In gesprek met Hans Eimers

“Alzheimer is voor mij een belangrijk thema, dat al lange tijd mijn interesse heeft.”

Dit keer had het VrijwilligersHuis een boeiend gesprek met Hans Eimers. Hans is al zeven jaar voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Lekstroom vanuit deze functie zet hij zich in voor het project Nieuwegein Dementievriendelijk.

De kans dat iemand dementie krijgt is 20%, bij vrouwen zelfs 30%. Dementie is daardoor volksziekte nummer 1 geworden. Daarom is het zo belangrijk dat er wordt gewerkt aan een toekomst zonder dementie. Alzheimer Nederland zet zich in voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun omgeving. Dit doen zij door informatie en advies te verstrekken, op te komen voor betere zorg en door te investeren in wetenschappelijk onderzoek.

Hoe is jouw interesse voor dit thema ontstaan?

“Het had mijn interesse vanuit mijn werk in de zorg. Toen heb ik me aangemeld als vrijwilliger. Dementie en wat dat voor mensen betekent maakte altijd al iets in mij los. Het is zo ongrijpbaar en fascinerend. Mensen die vroeger belangrijke taken hadden, veranderen in mensen die weinig meer kunnen. Dat is meestal heel ingrijpend.”

Kun je in een paar woorden samenvatten wat jouw functie inhoudt?

“Ik stuur de werkorganisatie aan. Dat doe ik als vrijwilliger ongeveer 20 uur per week. De afdeling Lekstroom omvat Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik en nu de gemeente Vijfheerenlanden. In totaal werken bij Lekstroom 70 vrijwilligers met diverse taken. Bestuurlijke taken, het geven van voorlichting, koffie schenken, noem maar op. Mijn rol hierin is vergelijkbaar met een manager.”

Dementie is best een zwaar onderwerp. Veel mensen zijn er bang voor. Wat maakt voor jou jouw werk bijzonder?

“Het is voor mij een belangrijk thema. Het kan ons namelijk allemaal overkomen. Gezond leven is iets wat je preventief kunt doen. Maar je weet nooit wat de toekomst je brengt. Er zijn nog zoveel vragen op medisch gebied. Het goede medicijn is nog niet uitgevonden.

Tot dat er een medische oplossing voor dementie is gevonden, moeten we werken aan een zo’n goed mogelijke leefsituatie voor mensen met dementie. Iedere stap die ik kan zetten in de goede richting, betekent voor mij winst. Dit vraagt wel een lange adem, omdat niet alle bestuurders van dit belang zijn overtuigd.”

Kun je ons wat meer vertellen over het project Nieuwegein Dementievriendelijk?

“Het project Nieuwegein Dementievriendelijk is een plan met een duidelijk begin en eind. We proberen zoveel mogelijk doelen te behalen voor eind 2019.  Dan loopt dit project ten einde. We zouden graag meer bewustwording willen realiseren bij de Nieuwegeinse burger. Mensen met dementie zijn ook gewoon inwoners van Nieuwegein, maar ze hebben soms een beetje extra hulp nodig. Hoe en welke hulp kun je nu bieden?

Bijvoorbeeld door bij winkelpersoneel meer begrip te kweken als mensen ineens niet meer weten hoe te betalen, of als iemand iets niet kan vinden, of door inwoners bewust te maken van vreemd, opvallend gedrag en dit te accepteren en vriendelijk een handje te helpen.

Als iemand vijf minuten verdwaasd op de middenberm van een drukke weg staat, dan weet je: ‘hier is iets niet in de haak’. Dus roepen we op: ‘stap op die persoon af en laat hem of haar niet staan! Kijk of je kunt helpen en kijk niet weg’”

Dat lijkt me nuttig inderdaad, ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf ook niet eens zou weten wat ik zou moeten doen in zo’n geval. Wat doen jullie om die doelen te behalen?

“We geven voorlichting aan winkelpersoneel, maar ook aan politie, op scholen, uitvaartorganisaties, schuldhulpverleners, enzovoort. We hebben voor een brede doelgroep een interessant verhaal te vertellen, we doen dat op aanvraag.

Soms geven we spreekbeurten op scholen. Ook dat blijkt heel waardevol te zijn: de jonge generatie is totaal niet met dementie bezig, het is nog zo ver weg voor ze. Maar het effect is bijzonder als je erover vertelt: ineens beseffen ze dat ze allemaal wel iemand met dementie kennen. Dan heb je hun aandacht te pakken.

En verder organiseren we in zeven gemeenten Alzheimercafés, waar iedereen welkom is. Er zijn telkens andere sprekers en professionele hulpverleners. Het zijn gemoedelijke, informatieve avonden, met de sfeer van een café. Je kunt er terecht met al je vragen over dementie.”

Tot slot, zijn jullie op zoek naar nieuwe vrijwilligers?

“We hebben vacatures op meerdere plaatsen binnen onze afdeling. Ze staan voor Nieuwegein op de website van het VrijwilligersHuis. Het werken als vrijwilliger voor de afdeling kost natuurlijk tijd en energie, maar je krijgt er ook veel voor terug. Het is dankbaar en nuttig om je hiervoor in te zetten.  Alle hulp en inzet is welkom!”

foto: Fototeam KenM

Deel:
Leeftijd: 66
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Alzheimer Nederland – afdeling Lekstroom
Leukste ervaring:

“Ik ben als vrijwilliger ook buddy geweest voor (jong) dementerenden. Een van de activiteiten die ik ondernam, was wandelen met een man die eigenlijk niet meer kon praten. Lopen ging echter nog wel goed en zo gingen we geregeld samen op pad. Tijdens één van die wandelingen werd ik gebeld door ‘Handje Helpen’, en in een opwelling gaf ik hem mijn telefoon in zijn handen. Ineens zei hij hardop, terwijl ik hem nooit eerder heb horen spreken: ‘Hans is mijn vriend’.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.