In gesprek met Floris van den Bosch

“Leiding zijn bij de scouting is wel vrijwillig, maar natuurlijk niet vrijblijvend.”

Floris was 8 jaar toen hij bij de landscouting Jan van Hoof ging. Op zijn 17e besloot hij leiding te worden van de bevergroep, iets wat hij met veel plezier doet. Voorlopig wil hij daar ook zeker niet mee stoppen, want hij ziet scouting als een soort hechte, tweede familie.

Scouting Jan van Hoof Nieuwegein is onderdeel van de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land. De scouting is er voor kinderen vanaf vijf jaar en is een leuke, leerzame en vooral spannende vrijetijdsbesteding. De vereniging biedt kinderen een veilige speelomgeving en biedt uitdagende activiteiten voor jongeren, waarbij steeds zelfstandiger worden centraal staat.

De meeste mensen weten wel wat de scouting is, maar kun je kort omschrijven wat je zoal doet?

“In mijn eigen leeftijdsgroep 17 – 23 jaar help ik met de activiteiten. In de leeftijdsgroep 5 – 7, de bevergroep, ben ik begeleider. Dat vraagt best veel, want ik zie de scouting als een soort sport waarbij je vooral sociale vaardigheden leert. We begeleiden kinderen in samen spelen en tegen elkaar spelen. We leren ze daarnaast ook organiseren en zelfstandig initiatief te nemen.”

Kun je zomaar leiding worden, of word je daarvoor opgeleid?

“Ja, voordat je dat mag doen krijg je eerst een uitgebreide training in sociale veiligheid. Het is best veel verantwoordelijkheid, waarbij je constant goed moet opletten om de veiligheid van de kinderen te waarborgen. Leiding zijn bij de scouting is wel vrijwillig, maar natuurlijk niet vrijblijvend.”

Wat spreekt je het meest aan, als het gaat om je leidinggevende functie bij de scouting?

“Het is ontzettend leuk om kinderen te helpen om zichzelf te ontwikkelen. Soms zie je ze echt veranderen. Er was een keer een nieuw kind, heel verlegen en timide. Hij was na drie jaar helemaal opgebloeid, echt een andere persoonlijkheid. Dat vind ik bijzonder om te zien.

Je draagt als leiding van de scouting ook bij aan de opvoeding. Je merkt dat kinderen heel respectvol zijn en sociale vaardigheden leren. De meesten kunnen na een tijdje een stuk beter communiceren.”

Dat klinkt als een vrijetijdsbesteding waar kinderen later veel profijt van hebben! Zijn er ook minder leuke kanten aan het begeleiden van de bevergroep?

“Soms wordt het voor een kind teveel en dan moet je streng zijn. Het is best lastig om dan grenzen aan te geven.”

Zie je het ook echt als vrijwilligerswerk of is het meer hobby?

“Beide wel. Je moet er echt moeite voor doen en tijd in steken. Het is veel regelwerk bij de activiteiten en dat is best tijdrovend. Maar daar staat tegenover dat het me plezier oplevert. Ik help niet alleen anderen zich te ontwikkelen, ik ontwikkel mijzelf ook en heb diverse nieuwe vaardigheden geleerd.”

 

Ben jij net zo’n (jonge) enthousiasteling als Floris? Kijk bij onze vacatures en beteken ook wat voor een ander!

Deel:
Leeftijd: 21
Woonplaats: Nieuwegein
Organisatie: Scouting Jan van Hoof
Leukste ervaring:

“We hebben een keer ontzettend gelachen in Linnaeushof. De scoutinggroep ging daar heen als dagje uit. Eén van de kinderen kwam bij een bruggetje vast te zitten met zijn schoen. Wat je niet hoopt, gebeurde toch: de schoen belandde in het water. Met een bootje hebben we deze wel uit de vijver weten te hengelen, maar ja… de rechtmatige eigenaar ervan kon de rest van de dag op zijn sokken lopen.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk bij vacatures.