk daar met kinderen met een beperking, zowel fysiek als mentaal. Omdat je ieder kind anders moet benaderen kost dat energie.”

Vind je het belangrijk dat mensen openstaan om vrijwilligerswerk te doen?

“Ja! Je merkt echt dat er overal tekorten zijn. Ik zie om me heen dat er nog wel eens geklaagd wordt, maar dat niet iedereen bereid is mee te helpen om het probleem te verhelpen.”

Tekorten horen we inderdaad vaak. Met hoeveel werken jullie nu al, en wat zou er bij HV Nieuwegein nog nodig zijn?

“We hebben zeker 20 – 25 mensen waar we vast op kunnen rekenen, maar missen eigenlijk nog wel mensen voor de trainingen, technische commissie en kledingcommissie.”

 

Foto: Fototeam KenM

Deel:
Leeftijd: 18
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: HV Nieuwegein en Only Friends Utrecht
Leukste ervaring:

“De kinderen vinden het erg fijn dat ik er ben, dat hoor ik dan weer terug van de ouders. Ik krijg veel waardering.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.